Diari digital d'Andorra Bondia
L’hotel Rosaleda, ahir a la tarda: el procés d’expropiació es va iniciar l’octubre del 2006.
L’hotel Rosaleda, ahir a la tarda: el procés d’expropiació es va iniciar l’octubre del 2006.

El Rosaleda haurà costat 6,8 milions


Escrit per: 
P. G. / A. L. / Foto: Jonathan Gil

El Superior dona parcialment la raó al propietari i apuja 500.000 euros el preu d’expropiació.

Potser se n’hagin oblidat, perquè feia quasi un decenni que no parlàvem del litigi a què va donar lloc l’expropiació de l’hotel Rosaleda. Va ser el juny del 2010, quan els propietaris de l’immoble –avui propietat de l’Estat, en el tram final de la rehabilitació i que a finals del 2019 acollirà la major part de les dependències del ministeri de Cultura– van recórrer el preu just fixat per la Comissió d’expropiació: 6.338.068 euros.

El cas va iniciar llavors un segon viacrucis judicial que es va resoldre finalment el 22 de juliol passat amb la sentència ferma dictada pel Tribunal Superior. Una sentència que, per resumir, dona parcialment la raó a un dels dos propietaris –Antoni Picart, titular del domini directe, és a dir, de la finca– i incrementa substancialment el preu final de l’expropiació, que passa dels 6,3 milions establerts el 2010 per la Comissió als 6.857.197,17 euros –això és concretar– que fixa el Superior.

Un inesperat pessic de 520.000 euros més que caldrà veure d’on treu el Govern. Recordem que al 2010, l’executiu que aleshores presidia Jaume Bartumeu va haver de recórrer a un crèdit extraordinari per fer front als 6,3 milions del preu d’expropiació. Fonts de l’executiu admetien que la partida no estava consignada al pressupost del 2018, i que per tant, “els ministeris competents treballen per adequar els traspassos més convenients per complir amb la sentència”. La cosa hauria pogut ser molt pitjor –per al Govern, s’entén– si el Superior hagués atès totalment la demanda de Picart, que reclamava segons la fórmula aplicada per la pèrita judicial 9,7 milions d’euros, és a dir, 3,4 milions més dels que es va fixar el 2010, però que inicialment n’havia arribat a reclamar 12,6. La demanda es basava en la diferent interpretació de les plantes -1 i -2: per al Govern, es tracta de plantes soterrànies; per a Picart són semisoterrànies. Aquesta és la interpretació finalment confirmada pel Superior i la que ha donat peu en aquests 500.000 euros de més que haurà d’abonar l’executiu, perquè és molt més favorable –ara per al demandant, és clar– “a efectes del còmput de la superfície edificable”.

L’altra part substancial de la sentència és la que en confirma una d’anterior en primera instància segons la qual la societat P3SA, que havia gestionat l’establiment hoteler, no tenia dret a percebre cap part de la indemnització derivada de l’expropiació. Per tant, el preu finalment estipulat –aquests 6,8 milions d’euros– serà abonat íntegrament a Picart.

Davant de la resolució del Superior, que com ja s’ha dit és ferma i executiva, no hi cap apel·lació i el Govern ja va avançar ahir que no recorreria davant del Constitucional perquè no considera que s’hagin vulnerat preceptes constitucionals ni drets fonamentals. L’executiu, per tant, “acatarà la sentència i abonarà el diferencial entre el preu just avaluat en el seu dia per la comissió d’expropiació i la quantitat que ha fixat el Superior”. Mig milió d’euros que, com també s’ha dit, és una xifra “relativament petita” –diu el portaveu del Govern– “tant respecte a la pretensió de l’antiga propietat del Rosaleda com respecte de la pretensió de la societat que havia gestionat l’establiment”. D’això es diu veure el vas mig ple: “Atesos els imports corresponents a les dues parts oponents, la resolució del litigi ha acabat d’una forma prou satisfactòria per a l’erari públic”.

Satisfactòria i que, a més, no afectarà el previst trasllat de Cultura, perquè les partides pressupostàries per concloure la restauració de l’edifici i la mudança del departament “no es veuen afectats per la resolució judicial”, segons el Govern.

Andorra
Encamp
Rosaleda
expropiació
preu
P3SA
Picart
Superior
sentència
euros
6
3 milions

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte