Diari digital d'Andorra Bondia
ministres
ministres

El SAAS analitzarà l’elevada taxa de cesàries per mirar de rebaixar-les


Escrit per: 
Redacció

El Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) ha creat un grup de treball, amb professionals propis però també d’externs, per avaluar la taxa de cesàries que es porten a terme al país, 
34 per cada 100 parts quan l’OMS recomana que la taxa se situï entre el 10% i el 15%, i mirar d’adoptar les mesures necessàries que permetin reduir aquesta xifra.
Així ho va explicar el ministre de Salut, Carles Álvarez, contestant una pregunta de la consellera de Socialdemocràcia i Progrés, Sílvia Bonet, a qui va recordar però que “són molts els hospitals públics dels països veïns que tenen taxes allunyades de les recomanades per l’OMS”. Es preveu que l’estudi pugui estar enllestit a la tardor.
D’altra banda, i en resposta a una pregunta de la parlamentària del PS, Rosa Gili, sobre el primer any d’aplicació del reglament de les prestacions d’incapacitat temporal de la Seguretat Social, el ministre va informar que les baixes registrades els cinc primers mesos d’aquest any han suposat una davallada del 5,4% respecte a les registrades en el mateix període de l’any passat.
Gili va tornar a criticar el fet que el reglament obliga el malalt a romandre a casa seva unes hores determinades, va retreure al ministre que s’hagués adoptat aquesta mesura sense haver parlat amb el Col·legi de Metges i va demanar la retirada d’aquesta obligació.
Per la seva part, Álvarez, que va insistir que “no és una mesura de càstig sinó de control”, va recordar que hi ha la possibilitat de modular els horaris de permanència al domicili, opció que només ha demanat un 6% dels malalts, fet que “fa pensar en una bona acceptació de la mesura”.
Així mateix, i contestant una doble pregunta de Bonet i del parlamentari liberal Ferran Costa, sobre el futur reglament que limitarà l’accés a la convenció als professionals sanitaris, Álvarez va assegurar que a final d’aquest any estarà acabat el decret d’acreditació prèvia per als professionals que es vulguin convencionar, així com la cartera de serveis i la història clínica compartida, iniciatives que es treballen de forma paral·lela.
Finalment, i respecte a una interpel·lació de la consellera general liberal Carine Montaner en relació a les actuacions previstes per l’executiu en matèria de prevenció i promoció de la salut, el ministre va assegurar que la comissió que treballa en la definició de la cartera de serveis té en compte que la prevenció pot portar a un estalvi futur, tot i que va advertir que dependrà dels recursos disponibles tot allò que es pugui acabar incorporant a la cartera. En aquest sentit, Álvarez, que va destacar que cal estudiar la viabilitat econòmica dels diferents serveis així com la relació cost-eficiència, va assegurar que “s’hi inclourà el màxim possible”.

Incoats tres expedients per la venda de vacunes

El ministeri de Salut ha incoat un expedient a una farmàcia pel presumpte enviament de vacunes a un centre mèdic espanyol sense complir les condicions establertes per fer-ho, segons va informar el ministre Carles Álvarez en resposta a una interpel·lació del president suplent del grup liberal, Jordi Gallardo.
A més, el ministre de Salut va confirmar també que hi ha dos expedients més en curs per la presumpta venda de vacunes sense la recepta pertinent, així com un altre cas que s’estaria investigant i es trobaria “en informació reservada”.
Així mateix, Álvarez va explicar que després de l’avís per part de l’Agència Espanyola del Medicament en el sentit que haurien detectat un cas en què s’haurien enviat unes vacunes sense respectar la cadena de fred, es va contactar amb el Col·legi de Farmacèutics per instar-los a recordar als associats la necessitat de respectar “les bones pràctiques”, ja que a part de la qüestió sanitària hi ha en joc també la imatge del país. En aquest sentit, i després que Gallardo insistís en el contingut de la carta enviada als professionals farmacèutics perquè s’advertia de risc fins i tot per a l’acostament a la UE, Álvarez va admetre que potser “es va exagerar” en la carta, que volia ser “alliçonadora”.

Cinca manté que les empreses triguen entre 56 i 63 dies a cobrar

L’administració general ha pagat als proveïdors en un termini que ha oscil·lat entre 56 i  63 dies durant els cinc primers mesos de l’any. Així ho va assegurar ahir el titular de Finances, Jordi Cinca, arran d’una pregunta sobre les queixes de la Cambra de Comerç i l’Acoda pel retard en els pagaments feta pel president suplent del grup liberal, Jordi Gallardo.
Cinca, que va voler diferenciar entre els pagaments corresponents al capítol 2 i al capítol 6 –el corresponent a l’obra pública–, va admetre que l’any passat va ser el pitjor dels últims i que els terminis van estar entre els 63,84 dies (capítol 2) i els 71,77 (capítol 6), arran dels darrers mesos de l’any, quan es van donar tensions de tresoreria que van comportar impagaments.
D’altra banda, i en resposta a una interpel·lació del conseller del grup liberal Josep Majoral sobre la planta de cogeneració que s’està construint a Soldeu, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, va explicar que 14 dels 17 edificis que es poden embrancar a la xarxa de cogeneració ja han signat el precontracte i s’espera que els contractes definitius es puguin tancar després de l’estiu, quan les tarifes que s’hauran de pagar siguin públiques.
Així mateix, Calvó, que va recordar que la planta permetrà reduir les emissions a Soldeu en un 27% i la circulació de camions de carburant en un 11%, i que permetrà incrementar la producció nacional d’energia en un 2%, va avançar que s’està estudiant una extensió per poder donar servei a quatre hotels a la zona d’Incles i també cap al Tarter, on hi ha clients interessats.

 

 

sessió de control
Carles Álvarez
cesàries
Salut
Jordi Cinca
vacunes
expedients
proveïdors

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte