Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre Eric Jover va fer l’actualització sanitària a l’edifici administratiu del Govern ahir a la tarda.
El ministre Eric Jover va fer l’actualització sanitària a l’edifici administratiu del Govern ahir a la tarda.

El repunt anirà a més


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: Facundo Santana

L’executiu reconeix que hi ha “un repunt important de casos actius” i preveu que continuarà els pròxims dies. Així ho va manifestar ahir el ministre portaveu, Eric Jover, durant l’actualització de les dades sanitàries. Unes dades que sumen tretze casos més des de la darrera actualització de divendres, el que comporta que el total de diagnosticats fins ara al país sigui de 1.060, amb 130 actius a dia d’avui. Quatre d’aquests malalts es troben ingressats a planta de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell i un de mitjana edat a la unitat de cures intensives (UCI). Quant als recuperats, n’hi ha dos més, de manera que el total puja a 877.

Aquest “repunt important de casos actius” fa pensar, segons Jover, en el que va anomenar primera fase de la pandèmia, tot i que va aclarir que la diferència respecte a aquella situació és “notable” per dos motius. D’una banda, perquè ara hi ha un menor nombre d’ingressos hospitalaris que llavors perquè “sembla ser” que la malaltia és menys agressiva i provoca una simptomatologia menys greu. De l’altra, s’està fent un cribratge molt intensiu amb una tècnica, la TMA, que és quatre vegades més sensible del PCR, i “que ens permet detectar molta gent asimptomàtica i també amb càrrega viral molt baixa que segurament en la primera fase de la pandèmia no s’haurien detectat”, va subratllar.  

La previsió és que aquest increment se seguirà donant els pròxims dies a causa de la mobilitat dels ciutadans que tornen de vacances i potser han estat en territoris que es troben amb situacions sanitàries “pitjors que la nostra”. A més, va afegir, com que han augmentat els cribratges diagnòstics això fa que hi hagi més casos detectats. Precisament, la finalitat de la realització de les proves en els diferents sectors professionals o als ciutadans que les demanen de manera voluntària és identificar selectivament les persones contagiades i fer l’estudi epidemiològic corresponent per tornar a la normalitat de cara a la tardor i a l’hivern. 

Finalment, Jover va anunciar que avui mateix arribarà a les famílies la carta amb la informació general sobre el cribratge que es farà a la comunitat educativa. 

El servei de la cita prèvia per les TMA s’externalitza
L’executiu va decidir divendres passat externalitzar el servei telefònic de la cita prèvia per demanar cita per a les proves TMA amb l’objectiu que el ciutadà pugui ser atès amb la màxima diligència possible. D’aquesta manera, segons va explicar el ministre portaveu, Eric Jover, a partir d’avui s’encarregarà d’aquesta tasca l’empresa Espic de la Massana. L’adjudicació es va realitzar el mateix divendres. 
L’horari d’atenció als ciutadans serà de 8 a 18 hores els dies d’entre setmana i de 8 a 14 hores els dissabtes i diumenge. Jover va recordar que ho farà la mateixa empresa que ja va col·laborar en el test serològic que es va fer a tota la població el passat mes de maig. 

“Hi ha estoc suficient de Remdesivir per als pacients” 
Fa tot just quatre dies es donava a conèixer que Espanya estava a punt d’esgotar les reserves de Remdesivir que serveix per tractar pacients greus amb  coronavirus. Preguntat el ministre portaveu, Eric Jover, sobre això, va confirmar que “hi ha estoc suficient a l’hospital de Remdesivir per als pacients que el puguin necessitar”. 

Pel que fa a la vacuna, Jover va demanar “prudència” a l’hora de saber quan es comercialitzarà alguna de les que diferents equips d’investigació estan assajant. El ministre va  recordar que hi ha diferents vacunes que estan sota el paraigua de l’Organització Mundial de la Salut i que des d’Andorra “estem en contacte per poder accedir a d’altres vacunes”, però encara “s’està a l’expectativa i cal no avançar esdeveniments”. 

En relació amb això, la doctora Cristina Royo va apuntar que sembla que la d’Oxford i la de Moderna van pel bon camí, però s’haurà d’esperar fins a mitjans de l’any que ve perquè es comercialitzin i això “ja és anar molt ràpid”, va subratllar.

Els casos a la Seu d’Urgell s’acosten a la seixantena
El nombre de casos de covid-19 registrats a l’àrea bàsica de salut de la Seu d’Urgell ahir era 58, 9 més que les darreres 24 hores. D’aquests, tres es troben ingressats a la Fundació Sant Hospital i la resta estan confinats a casa. A més, hi ha 490 persones més que també estan aïllades a domicili per ser contactes estrets d’algun cas positiu, xifra que els darrers dies ha baixat de la barrera dels 500.

Pel que fa a l’índex de risc de rebrot, que havia arribat a 839 a la capital alturgellenca, aquest dilluns es situa en 693. Mentre, la taxa de reproducció del virus als set dies (Rho) es troba actualment en 2,15 al conjunt de l’Alt Urgell, xifra bastant inferior a la de 3,82 que s’havia registrat en dies anteriors.

repunt
anirà a més
covid
coronavirus

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte