Diari digital d'Andorra Bondia
El Renova 2016 aposta per fomentar “actuacions ambicioses i globals”
El Renova 2016 aposta per fomentar “actuacions ambicioses i globals”

El Renova 2016 aposta per fomentar “actuacions ambicioses i globals”


Escrit per: 
M.S. / Foto: M.F.

El programa d’ajuts per a la millora del parc immobiliari nacional, la millora de l’eficiència energètica dels edificis i l’ús de les energies renovables, conegut com a Renova, aposta per aquest 2016 per fomentar les actuacions “més globals i ambicioses” sobre els edificis i no tant aquelles més puntuals, que no obstant es continuaran subvencionant, com per exemple el canvi de finestres.
Així ho van explicar ahir el director general de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marc Rossell, i el cap de l’Oficina d’Energia i Canvi Climàtic, Carles Miquel, en la presentació de la nova convocatòria del Renova, que disposa d’una partida per a les ajudes d’un milió d’euros i de 15,2 milions d’euros més per a avals de préstecs.
Els percentatges més alts de subvenció que preveu el programa, del 25% i del 30% del cost, seran en el marc de la millora de l’eficiència energètica i concretament en aquelles actuacions encaminades a l’assoliment de la qualificació A o B de la certificació d’eficiència energètica, així com per als honoraris dels tècnics que treballin en aquests projectes, segons va precisar Miquel, que va incidir en la voluntat de l’executiu d’aconseguir “reduir el volum de sol·licituds però mantenint l’import de les ajudes”.
En aquest sentit, Rossell, que es va mostrar convençut que un any més “s’esgotaran les subvencions”, va recordar que l’exercici 2015 es va rebre fins a 196 sol·licituds, un 25,6% més que  l’any 2014 i gairebé un 85% més que la mitjana de demandes rebudes des de la posada en marxa del programa.
Entre altres novetats que incorpora el Renova 2016, que segons va precisar el director general de Medi Ambient i Sostenibilitat “s’ha fet d’acord” amb els agents implicats –com poden ser la CEA i l’Acoda–, hi ha també ajudes per a la retirada o la gestió d’elements d’amiant que es detectin en edificis. En aquesta línia Rossell, que va admetre que els darrers anys s’ha constatat un increment d’aquest contaminant en l’exportació de residus, va explicar que es desconeix el nombre d’edificis que podrien tenir elements amb amiant i que la voluntat és que es puguin retirar i substituir de “la millor manera possible”.
Així mateix, també s’han incorporat al pla ajudes per a la substitució de dipòsits d’hidrocarburs, per instal·lar els de doble capa o refibrar els actuals, així com per a la instal·lació de carregadors per a vehicles elèctrics, mesura que, com va recordar Miquel, ve a “complementar les ja fixades en el pla Engega”.
Pel que fa a la implantació d’energies renovables, en aquesta convocatòria s’inclouen com a novetats les instal·lacions d’aprofitament d’energia solar i de l’energia continguda a l’aire, i en la categoria relativa a les millores per incrementar la seguretat industrial es preveu una ajuda per a la substitució d’aparells elevadors, sempre que aquests comportin una rebaixa de la potència i una millora per tant de l’eficiència energètica.
Rossell i Miquel, que van recordar que a més per a aquesta convocatòria ja són vigents les modificacions fetes al reglament per agilitzar els tràmits de les ajudes, van destacar l’èxit de la iniciativa Renova, amb un creixement constant des del 2011. Només l’any passat les obres subvencionades van ascendir a un import de més de 
6 milions d’euros i per cada euro invertit es calcula un impacte de 6,79 euros en el teixit 
econòmic.

Inscripcions a l’RTR per a instal·lacions fotovoltaiques

El director general de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marc Rossell, i el cap de l’Oficina d’Energia i Canvi Climàtic, Carles Miquel, van presentar també la convocatòria 2016 per a la inscripció al Registre de Tarifa de Retribució (RTR) per a la generació elèctrica d’origen fotovoltaic, que preveu una quota de potència màxima de 
750 kW. En aquesta convocatòria 450 kW seran per a instal·lacions amb una potència inferior a 20 kW, que disposaran d’una retribució de 0,24 euros per kWh. Els altres 
300 kW són per a instal·lacions amb una potència superior a 20 kW, que tindran una retribució de 0,20 euros per kWh. Actualment al registre hi ha 27 instal·lacions que generen 440 MWh anuals.

 

medi ambient
eficiència energètica
Renova
Marc Rossell
Carles Miquel

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte