Diari digital d'Andorra Bondia
Marc Vila és el raonador del Ciutadà.
Marc Vila és el raonador del Ciutadà.

El raonador planteja poder intervenir als tribunals per temes de desigualtat


Escrit per: 
P.G. / Foto: Jonathan Gil

Marc Vila, com a raonador del ciutadà, té previst presentar avui al Govern les aportacions que la institució farà al projecte de llei d’igualtat. Vila considera molt positiu el text proposat i donat a conèixer pel ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, però té previst argumentar una aportació per demanar “poder intervenir en els tribunals” en aquells casos que li siguin requerits com a institució per donar més força a la víctima que pateix algun cas de desigualtat. 

De fet, l’articulat del projecte de llei lliurat a les entitats socials i a d’altres perquè hi facin les seves aportacions,  en l’apartat tres de l’article 27 que parla de la Tutela Institucional del raonador, nega que pugui instar en un procés davant un òrgan judicial. Segons Vila, és important dotar la institució del raonador del ciutadà de més competències en aquest sentit, “i sempre amb acord amb la víctima  que denunciï i que pugui anar acompanyada de la institució”, va remarcar. Vila considera una oportunitat aprofitar aquesta llei que ara s’està perfilant per tal d’ampliar aquestes competències de la institució.

La justificació per fer aquest canvi al projecte de llei que ara s’està acabant de perfilar és que el raonador del ciutadà com a institució que ara actua com a òrgan independent de les institucions també en matèria d’igualtat, tingui aquesta competència davant dels tribunals, “com la tenen altres òrgans independents sobre la igualtat en altres països” , comenta Vila. 

Per al raonador del ciutadà, afegir aquesta acció davant dels tribunals és fer que les seves competències “siguin més reals”. Tot i això, no concreta si l’acció de la institució com a òrgan que vetlla per la igualtat ha de ser en format d’acusació particular, de defensa de la víctima, o d’altres.

El mateix text del projecte de llei sí que parla de conceptes d’accés a la justícia i de legitimació processal al seu article 22, en el qual sí que legitima per intervenir en els processos judicials civils i administratius organitzacions sindicals, associacions professionals de persones treballadores autònomes, així com altres organitzacions que defensen i promouen els drets humans. És aquí on vol incloure’s la figura del raonador del ciutadà com a òrgan que també defensa els drets humans i en concret el de la igualtat. 

Vila aplaudeix la llei
Pràcticament aquesta serà l’única aportació que farà la institució, perquè considera que el text que Espot lidera en matèria legal per tenir un instrument jurídic en pro de la igualtat “presenta avenços essencials”. Considera rellevant “la inversió de càrrega de la prova, perquè dona molta més força de cara a la pràctica i a la defensa de la víctima”. D’altra banda, Vila aplaudeix que el text del projecte de llei no es quedi en una declaració d’intencions sinó que també a més proposa “canviar i modificar altres lleis”, comenta. 

La modificació recent de la llei de la institució del raonador del ciutadà va ampliar les competències en relació amb atendre queixes que facin referència a tot tipus de discriminació i el racisme, ja siguin tant d’àmbit públic com privat. En aquesta modificació es donava compliment a les recomanacions de la Comissió Europea contra el Racisme i la Intolerància (ECRI) fetes en el cinquè informe sobre Andorra.

La proposta passa per canviar els articles 22 i 27

Els articles que Marc Vila proposa canviar del projecte de llei d’igualtat són:  

Article 22.3. En els termes establerts per les lleis processals, també estan legitimades per intervenir en els processos judicials civils i administratius, en nom i interès de les persones afiliades o associades, i sempre que comptin amb la seva autorització, les organitzacions sindicals, les associacions professionals de persones treballadores autònomes, les organitzacions de persones consumidores i usuàries i les associacions i organitzacions constituïdes legalment que tinguin com a finalitat primordial la defensa i la promoció dels drets humans i desenvolupin la seva activitat en el territori andorrà. No és necessària aquesta autorització quan les persones afectades siguin una pluralitat indeterminada o de difícil determinació, sense prejudici de la legitimació processal de les persones que puguin arribar a identificar-se com a afectades. 

Article 27.3. El Raonador del Ciutadà pot actuar d’ofici o a instància de part. No obstant això, no pot intervenir arran de les queixes i les reclamacions que se li plantegin en assumptes en els quals s’hagi instat un procés davant un òrgan judicial, ni pot anul·lar o modificar un acte administratiu, i s’ha de limitar a fer les recomanacions i els suggeriments oportuns. 

Raonador
planteja
intervenir
tribunals
temes
desigualtat

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte