Diari digital d'Andorra Bondia
La foto tradicional de grup de la sessió de Consell General de Sant Tomàs.
La foto tradicional de grup de la sessió de Consell General de Sant Tomàs.

El síndic demana els polítics que treballin per evitar la fractura social, la desafecció institucional i l'empobriment de les classes mitjanes


Escrit per: 
Agències

Tot i que el síndic general, Vicenç Mateu, no va mencionar la manifestació de dilluns passat, la reivindicació ciutadana va estar present de manera explícita al discurs de clausura del Consell General tradicional de Sant Tomàs que va tenir lloc divendres. Hi va estar amb peticions fetes als consellers generals com que treballin perquè a Andorra "no s'hi produeixi la fractura social que veiem, malauradament, als països veïns", o a l'hora de reconèixer el "corrent de desafecció" que hi ha entre els ciutadans i les institucions. Així mateix, i així va refermar també en declaracions posteriors a la sessió festiva del Consell General, va alertar "d'un progressiu empobriment de les classes mitjanes" contra el que cal lluitar. Un problema a Andorra però també arreu d'Europa, va recordar.

Mateu va lamentar "l'augment dels populismes", també al Principat, contra el que cal "estar atents" perquè "no arrelin". Així mateix, va recordar que Andorra sempre ha estat terra d'oportunitats per als immigrants i que "no ho hem d'oblidar" en els temps actuals, amb la gent que arriba a la cerca precisament d'aquestes oportunitats.

Evitar fractures socials no es pot aconseguir, al seu parer, sense un cert consens polític. En aquest sentit, i tenint en compte que s'està a les acaballes de la legislatura, el síndic va demanar aparcar "la legítima confrontació electoral per a més endavant", per fomentar "el diàleg i la voluntat d'entesa", sobretot pel que fa al treball en comissions, on hi ha certa crispació, segons apunta una part de l'oposició. En aquest sentit, el síndic general va demanar que el diàleg es faci a través d'unes paraules "que siguin una eina, no una arma", perquè "hi ha una fina línia que separa l'autocrítica amb finalitat constructiva d'un discurs que l'únic que fa és minvar la nostra autoestima com a país". També en aquesta línia, es va dirigir als mitjans de comunicació perquè contrastin la informació, "no donar per bo tot el que es diu davant d'un micròfon" i, "sobretot, desmuntar les mentides".

Un dels discursos menys criticats per l'oposició

Habitualment les paraules del síndic en consells tradicionals generen fortes discrepàncies entre l'oposició parlamentària. En el cas d'aquest, possiblement per tractar-se del darrer del síndic i de la legislatura (tot apunta que el Consell General es dissoldrà a mitjans de febrer), va ser en canvi força ben valorat pels consellers.

El liberal Jordi Gallardo va definir el discurs com "equilibrat" i va assegurar que es tracta "dels millors d'aquesta legislatura". Únicament va exposar que la crítica "sempre és necessària i constructiva", motiu pel qual el síndic no l'hauria de defugir.

La consellera independent, Sílvia Bonet, el va definir com "un discurs de final de legislatura" i va celebrar que hi hagi introduït el tema de la fractura social, "on caldria fer més autocrítica" i ser "més receptius amb el neguit dels ciutadans".

Per la seva part, el president del grup mixt i conseller d'UL-IM, Josep Pintat, també es va referir a la fractura social, que Demòcrates per Andorra ha incentivat segons ell amb un excés volum de reformes que "no han estat enteses per la ciutadania". Va demanar aturar "el ritme convuls" actual i donar més "tranquil·litat" i "estabilitat" a la població a partir d'ara.

El conseller de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi, va agrair "les paraules assenyades" del síndic, tot i lamentar que DA s'ha "oblidat" de treballar per evitar que estigui creixent la fractura social.

També en aquest sentit, el conseller del Partit Socialdemòcrata, Pere López, va defensar que el repte de la propera legislatura és precisament fer front a la fractura social, que "s'agreuja i s'instal·la a nostre país". Així mateix, i fent referència a la petició de Mateu de buscar consensos en les comissions, va recordar que "les pressions del calendari no ajuden", en el sentit que queden moltes lleis per aprovar i poc temps. Va definir la situació com "incòmoda" i que fins i tot "tensiona les relacions personals", i va acusar el Govern de no haver fet els deures a temps i no haver entrat abans els diferents textos legislatius.

Finalment, el president del grup demòcrata, Ladislau Baró, va assegurar que la "productivitat legislativa" d'aquests quatre anys ha estat força elevada" i va dir que són les comissions les que tenen la darrera paraula sobre quines lleis s'han d'aprovar i quines han de quedar al calaix. Segons la seva opinió, s'hauria de prioritzar la llei de la Funció Pública i llei de la persona i la família.

Durant aquest 2018, el síndic va recordar que s'han aprovat 31 projectes de llei i sis proposicions de llei. S'han celebrat 24 sessions de Consell General. En l'actualitat, hi ha a tràmit parlamentari o en treball de comissió disset projectes de llei, cinc proposicions de llei, així com la modificació del reglament del Consell General.

Concurs d'idees "per dignificar l'entorn" del Consell General

En un altre ordre de coses, el síndic també va avançar que els propers dies es convocarà un concurs d'idees per a un "gran projecte de remodelació i embelliment" dels entorns de Casa de la Vall, que donarà resposta a les demandes ciutadanes d'aparcament i espais públics verds, va assegurar: "Relligarà el conjunt de la Casa de la Vall amb el Centre Històric i el barri del Puial".

Andorra
consell
general
discurs
Sant Tomàs
sessió
tradicional síndic
mateu

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte