Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, va comparèixer per via telemàtica després del consell de ministres.
El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, va comparèixer per via telemàtica després del consell de ministres.

El setembre tanca amb 810 aturats inscrits a Ocupació, un 11,4% menys


Escrit per: 
M.S. / Foto: SFGA

A finals de setembre hi havia fins a 810 persones aturades inscrites al Servei d’Ocupació en recerca d’un lloc de treball, un 11,4% menys respecte a les 914 persones sense feina que hi havia a finals d’agost, segons les dades avançades ahir pel ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, que va qualificar la tendència de les xifres de “positives”, ja que des de mitjans de juny, quan es va arribar a la xifra rècord de 1.873 aurats, “s’han reduït significativament”. 

A aquestes dades cal afegir-hi els 615 treballadors que estan inscrits al SOA a la recerca d’una millora de la seva situació laboral, xifra que creix un 12,2% respecte als 548 que hi havia registrats a l’agost. Quant als llocs de treball oferts, el mes passat n’hi havia 708, un 8,1% menys pel que fa als 770 que s’oferien a l’agost però només un 1,7% inferior als 720 llocs que hi havia disponibles el setembre del 2019.

El ministre, que va admetre que s’espera “un petit repunt” en el nombre d’aturats de cara als mesos d’octubre i novembre,  tot i que “esperem que baixin novament de cara a la temporada d’hivern”, va concretar que el mes passat es van formalitzar fins a 69 contractacions directes a través del Servei d’Ocupació, 31 per la mediació del SOA i 38 mitjançant el Programa de foment específic per al sector públic i entitats socials per donar resposta a la situació causada per la Covid-19, programa amb una vigència de sis mesos.

Quant a les prestacions per desocupació involuntària, el mes passat hi havia 184 persones que percebien aquesta ajuda, 53 corresponents a prestacions ordinàries decretades pel Govern i 131 d’ocasionals per desocupació arran de la situació provocada per la pandèmia de la Covid-19, ajudes aquestes darreres que van suposar una despesa per a les arques públiques de 103.204 euros.

El titular de Presidència, Economia i Empresa es va referir també a d’altres indicadors que apunten a certa recuperació de l’activitat econòmica. En aquest sentit, Gallardo va destacar que al juliol hi havia 37.488 assalariats a la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), una xifra “molt similar a la que hi havia el mateix mes de l’any 2018”, fet que indica que “recuperem la normalitat al mercat laboral”, ja que les dades s’acosten a les registrades “en un any sense efecte de la Covid-19”.

2.064 empleats en ERTO
D’altra banda, el ministre va actualitzar també les dades relatives als treballadors afectats per una suspensió temporal del contracte de treball (STCT) o per una reducció de la jornada laboral (RJL), unes xifres que “continuen la tendència a la baixa”. Així, el setembre passat hi havia  2.064 treballadors afectats per aquestes mesures, 1.031 per una STCT i 1.033 per una RJL. Des de l’inici de la pandèmia s’han pagat, tant a treballadors com a empreses, 32.883 prestacions per aquesta qüestió.

Finalment, Gallardo va avançar també les dades relatives a les importacions i exportacions de béns durant el setembre. En el primer cas van ascendir a 103 milions d’euros, una quantitat només un 3,8% inferior al mateix mes de l’any anterior, mentre que pel que fa a les exportacions van créixer un 7,7% i van arribar als 39,8 milions d’euros. 

Pel ministre, el conjunt de xifres assolides durant els darrers tres mesos posen de manifest “la bona salut de la nostra economia”, una tendència a l’alça que “esperem mantenir” durant aquesta tardor “en espera de poder tenir, amb tots els protocols, una bona temporada d’hivern”.

Contactes amb els grups parlamentaris per allargar els ERTOs més enllà del desembre

L’Executiu ja ha contactat amb els diferents grups parlamentaris per abordar la modificació de la Llei 5/2020 de noves mesures excepcionals i urgents per la situació d’emergència sanitària causada per la pandèmia del SARS-CoV-2 per poder allargar les suspensions temporals del contracte de treball (STCT) més enllà del 31 de desembre, data límit que estableix la llei vigent. Així ho va confirmar ahir el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, que va avançar que s’aprofitarà la modificació per “millorar altres aspectes de la llei”. La intenció és que el nou text es pugui aprovar abans de final d’any per tal que les STCT es puguin allargar per a sectors molts concrets que els puguin necessitar. En aquest sentit, el ministre, que no va voler donar massa detalls, ja que la voluntat és poder treballar-ho amb consens amb els grups parlamentaris, sí que va deixar clar que els requisits per accedir a aquestes STCT “seran diferents” dels que es van fixar l’abril passat, a la vegada que l’horitzó temporal de la mesura “no serà tan llarg com el primer”.

D’altra banda, i interpel·lat amb re-lació a la línia d’ajudes que s’està treballant per als sectors més afectats per les darreres mesures adoptades per fer front a la pandèmia de la Covid-19, Ga-llardo va explicar que a tot estirar el decret estarà enllestit a principis de la setmana vinent, ja que “s’estan acabant de perfilar els diferents escenaris”. El ministre, tal com ja havia avançat el cap de Govern, sí que va deixar clar que es tractarà d’una “ajuda directa” a les empreses d’aquells sectors que estan tancats o que han vist reduïda la seva activitat de forma molt significativa destinada a fer front al cost dels lloguers dels locals. En aquesta línia, el titular de Presidència, Economia i Empresa va recordar que per a d’altres costos la-borals es pot utilitzar tant la via de les suspensions temporals del contracte de treball o les reduccions de la jornada laboral així com la línia de crèdits tous, la partida de la qual encara no s’ha esgotat.

setembre
tanca
810
aturats
inscrits
ocupació
un 11
4%
menys

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte