Diari digital d'Andorra Bondia
El conseller general del PS Pere López.
El conseller general del PS Pere López.

El PS vol un rol més rellevant dels familiars dels usuaris de l'EENSM al patronat


Escrit per: 
Redacció/Foto: Jonathan Gil

El Partit Socialdemòcrata considera necessari que el paper dels representants dels usuaris i els seus familiars o tutors legals al patronat de la futura Fundació Privada Nostra Senyora de Meritxell sigui substancialment més rellevant i reforçar-ne la seva presència a l’òrgan. Aquests són dos dels objectius de les 16 esmenes que els consellers generals del PS han presentat al projecte de llei, ara a tràmit parlamentari. Entre altres funcions, entenen que dit òrgan hauria de tenir la possibilitat de fer una proposta dels preus dels serveis i d’encarregar les auditories econòmiques i de la qualitat dels serveis, així com de fixar els objectius que ha de complir el director de l’entitat. 
Així, segons s’explica en un comunicat, la formació proposa que l’Associació d’Usuaris, Familiars i Representants legals tingui dos representants al patronat de la Fundació, ja que “són el col·lectiu més interessat i afectat pel seu bon funcionament”. Això faria que l’òrgan passés a tenir vuit membres, en comptes dels set previstos al text original, fet que el faria “més equilibrat” sense que això afectés “la governabilitat”, ja que el president continuaria tenint un vot diriment en cas d’empat. El que sí s’aconseguiria és que, a l’hora de modificar els estatuts fes falta el vot de sis membres del patronat fet que “entenem com a positiu, ja que demanarà més consens des dels àmbits institucionals i governamentals amb els representants dels familiars i usuaris i els provinents de la societat civil”.
El PS també planteja que sigui el ministeri de Salut i no la Caixa Andorrana de Seguretat Social qui tingui un representant al patronat permanent. D’aquesta forma, hi formarien part el bisbat d’Urgell i tres dels ministeris amb competències relacionades amb les finalitats i les activitats de la Fundació: Afers Socials, Educació i Sanitat. Des de la formació s’entén que la parapública, “com a prestadora de serveis” no hauria d’estar a l’òrgan sinó que la seva gestió “ha d’estar coordinada políticament per l’acció del Govern”.
El patronat, si s’accepten les esmenes, també tindria entre les seves atribucions la d’encarregar, com a mínim un cop cada dos anys, una auditoria de control de qualitat. Es considera que en “una entitat tan important com és l’Escola Especialitzada de Nostra Senyora de Meritxell per l’àmbit que cobreix cal ser especialment curós en el seguiment del seu funcionament i assegurar que el servei que es presta és l’adequat”. De les conclusions d’aquest informe tant la direcció general com el mateix patronat  hauran de fer-ne un seguiment.  
El PS també vol dotar l’òrgan d’una altra funció com és la d’establir els objectius generals d’actuació que han de guiar l’acció de la direcció general. Així, s’entén que es “reforça el seu paper”, tot recordant que “a part dels representants ministerials és al patronat on estan representats els familiars, els representants legals i els usuaris així com els representants de la societat civil”. 

 

PS
rol
rellevant
usuaris
patronat
EENSM
familiars

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte