Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre portaveu, Eric Jover, en la compareixença posterior al consell de ministres d’ahir.
El ministre portaveu, Eric Jover, en la compareixença posterior al consell de ministres d’ahir.

El Servei d’Ocupació registra fins a 1.160 aturats a final del 2020


Escrit per: 
M.S. / Foto: SFGA

A 31 de desembre passat hi havia fins a 1.160 persones inscrites al Servei d’Ocupació en recerca d’un lloc de treball, un 14,7% més respecte als 1.011 inscrits que es registraven a final de novembre, segons les dades fetes públiques ahir pel ministre portaveu, Eric Jover, una xifra que malgrat quedar lluny de les 1.761 del maig o del pic de mitjans de juny, amb 1.873 aturats, va qualificar de “molt elevada”. 

L’increment de demandants de feina, una mostra “de l’impacte econòmic” que està tenint la crisi provocada per la pandèmia de la Covid-19, es va traduir també en un augment de les prestacions per desocupació involuntària. Així, segons va precisar el ministre, a final de l’any passat fins a 121 persones percebien aquesta prestació, un 28,7% més respecte als 94 aturats que rebien l’ajuda el novembre. Quant als llocs de treballs oferts, el ministre va detallar que al desembre van ser 814, un 12,7% menys pel que fa als 932 oferts el mes anterior i fins a un 28,7% inferior si es compara amb els llocs de treball oferts el desembre del 2019, que van ser 1.127.

Davant d’aquestes xifres, Jover, que va incidir en la capacitat del teixit econòmic del país de poder-se recuperar molt ràpidament quan es reactivi l’activitat econòmica, com va quedar palesat el setembre, quan només tres mesos després d’assolir el rècord històric d’aturats el nombre va baixar gairebé a la meitat (900), va refermar la voluntat de l’Executiu per continuar treballant per mirar de rebaixar la quantitat de persones aturades inscrites al Servei d’Ocupació. En aquest sentit, el portaveu del Govern va explicar que en el consell de ministres d’ahir es va acordar, a proposta del titular de Presidència, Economia i Empresa, la renovació fins al juny de 53 contractes realitzats en el marc dels programes de foment de l’ocupació en el sector públic, contractes que se sumen als 12 que ja es van prorrogar anteriorment. En aquesta línia el ministre va destacar que hi ha 145 persones treballant a l’Administració general i a la de Justícia, i 14 més fent-ho en societats parapúbliques, de manera que són 159 les persones que es beneficien dels programes.

“Respecte” i alhora “decepció” pel recurs del PS al Constitucional
El Govern veu “amb respecte” però a la vegada “amb decepció” la decisió del grup parlamentari socialdemòcrata de portar al Tribunal Constitucional les dues disposicions de la Llei de mesures urgents en matèria d’arrendaments de finques urbanes i de millora del poder adquisitiu relatives a l’exempció de determinats requisits d’habitabilitat i a la rebaixa del percentatge de la cessió obligatòria als comuns fins al 0%.

Així ho va assegurar ahir el ministre portaveu, Eric Jover,  que va insistir que “és legítim dubtar de la constitucionalitat de qualsevol mesura” però va retreure als socialdemòcrates que no treballin per trobar solucions a la problemàtica de l’habitatge.

En aquesta línia el ministre va defensar les dues disposicions transitòries de la Llei de mesures urgents i va recordar que la política relativa a la rehabilitació ha permès fins ara incorporar al mercat de lloguer fins a 183 habitatges i que per tant fins a 183 famílies se n’han pogut beneficiar.

Respecte a l’exempció de determinats requisits d’habitabilitat, que el PS considera que suposen “el desmantellament d’avenços assolits els darrers anys” i que poden influir negativament en la qualitat de vida dels habitatges, Jover va assegurar que en molts dels casos “l’incompliment és que els pisos no disposen d’una plaça d’aparcament”, i es va demanar si per aquest fet s’ha de privar moltes famílies a accedir a un habitatge.

Quant a la rebaixa de la cessió obligatòria al 0%, el ministre va recordar que els promotors busquen rendibilitat i es va mostrar convençut que reduint la cessió més immobles es poden destinar al lloguer. 

Subvenció dels serveis de certificació electrònica
El Govern va aprovar els preus públics dels diferents tipus de serveis de certificació electrònica, que van dels 29 als 200 euros en funció si són individuals o corporatius, segons va explicar el ministre portaveu. Eric Jover va remarcar, però, que amb l’objectiu de fomentar entre la ciutadania l’ús d’aquestes certificacions el Govern subvencionarà íntegrament els preus públics per a aquest any, de manera que el cost serà zero per als usuaris.

Primer pas pel carril reversible entre Aixovall i Isidre Valls
El consell de ministres va acordar ahir l’adjudicació de les obres per a l’habilitació i senyalització de dos carrils de circulació en un viaducte de la CG-1 prop l’enllaç d’Aixovall a l’empresa TP La Coma per un import total de 94.246,98 euros. Els treballs corresponen a la primera fase del projecte i serveixen per establir el carril reversible a Sant Julià entre Aixovall i el carrer Isidre Valls. La direcció d’obra es va adjudicar a l‘enginyeria Engitec per 4.241 euros.

 

Servei d’Ocupació
registra
1.160
aturats
final
2020

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte