Diari digital d'Andorra Bondia
El raonador proposa unes pensions més ajustades a cada persona
El raonador proposa unes pensions més ajustades a cada persona

El raonador proposa unes pensions més ajustades a cada persona


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

Josep Rodríguez, raonador del ciutadà, es va acomiadar ahir a la comissió legislativa d’Interior, on va presentar els resultats del seu últim informe referit al 2016, ja publicats. Rodríguez deixarà el càrrec al setembre, després del mandat de sis anys, i ho fa plantejant unes reflexions o demandes concretes. La primera és que es faci un estudi sobre les pensions d’acord amb una anàlisi del cost de la vida i “d’allò que la persona necessita”, i no basant-se tant en protocols. Per Rodríguez la principal preocupació són les persones grans, “perquè per diferents motius, o bé perquè van treballar en dos llocs o bé perquè no van cotitzar, ara no en tenen prou per viure”. Pel raonador, tot el que es refereix a la concessió i reglamentació de les pensions de jubilació, però també de viduïtat, ha de ser revisable.
Rodríguez proposa fer un estudi aprofundit sobre el cost de la vida, que “cada vegada és més cara i els sous i les pensions són els mateixos”. Segons el raonador, s’ha de mirar els paràmetres d’ajudes perquè la gent no rebi l’ajuda d’acord amb un protocol, perquè cada persona és un cas i les seves necessitats són diferents. “Cal una revisió dels protocols perquè s’adaptin a la gent en lloc que la gent s’adapti al protocol”, va dir. 
Una altra revisió que proposa és també la referida als ajuts a l’habitatge, una qüestió que encara preocupa molt per les dificultats per trobar pis, per les queixes sobre els contractes i pels preus. Perquè, tal com ja es va avançar, el Raonador ha experimentat un creixement del nombre de dossiers tractats (351 el 2016) i ha constatat un augment en gairebé tots els sectors, com és l’administració general, el social i l’institucional, i sobretot més del 30% de casos d’accions privades, entre particulars. Només el sector de la justícia ha vist reduït el nombre de casos, tot i que Rodríguez va destacar que encara hi ha una tardança en la resolució d’alguns conflictes judicials, que en alguns casos triga entre set i vuit anys, fet que va en contra dels drets fonamentals de les persones. Tot i això el raonador va reconèixer que l’increment de batlles i recursos a la Batllia respon també a la conscienciació que s’ha de millorar aquest aspecte. 

Queixes sobre la CASS
Les queixes dels ciutadans sobre la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) continuen repetint-se. Es tracta del tractament “inadequat” per part de funcionaris, però també de l’alta mèdica, que “s’aplica seguint un protocol i en alguns casos la persona encara està malalta”, va comentar Rodríguez. Una altra queixa generalitzada és el des­acord que hi ha a l’hora de determinar un grau de discapacitat. 
“Hem de millorar perquè el que no pot ser és que les queixes es vagin repetint any rere any”, va comentar el raonador. En aquest cas, Rodríguez va deixar en mans del seu successor o successora el repte que aquestes queixes vagin reduint-se a la meitat. 
Rodríguez també proposa que l’administració treballi per un tracte “més humà” amb els administrats. Segons el raonador, aquestes queixes per un “tracte inadequat” es donen perquè “el funcionari, quan rep una persona, veu el document i no veu el problema que té l’individu, i el raonador veu primer la persona i el seu problema, que no és mai petit, i després l’ajuda amb el document”. 

Més recursos
Rodríguez, tal com ja va avançar el BonDia, reconeix que la institució necessitarà més pressupost quan s’apliqui la modificació de la Llei del raonador del ciutadà. Aquesta modificació pretén ampliar les competències de l’òrgan i permetre que pugui rebre queixes i denúncies relacionades amb la discriminació i el racisme i també sobre informes dels drets dels infants i les persones amb discapacitat, per donar compliment a les recomanacions de la Comissió Europea contra el Racisme i la Intolerància (ECRI) fetes en el cinquè informe sobre Andorra.
“L’augment de les responsabilitats és considerable perquè ara ja assumirem totes les reclamacions per discriminacions de tota mena i també les responsabilitats derivades dels acords signats pels convenis de l’ONU. Són responsabilitats que amb el temps s’haurà de veure què representen i com complir-les”, va dir. Rodríguez va avançar que farà falta més recursos, espai, personal i, en definitiva, més pressupost. 

Balanç dels sis anys
Rodríguez va fer ahir un balanç satisfactori dels sis anys que ha estat al capdavant de la institució, sobretot perquè “cada vegada és més coneguda per la societat i conèixer la institució representa que la gent pot tenir un referent quan té un problema amb l’administració pública, i el raonador defensa la persona que pateix quan els seus drets humans no són tractats com toca”, va concloure.
Segons el conseller d’SDP, Víctor Naudi, “encara s’ha de continuar treballant perquè la llei tingui en compte les situacions més desfavorides en matèria de pensions”. Per la seva part, el president del grup mixt, el socialdemòcrata Pere López, va destacar “l’increment de les situacions de famílies i de persones grans amb pocs recursos, i el Govern, en lloc de trobar-hi solucions, nega el que és una realitat i el Raonador, com a institució independent, l’explica”. 
El vicepresident del grup liberal, Jordi Gallardo, va destacar que només el 22% dels expedients són favorables al demandant, una qüestió que “s’haurà de continuar treballant malgrat que ens hagi dit que en els països veïns aquest percentatge és inferior”. Per la banda de Demòcrates per Andorra, la consellera Sofia Garrallà va constatar la repetició de diferents problemes socials, any rere any. 
Des de tots els grups es va lloar i destacar la tasca feta per Rodríguez al capdavant de la institució.  

raonador del ciutadà
Josep Rodríguez
comissió legislativa d'Interior
pensions
ajustades
Raonador

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte