Diari digital d'Andorra Bondia
Els parlamentaris del Partit Socialdemòcrata en una sessió del Consell General.
Els parlamentaris del Partit Socialdemòcrata en una sessió del Consell General.

El PS vol un pla de rehabilitació per a menors sancionats per ‘botellón’


Escrit per: 
Redacció/Foto: Jonathan Gil

El Partit Socialdemòcrata (PS) proposa la creació d’un programa alternatiu de rehabilitació per a aquells menors que hagin comès infraccions com ara ser enxampats bevent alcohol en espais públics –el que es coneix com fer botellón– com a alternativa a les sancions econòmiques que preveu el projecte de llei qualificada de seguretat pública. Es tracta d’un dels canvis que es vol introduir via esmena al text, ara en tràmit al Consell General, i al qual la formació ha presentat 13 esmenes.

En concret, segons explica el partit en un comunicat, això suposaria “l’assistència a sessions informatives relatives a les addicions, treballs en benefici de la societat i altres mesures preventives, educacionals i no únicament repressives, potenciant així el foment i la promoció del civisme i la convivència i prevenint riscos per a la salut”. 

I és que des del PS es considera que aquesta opció és millor per afrontar aquests casos, ja que “és més adequat educar els nostres joves menors que sancionar-los”. De fet, s’entén que “les sancions repressives previstes en el projecte de llei afecten a la família essencialment, interpel·lant i responsabilitzant certament als pares per la conducta dels seus fills, però sense atacar realment la problemàtica” que, segons el parer de la formació, “s’ha d’abordar des de l’educació, la prevenció i l’acompanyament d’aquests menors”. 

La consellera general de la formació, Rosa Gili, recorda que el que preveu Govern en aquests casos és imposar una multa de 300 euros que, al final, acaben pagant els pares. Al seu entendre, “aquest tema s’ha d’abordar d’una altra manera i nosaltres aportem amb les esmenes que hi hagi un tractament diferent”. Així, defensa que les coses no s’han de fer “des de la via de castigar, sinó des de la prevenció, la conscienciació i l’ajuda a joves i famílies que es poden veure preocupats i involucrats en aquesta qüestió”.

Lligat amb aquest punt, una altra de les esmenes presentades pels consellers generals del PS pretén matisar la prohibició de consumir begudes alcohòliques als espais públics. Així, es vol afegir a l’article que aquesta només sigui en els casos que es faci “de manera incívica”, ja que “no considerem adequat” que aquest impediment es faci “de manera radical”.

Un altre gruix de les esmenes dels socialdemòcrates (de la número 2 a la 5) fan referència a les disposicions per a la convocatòria de manifestacions, ja que es considera que en alguns casos són excessives i, justament, poden acabar limitant l’exercici d’aquest dret. Així, d’una banda, l’esmena 2 proposa que el termini de comunicació prèvia pugui ser d’entre dos i noranta dies hàbils –el text original preveu entre 8 i 45– i, en casos extraordinaris, de només 24 hores. “No cal tanta antelació per poder convocar”, s’indica en la motivació.

També es vol eliminar l’obligació que els impulsors d’una manifestació hagin de demanar el permís donant les seves dades personals (nom, cognoms, número de passaport, domicili, etc.), ja que “no ens sembla adequat fiscalitzar tant les persones” que volen organitzar-ne una. Un altre punt important és que, a diferència del text original, on es vol que els convocants siguin “responsables” del bon ordre de l’acte i, fins i tot, hagin de respondre “subsidiàriament” en cas que es produeixin danys, l’esmena 4 indica que aquestes persones simplement “han de vetllar” pel normal desenvolupament de la protesta. Des del PS s’entén que els promotors “no han de fer-se responsables de les accions inapropiades d’altres manifestants” i que el text original “coarta el dret a manifestació fent suportar un pes inadequat als organitzadors”.

Per últim, el PS vol suprimir la potestat que s’atorga al ministre competent per dissoldre una protesta en cas que impedeixi la lliure circulació de les persones o dels béns. “És habitual que (...) es facin a la via pública i que, per tant, temporalment alterin la lliure circulació de les persones o dels béns”, es remarca en la motivació, tot indicant que passa el mateix en altres actes com curses esportives “i s’accepta”.

PS
pla de rehabilitació
menors
sancionats
botellón

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte