Diari digital d'Andorra Bondia
Els parlamentaris Roger Padreny i Carles Sánchez van presentar ahir les esmenes del PS al projecte de llei de creació de l’INH.
Els parlamentaris Roger Padreny i Carles Sánchez van presentar ahir les esmenes del PS al projecte de llei de creació de l’INH.

El PS vol un rol d’“observatori” per a l’Institut Nacional de l’Habitatge


Escrit per: 
M.S. / Foto: PS

El Partit Socialdemòcrata vol que el futur Institut Nacional de l’Habitatge tingui un rol d’observatori i esdevingui simplement “un òrgan tècnic professional que assessori l’executiu en tot allò relatiu en matèria d’habitatge”. Així ho van explicar ahir els consellers generals socialdemòcrates Carles Sánchez i Roger Padreny, que van precisar que en aquest sentit van dirigides bona part de les 28 esmenes parcials que la formació ha presentat al projecte de llei de creació de l’Institut Nacional de l’Habitatge, al qual també s’ha presentat una esmena a la totalitat. 

De fet, per Sánchez, que va remarcar que les esmenes són coherents amb la política d’habitatge defensada i plantejada per la formació en els debats de la Llei de mesures urgents i en el del pressupost, la presentació de l’esmena a la totalitat “no hauria de ser cap sorpresa”, ja que des del PS “ens vam posicionar en contra de l’Institut Nacional de l’Habitatge”. En aquesta línia, Sánchez, que va recordar que els socialdemòcrates han estat sempre partidaris de “crear un departament d’habitatge”, va insistir que l’INH “és un ens per fer política d’habitatge que podria fer directament el Govern a través del ministeri”.

Per això, i per tractar-se “d’una eina que no cal”, els socialdemòcrates aposten per aquest rol d’observatori de l’INH, que ha de tenir com a objectius la centralització i la difusió de la informació en matèria d’habitatge al país així com l’elaboració d’estàndards i eines per a polítiques d’habitatge, i com a funcions principals la d’acompanyar el Govern en les polítiques d’habitatge i per assegurar el dret a l’habitatge que recull l’article 33 de la Constitució.

Així mateix, Padreny, que va defensar la concepció de l’habitatge “com un dret i no com un producte”, va explicar que en les esmenes s’aposta, igual com ja es va fer amb el text de mesures urgents, per la creació d’un registre de contractes d’arrendament, que “es vol efectiu i operatiu des de totes les administracions” i per l’establiment d’un índex de preus de referència, per “zones i tipus d’habitatge”. A més, l’Institut Nacional de l’Habitatge hauria també de proposar els estàndards d’habitatge públic d’ús social i els estàndars d’habitatge de preu assequible, donar suport a les polítiques en matèria de rehabilitació i sostenibilitat així com també crear una borsa d’habitatge.

A la vegada, els socialdemòcrates proposen la supressió del fons publicoprivat i de l’opció que preveu el projecte de llei de poder donar en concessió l’explotació d’habitatge social. “Una llei d’aquestes característiques no ha de fer que es creï un negoci d’habitatge social, sinó que aquest ha de ser públic”, va defensar Sánchez, que va recordar que la formació ja va presentar una proposta per crear un fons públic d’habitatge, proposta rebutjada des de la majoria parlamentària.

D’altra banda, i a petició del president del grup parlamentari de Terceravia+Unió Laurediana+Independents, Josep Pintat, Sindicatura va acordar ahir prorrogar el termini de presentació d’esmenes al projecte de llei de creació de l’INH fins dilluns vinent.

PS
vol
rol
d’“observatori”
l’Institut Nacional de l’Habitatge
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic