Diari digital d'Andorra Bondia
Les vuit menors van acabar donant a llum a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell.
Les vuit menors van acabar donant a llum a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell.

El SAAS ha atès 8 menors d’edat embarassades en els darrers 6 anys


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

El Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) ha atès fins a vuit menors d’edat embarassades els darrers sis anys i les vuit noies van acabar donant a llum. Així es desprèn de la resposta que el ministeri de Salut dóna a la bateria de preguntes relatives a les polítiques de salut sexual i reproductiva al país que va presentar la parlamentària del Partit Socialdemòcrata (PS), Rosa Gili, i que recollia ahir el Butlletí del Consell General.
Concretament, es tracta d’una menor de 13 anys d’edat atesa el 2015, de dues noies de 15 anys que ho van ser el 2012 i el 2014, respectivament, i de cinc adolescents de 17 anys que van ser ateses el 2012 (1), el 2015 (2) i el 2017 (2). Òbviament aquestes xifres contrasten amb les dels països veïns on, en el cas d’Espanya, de 391.930 naixements, 408 van correspondre a embarassos de menors de 15 anys i menys, 735 a joves de 16 i 1.394 a noies de 17 anys. En el cas de França, de 783.640 naixements, 429 els van protagonitzar menors de 15 anys i menys, 893, joves de 16 i 1.854, noies de 17 anys.
Quant a la interpel·lació sobre els serveis especifícament habilitats per donar informació sobre salut sexual i reproductiva tant a menors com a majors d’edat, el ministeri, que incideix en la dada que la mortalitat materna al país dels darrers cinc anys és zero, assegura que “impulsa polítiques preventives d’informació en aquest àmbit”.
Així, s’explica que en el marc del programa per la salut a l’escola, sis de les nou infermeres formades específicament per a la consulta jove van impartir l’any passat tallers a tots els centres educatius, formacions que es porten a terme al darrer curs de primària i cada curs de la secundària. Concretament es van fer 162 tallers que van suposar més de 300 hores dedicades del personal d’infermeria.
D’altra banda, des del ministeri s’assegura que si bé “no tenim un servei de planificació familiar com a tal”, sí que els objectius d’aquest “estan coberts totalment pels nostres metges de capçalera i ginecòlegs”.
En la resposta, Salut, que recorda que també els CAP donen aquest tipus d’assessorament,  destaca també la tasca que fa la Consulta jove, que respon de forma “totalment gratuïta i anònima totes les inquietuts en aquest camp”, i el fet que en aquells casos que sigui necessari una consulta mèdica, a urgències o un test diagnòstic, el cost d’aquest “és assumit directament amb recursos públics, sense que el jove hagi de finançar res”.
En la bateria de preguntes, la consellera general socialdemòcrata demanava també per les campanyes d’informació de salut sexual i reproductiva dutes a terme els darrers cinc anys i la resposta en aquesta qüestió deixa clar que ben poca cosa. I és que més enllà de citar novament els tallers que es fan a les escoles, i precisar que també se’n fan a demanda com pot ser el cas de l’EENSM o el CAI, Salut només fa referència a la iniciativa que es fa des de fa tres anys coincidint amb el Dia mundial de la sida en què s’ofereixen proves gratuïtes per a la detecció del VIH a tots els CAP i informació i consells per evitar-ne el contagi.
Gili incideix també en la qüestió de l’avortament. En aquest sentit, el ministeri explica que les dades facilitades anualment per l’ICS sobre el nombre de dones andorranes que han avortat a Catalunya corresponen a les dades que figuren al registre que recull les interrupcions voluntàries de l’embaràs (IVE) que aporten cada centre, sigui públic o privat, autoritzat. En canvi, Salut incideix també en el fet que França no publica les dades de dones andorranes ja que fa públic únicament el total de dones estrangeres que han avortat al país però sense especificar-ne el país de residència.
Així mateix, i després d’admetre que és una tema que preocupa dins el col·lectiu mèdic i sanitari, Salut, interpel·lat sobre el risc penal que pugui incorre un professional que sense haver executat directament l’avortament si hagi assessorat o orientat una dona que vulgui interrompre l’embaràs, diu que és la Justícia qui ha de “valorar les circumstàncies concretes que concorrin en aquest cas”.
El ministeri deixa clar també que la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) “no reemborsa interrupcions voluntàries de l’embaràs” en no tractar-se d’una prestació inclosa en la nomenclatura vigent i en no estar contemplats en l’ordenament jurídic. No obstant, la CASS sí ha reemborsat interrupcions no voluntàries de la gestió (abans dels 180 dies) realitzades fora d’Andorra. Concretament, una l’any 2015, dues al 2016 i el 2017 i també dues en el primer semestre d’enguany.
Finalment, i en relació a la interpel·lació sobre si la legislació vigent és adequada en relació als drets bàsics de les dones i si compleix amb els compromisos internacionals, el ministeri, que recorda els avanços fets quant a les recomanacions del darrer informe del Comitè per a l’Eliminació de la Discriminació envers la Dona (CEDAW), reitera el posicionament de l’executiu en el sentit que una reforma de la Constitució i una posterior modificació del codi penal per despenalitzar l’avortament implicaria “la ruptura de les institucions de l’Estat que conformen la nostra identitat com a país”.

SAAS
atès
8 menors
embarassades
darrers
6 anys
Comentaris: 1

Comentaris

Que no pagui la CASS (al minim obertament en tant qu’avortament voluntari), dins de la legislació actual no hi ha res d’estrany. Pero dir que no esta en la nomenclatura vigent, es fácil de comprobar que es fals, la nomenclatura esta disponible en les pagines web de la CASS: pagina 90 en el TÍTOL XI PROCEDIMENTS EFECTUATS A L'APARELL GENITAL FEMENI - CAPÍTOL 2 PROCEDIMENTS RELACIONATS AMB LA GESTACIÓ I EL PART: 2.- Interrupció de l'embaràs: 5206 T Vigilància i control de l'evacuació quirúrgica d'un úter gràvid per via baixa fins el sisè mes (compren l'eventual aplicació de tiges de laminària) – K30.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic