Diari digital d'Andorra Bondia
Susanna Vela i Rosa Gili van presentar ahir algunes de les propostes de política sanitària del Partit Socialdemòcrata.
Susanna Vela i Rosa Gili van presentar ahir algunes de les propostes de política sanitària del Partit Socialdemòcrata.

El PS vol un cos d’interventors per a un control independent del sector públic


Escrit per: 
Redacció/Foto: PS

El Partit Socialdemòcrata proposa la creació d’un cos nacional d’interventors que permeti a aquests experts fiscalitzar la gestió de totes les administracions així com de les entitats públiques amb independència i sense por de les pressions dels poders polítics. Aquest serà un dels punts que  s’inclourà al programa electoral de cara als comicis del 7 d’abril, segons van explicar ahir la número 2 de la llista nacional del PS, Susanna Vela, i la candidata territorial a Escaldes-Engordany, Rosa Gili.
Precisament, aquesta darrera va recordar el cas obert a la justícia per les “gravíssimes irregularitats detectades” en la gestió de l’organisme sanitari per part del Tribunal de Comptes i que el PS, davant “la inacció del Govern” per posar fre a aquesta situació va presentar una querella davant la Batllia. Ara, va apuntar, ja són catorze les persones que han estat convocades en la investigació judicial, que acumula més de 7.000 folis i que ha donat pas a indagacions d’altres fets de temps enrere.
Amb la creació del cos d’interventors es vol evitar precisament que es puguin tornar a donar situacions d’aquests tipus. Serà “una entitat totalment independent del poder polític”, ja que “és l’única manera de garantir un bon control financer”, tal com va apuntar Vela. Així, aquests interventors aniran “rotant per les administracions, sigui central o comunal, o entitats com el SAAS, FEDA o Andorra Telecom” amb períodes “no més llargs de tres anys”. La número 2 de la candidatura nacional socialdemòcrata va remarcar que “no pot ser que cada Govern hagi de nomenar un interventor i despatxar l’anterior”, i que “el cos podrà donar aquest servei de control financer el màxim de respectuós amb els diners públics que són de tots”.
Per la seva banda, Gili va posar en relleu que “en cap cas qüestionem la feina dels interventors que hi ha hagut fins ara”. La voluntat és que “aquest cos farà que aquestes persones tinguin una autonomia que els permetrà fer la seva feina de forma més pausada, correcta i sense cap mena de pressió; al final, guanyarem tots”.
Justament al voltant del SAAS gira una altra proposta del programa electoral. En concret, com va desgranar Vela, es considera que aquesta institució “no funciona com ho hauria de fer”, ja que “l’estructura s’ha fet molt gran” i es pot veure afectada la qualitat en l’assistència. Per això, es considera que cal “transformar-la a una altra estructura molt més àgil i eficient” i en la qual “el ministeri tingui un paper de governança, gestionant i coordinant tot el sistema”.
Així, com va explicar Gili, la idea passa per “suprimir la figura del SAAS i crear dues parapúbliques independents, una l’hospital de Meritxell i una altra el centre sociosanitari del Cedre”. La resta de personal, inclosa l’atenció primària, dependria directament del ministeri. “No ha de costar més diners”, va assegurar la política escaldenca, tot indicant que el SAAS “ha estat una bola que s’ha anat fent gran, fet que ha suposat problemes de direcció i d’administració en tenir moltes coses que depenen de la seva gestió”. Així, cal que “el ministeri assumeixi la responsabilitat que hauria d’haver tingut sempre”, circumstància que ha generat problemes els darrers anys.

PS
vol
cos d'interventors
control
Independent
sector públic

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte