Diari digital d'Andorra Bondia
La Comissió Nacional de Benestar Social va mantenir ahir la segona reunió.
La Comissió Nacional de Benestar Social va mantenir ahir la segona reunió.

El servei d’atenció domiciliària ja atén el 2% dels majors de 65 anys


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

Vuit mesos després del traspàs del servei d’atenció a domicili (SAD) dels comuns i el SAAS al Govern, el volum d’usuaris ha crescut de forma “exponencial”, segons va explicar el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot. Si al juliol hi havia 167 persones ateses ara en són 223, fet que suposa 56 casos nous. Espot va remarcar que un increment d’usuaris del 30% en un període tan curt “és una xifra que supera de llarg les nostres expectatives”. A més, va indicar que si es continua amb aquesta dinàmica es podrà aconseguir en un termini “raonable” el llindar del 3,5% de la població de més de 65 anys atesa a través del servei d’atenció domiciliària que estableix la Llei de serveis socials i sociosanitaris. El ministre calcula que, en aquests moments, el SAD atén aproximadament un 2% de les persones d’aquesta franja d’edat.
El principal motiu que explica aquest augment d’usuaris és el fet que el servei d’atenció a domicili té ara un “abast més ampli”. Així, l’atenció s’ofereix de set del matí a deu del vespre, però també hi ha un servei nocturn, de les deu a les dotze de la nit,  per enllitar les persones que ho necessiten. A més, es dona atenció els caps de setmana. Això ha permès que persones que abans recorrien a l’internament en residències ara optin per romandre més temps a casa.
Espot, que va fer aquestes declaracions en el marc de la segona reunió de la Comissió Nacional de Benestar Social, va assegurar que fins avui s’ha pogut fer front a aquests nous usuaris amb el mateix personal (es tracta d’un equip format per 33 treballadores comunitàries), ja que el fet d’estar centralitzat permet que sigui més eficient. Tot i això, el ministre és consicent que si es mantenen els creixements registrats en els darrers mesos serà difícil conservar les garanties de qualitat. Arribats a aquest punt, caldrà valorar si s’incorpora nou personal o si s’externalitza a través d’empreses privades en casos concrets.

Enquesta
En la reunió d’ahir també es va donar a conèixer una enquesta de satisfacció dels usuaris per verificar si el traspàs s’havia fet de forma “gens traumàtica”. El resultat indica que el 65% de les persones ateses diuen que el nou SAD és excel·lent (146 usuaris), mentre que els que consideren que és bo sumats als que el troben excel·lent representarien un 90%. Només dues persones consideren que és acceptable i 25 no van contestar l’enquesta. El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior va remarcar que aquest traspàs satisfactori és resultat de la bona cooperació entre administracions i l’ajuda que han prestat els comuns en tot el procés. 

Aposta per enllestir el sistema d’inspecció de les guarderies, que es controlaran aquest 2018

La Comissió Nacional de Benestar Social treballa per tancar el sistema d’inspecció de les guarderies amb una metodologia unificada i global durant aquest 2018. Es tractarà d’inspeccions amb preavís i s’analitzaran els recursos humans, les instal·lacions, els plans pedagògics, el menjar o la ràtio de professionals, entre d’altres. Així es vol enllestir el treball iniciat en el passat i la previsió és inspeccionar durant aquest any la trentena de guarderies que hi ha al país, tant de titularitat pública com privada. 
Aquests controls, que es duran a terme sota la normativa vigent, permetran determinar l’estat de la situació i les necessitats reals dels usuaris. Espot va remarcar que a partir d’aquí es pot plantejar una modificació de la normativa. El ministre creu que és molt possible que s’hagi de dur a terme aquesta adaptació, tenint en compte que la llei de guarderies i el reglament són dels anys 90 i, per tant, “requereixen d’una revisió profunda”. Aquestes inspeccions les farà el ministeri d’Afers Socials tot i que el servei és de titularitat comunal. Espot va explicar que s’ha optat per començar la inspecció dels serveis socials i sociosanitaris per les guarderies perquè ja hi havia un sistema implantat, que caldrà reformular, i també perquè és un servei molt sensible, molt descentralitzat, i que es presta des de la vessant pública i la privada. Un cop establerts els requeriments bàsics que han de complir les guarderies s’abordarà el debat sobre la unificació dels preus públics. El ministre es va mostrar convençut que aquesta és una voluntat de totes les parts.

Servei d'atenció domiciliària
2%
majors
65 anys

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte