Diari digital d'Andorra Bondia
Marc Vila va exposar ahir l’informe del 2018 davant la comissió legislativa de Justícia, Interior i Afers Institucionals.
Marc Vila va exposar ahir l’informe del 2018 davant la comissió legislativa de Justícia, Interior i Afers Institucionals.

El raonador rep 127 queixes per l’habitatge, 48 més que l’any passat


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

Quan encara falten dos mesos per acabar l’any, el Raonador del Ciutadà ha rebut ja fins a un 60,7% més de queixes relacionades amb l’habitatge que en tot l’any passat. I és que el 2018 la institució va registrar 79 queixes per qüestions d’habitatge, la gran majoria motivades per l’increment dels lloguers en les renovacions dels contractes, i en aquests deu primers mesos de l’any ja n’ha recepcionat 127.
Així ho va posar de manifest ahir el raonador, Marc Vila, en el transcurs de la compareixença davant la comissió legislativa de Justícia, Interior i Afers Institucionals, on va presentar l’informe anyal corresponent a l’exercici 2018.
Vila, que va alertar també d’alguns casos de “picaresca” on davant la impossibilitat d’incrementar el preu del lloguer més enllà de l’IPC s’intenta augments encoberts a través de “despeses de calefacció amb factures d’anys anteriors o poc justificades”, va explicar que mentre es continuï rebent queixes es mantindrà oberta la investigació d’ofici sobre la problemàtica de l’habitatge iniciada l’octubre del 2018.
No obstant això, el raonador va avançar algunes de les conclusions de l’estudi com serien la necessitat de construir habitatge social, disposar de “més i millors dades” i continuar la tasca en el marc de la Taula de l’habitatge. També va plantejar la necessitat d’apujar els barems per accedir als ajuts a l’habitatge o en tot cas donar la subvenció “més enllà del preu del pis”, i va reiterar la petició que la congelació dels lloguers, una mesura que “s’ha demostrat molt efectiva”, es mantingui els anys que faci falta per donar temps que la resta de mesures previstes “facin la seva funció”.
D’altra banda, Vila va incidir també en la necessitat que els saigs i la Cambra de saig s’autoregulin d’alguna manera perquè determinats procediments i interpretacions de la llei es facin de la mateixa manera, o bé que es modifiqui la llei “en un sentit més garantista per evitar aquesta excessiva inflexibilitat i rigidesa d’algunes interpretacions”.
En aquest sentit, el raonador, que va posar de manifest també que moltes de les queixes rebudes en relació amb el saig “es concentren en la mateixa persona”, va destacar la necessitat de dotar de majors garanties la notificació d’embargament, ja que no n’hi ha prou d’ “enviar-ho per missatgeria i que es deixi ves a saber en quina bústia o a on”, així com buscar certa proporcionalitat en els percentatges embargats, aspecte que va exemplificar amb el cas d’un home a qui “es va embargar un cotxe de 1.000 euros que utilitzava per anar a treballar a la vall d’Incles”.
Pel que fa a l’informe del 2018, el raonador va destacar l’increment del 53% dels expedients formals, 116 davant els 77 del 2017, i el fet que la Caixa Andorrana de Seguretat Social i les prestacions socials continuen un any més concentrant la majoria de les queixes. Així, quant a la CASS, es van comptabilitzar 31 expedients, motivats principalment pel desacord amb els resultats dels controls mèdics, la coexistència de les altes donades pels metges de la parapública i les baixes donades pels metges referents dels demandants així com per la reticència a la negativa de la CASS a acceptar el 100% de la cobertura sanitària. En el cas de les prestacions socials, la majoria dels 32 expedients es van obrir pels retards en els pagaments de les prestacions per part del ministeri, per desacords en els barems i per la manca d’entesa amb la treballadora social.
Finalment, Vila va remarcar també la necessitat de dotar de més personal la institució així com de mirar de canviar-ne la ubicació i poder estar a peu de carrer per una qüestió d’accessibilitat però també per dotar-la de major visibilitat.

Actuació d’ofici amb relació a l’avortament

Responent a una pregunta de la consellera general del Partit Socialdemòcrata Judith Salazar, el raonador del ciutadà no va descartar la possibilitat d’actuar d’ofici i emetre un informe amb relació a l’avortament. Marc Vila, que va deixar clar que ni ell ni cap dels seus antecessors en el càrrec han rebut cap queixa “sobre temes de salut reproductiva”, va admetre que es tracta d’una qüestió que “està cada dia més sobre la taula”. Així, el raonador va dir que arribarà el moment en què “des d’un punt de vista independent, respectuós amb els drets de les dones i amb l’ordenament juridico-constitucional” farà la seva aportació en un debat que hauria de ser  “assossegat i tècnic”. 
També responent a Salazar, Vila es va mostrar d’acord amb les recomanacions del Consell d’Europa pel que fa a la figura de l’ombudsman pel que fa a l’ampliació del mandat, el lliure accés a la informació i la possibilitat d’impugnar qualsevol norma al Constitucional així com l’accés directa a la justícia.

Raonador
rep
queixes
Habitatge
any passat
127
48
més

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte