Diari digital d'Andorra Bondia
El SAAS va pagar cinc factures a una empresa amb què no tenia contracte
El SAAS va pagar cinc factures a una empresa amb què no tenia contracte

El SAAS va pagar cinc factures a una empresa amb què no tenia contracte


Escrit per: 
M.S. / E.G. / Foto: Jonathan Gil

El Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) va pagar factures per un import total de 39.000 euros a la societat que havia estat adjudicatària dels treballs d’assessorament d’avaluacions de candidats per a places directives de la parapública, amb la qual, però, no s’havia signat cap contracte.
Així es posa de manifest en la resposta de l’executiu a una bateria de preguntes relatives a aquests assessoraments presentada per la consellera general del Partit Socialdemòcrata, Rosa Gili, que va destacar que la conclusió que es pot treure de les explicacions és que “és una vergonya” i “un exemple més del que hem anat denunciant durant el darrer any, i el Govern no mou fitxa”.
En aquest sentit, Gili, que va lamentar també que una vegada més s’hagi esgotat al màxim el termini per respondre a la interpel·lació, fet que no li ha donat marge per presentar cap pregunta per a la sessió de control d’aquesta tarda, va insistir que “o el Govern no és conscient de la gravetat d’aquestes actuacions o sembla que ho estigui encobrint”.
 I és que al marge de l’absència d’un contracte entre el SAAS i l’empresa Bon&Mer, adjudicatària dels treballs, un fet que des de Salut s’atribueix a “un error”,  la sol·licitud d’aprovació de la despesa “no es va passar al consell directiu del SAAS”, motiu pel qual “no es van raonar ni justificar els motius per a una contrac­tació directa” tal com preveu la Llei de la contractació pública.
Per Gili, que respecte a “l’error” va destacar que ja “em sembla bé que reconeguin errors”, tot i que va demanar “que hi hagi conseqüències”, el fet que l’aprovació de la despesa no passés pel consell directiu de la parapública constitueix “una prova més que és inadmissible”.
De fet, i responent a la pregunta de si es van seguir totes les fases de la Llei de la contrac­tació pública, Salut respon que es va fer una contractació directa d’acord amb la disposició final sisena de la Llei del pressupost del 2015, que preveu aquesta possibilitat per a la contractació de serveis considerats sensibles i que, com també preveu la mateixa disposició, “es va gestionar l’encàrrec del servei prop de dos empreses especialitzades en la qüestió a contractar”.
Aquesta resposta tampoc va acabar de convèncer la parlamentària socialdemòcrata, que va assegurar entendre que “contractin una empresa especialitzada” però no, en canvi, que 
“a aquest tipus de feina s’hi doni el caràcter de sensible”. I és que, segons es defineix a la disposició esmentada per Salut per justificar la contractació directa, “es consideren de caràcter sensible els contractes que afectin la seguretat de l’Estat o les relacions internacionals”, així com aquells que corresponen a “encàrrecs del cap de Govern, dels ministres o dels presidents de les entitats parapúbliques relatius a una matèria de la seva competència que té incidència en les directrius i decisions polítiques que determinen els objectius estratègics del Govern”.
Les cinc factures abonades, entre el febrer del 2015 i el gener del 2016 i totes signades per l’aleshores director general del SAAS, Lluís Burgués, corresponen a l’avaluació de quatre candidats per a la Direcció Econòmica i de Recursos Generals del SAAS, per la qual es va abonar 6.000 euros i es va acabar contractant una persona, així com a les avaluacions de 2, 6, 2 i 1 candidats per a la plaça de director assistencial del SAAS, per les quals es va pagar 6.000, 18.000, 6.000 i 3.000 euros, respectivament, i que no van acabar amb cap contractació.
Gili va considerar aquestes quantitats “desorbitades” i més quan “en el cas del director assistencial al final encara no han contractat a ningú”, i va incidir que sembla que “s’ha negociat molt malament” ja que és difícil d’entendre que “si és per avaluar el mateix càrrec es mantingui el mateix preu” –3.000 euros per cada candidat avaluat. 
Quant al fet que fos el director general qui signés les factures, Gili va recordar que “hi havia més persones al seu voltant” i es va preguntar per “qui avalava aquestes maneres de fer”.

LdA i SDP pregunten per les contractacions per al departament d’Estadística

El conseller general del grup parlamentari liberal Ferran Costa i el conseller general de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi, van presentar ahir dues preguntes amb caràcter d’urgència per a la sessió de control d’aquesta tarda, relatives a la recerca de personal per al departament d’Estadística que l’executiu està fent fora del país, tal com va avançar el BonDia el 5 de desembre passat. En aquest sentit, Costa demana per què s’opta per buscar directament persones de nacionalitat no andorrana per ocupar places a la funció pública del país, així com pel nombre de places que es pretenen cobrir l’any vinent al marge de les que figuren en la memòria del pressupost per a l’exercici 2017.
Per la seva part, Naudi demana per l’enviament del document en què s’ofereix aquestes places a professionals de fora del país i per les motivacions que han portat l’executiu a utilitzar aquesta fórmula de contractació.
Des del grup liberal, la parlamentària Carine Montaner va presentar també una pregunta relativa a si es reconeixerà als donants d’òrgans vius una cobertura del cent per cent per baixa per malaltia.
D’altra banda, el conseller general del Partit Socialdemòcrata Pere López, minuts abans que el cap de Govern, Antoni Martí, anunciés Eva Descarrega com a nova titular de Funció Pública, va fer una pregunta relativa precisament al nomenament del ministre responsable d’aquesta cartera.
Al marge de demanar per la previsió que tenia Martí per al nomenament del nou ministre, López preguntava també els motius pels quals en els darrers nomenaments ministerials, així com en la recerca del titular de Funció Pública, se centrés en persones que no integren DA. En aquest sentit, el parlamentari del PS apuntava en l’exposició de motius de la pregunta entrada que o bé “el cap de Govern no sembla confiar en els integrants del projecte polític anomenat Demòcrates per Andorra” o bé “els seus integrants no semblen disposats a assumir responsabilitats en l’actual Govern”. 

SAAS
Andorra
Rosa Gili
factures
ministeri de Salut
Ferran Costa
Pere López
Carine Montaner
Víctor Naudi
departament d'Estadística

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte