Diari digital d'Andorra Bondia
El raonador del ciutadà, Marc Vila, va comparèixer ahir davant la comissió legislativa d’Interior.
El raonador del ciutadà, Marc Vila, va comparèixer ahir davant la comissió legislativa d’Interior.

El raonador crida a reflexionar sobre la necessitat que hi hagi pisos socials


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

“Caldrà replantejar-se seriosament el tema d’habitatges socials, que tradicionalment han tingut mala reputació al país per la por de crear guetos”. Així de contundent es va mostrar ahir el raonador del ciutadà, Marc Vila, en el transcurs de la seva compareixença davant la comissió legislativa d’Interior, on va exposar l’Informe del raonador del ciutadà corresponent a l’exercici 2017. 
I és que malgrat que el tema de l’habitatge “serà l’estrella” de l’informe del 2018, Vila, responent preguntes del conseller general del Partit Socialdemòcrata Pere López, va incidir en aquesta problemàtica, i va instar parlamentaris, el Govern i també els comuns a reflexionar sobre aquesta qüestió, que malgrat que es tracta d’un “tema cíclic” és “un problema no només social sinó també econòmic”.
Vila, que va reiterar la necessitat que hi hagi un institut de l’habitatge, va lamentar que, a excepció de Jovial, “el percentatge d’habitatge social a Andorra  sigui del 0% quan la mitjana de la UE és del 17% i a França arriba al 25%”, i, malgrat admetre que “és difícil”, va apel·lar que es deixi de banda les reticències i que el Principat  deixi de ser “l’únic país del sistema occidental que no té habitatge social”.
Així mateix, i per exemplificar que es tracta d’un problema creixent, el raonador va recordar que l’any passat es va tractar sis queixes per increments abusius dels lloguers mentre que, fins a l’agost passat, les queixes eren ja 21. A més, 
Vila va posar de manifest que també hi ha la sospita de casos d’increments encoberts a través d’augments no prou justificats de les despeses de l’habitatge com pot ser per exemple les de calefacció.

Més recursos
Vila va aprofitar la compareixença per incidir en la necessitat de més recursos, humans i econòmics, que té la institució per poder fer front a les noves competències que se li van atribuir amb el canvi de la llei l’any passat en matèria d’assistència a víctimes de qualsevol tipus de discriminació, seguiment de la normativa en la lluita contra la discriminació i el racisme, així com també la possibilitat de rebre i tramitar queixes i reclamacions de ciutadans respecte entitats privades amb relació a la defensa i protecció dels drets dels menors d’edat i de persones amb diversitat funcional.
El raonador, que va avançar que sol·licitarà “un increment important del pressupost” per fer front a aquestes tasques, va reiterar també la seva voluntat de poder fer “més que ara” en el tema dels menors. A més, entre els objectius que es va fixar va destacar el de definir la identitat corporativa de la institució per incrementar-ne la notorietat, millorar-ne el grau de coneixement de les activitats i funcions així com implementar nous canals de comunicació.
D’altra banda, Vila, que va convidar Josep Rodríguez a la presentació de l’informe ja que havia exercit com a raonador fins al 4 de desembre del 2017, és a dir, “gairebé tot l’exercici”, va repassar l’activitat de la institució durant l’any passat. D’aquesta manera, tal com ja s’havia avançat, el 2017 es van obrir 298 expedients, un 14% menys que l’any anterior, dels quals 77 van tractar-se com a expedients formals escrits i 219 en concepte d’expedients informatius verbals.
Així mateix, Vila va recordar que el “gruix de les demandes” corresponen al sector social, principalment en l’àmbit de la seguretat social i de les ajudes. En aquest sentit, el raonador va recordar les queixes pels desacords amb la CASS pel que fa a les altes després d’una baixa mèdica i la recomanació que es va fer a la comissió legislativa de Sanitat i Medi Ambient per tal que es considerés una modificació de la Llei de la Caixa Andorrana de Seguretat Social per tal de poder incloure una tretzena paga per aquells pensionistes que van arribar a tenir els 5.000 punts quan es demanaven per obtenir una pensió equivalent al salari base interprofessional.

Trobada de defensors a Andorra el novembre

Andorra la Vella acollirà el novembre vinent la reunió anual de la Federació Iberoamericana d’Ombudsman, segons va confirmar el raonador del ciutadà, Marc Vila, que va explicar que aquesta decisió es va acordar en la darrera reunió d’aquest organisme celebrada a Panamà. Vila, que va recordar que el seu predecessor Josep Rodríguez ja havia plantejat en anteriors trobades que el Principat pogués ser seu d’una d’aquestes reunions, va precisar que la reunió tindrà lloc els dies 20, 21 i 22 de novembre. En la trobada s’espera la participació de més d’un centenar de persones entre ombudsman estatals i regionals dels 24 països membres de la federació i personal tècnic i especialista. L’eix central de la reunió serà precisament el tema de l’habitatge.

Raonador
crida
reflexionar
pisos socials
necessitat
hi hagi

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte