Diari digital d'Andorra Bondia
El síndic general, Vicenç Mateu, va pronunciar el discurs davant d’un atapeït vestíbul del Consell General.
El síndic general, Vicenç Mateu, va pronunciar el discurs davant d’un atapeït vestíbul del Consell General.

El síndic fa una crida a “bastir un nou pacte social de convivència”


Escrit per: 
Redacció/Agències / Foto: Jonathan Gil

El síndic general, Vicenç Mateu, va voler dedicar el seu últim discurs amb motiu de la celebració del 26è aniversari de la Constitució als reptes de futur que té per endavant el país, en un moment que va qualificar de “fundacional”; a les pròximes eleccions generals, i a la tradició institucional del país, així com a la situació social. Per això, va fer una crida a “bastir un nou pacte social de convivència”.

D’aquesta manera, Mateu va destacar que després del procés constituent, que va suposar “l’assumpció de la plena sobirania i el reconeixement de drets i llibertats dels ciutadans”, a més de la “fixació d’una estructura institucional pròpia”, el país s’enfronta a un nou “moment fundacional” en què després de la crisi econòmica patida cal “ampliar les bases” sobre les quals s’havia sustentat el creixement i el benestar. “Un moment fundacional perquè, amb la perspectiva d’un proper acord d’associació amb la Unió Europea, deixem enrere el tradicional replegament d’Andorra”, va remarcar. 
El síndic va apel·lar a la classe política a mirar “més enllà de la simple immediatesa”, però sempre tenint en compte la “llarga tradició institucional”, “una llarga tradició ininterrompuda de pau i entesa, que potser massa sovint donem com a cosa òbvia”, i va emfasitzar que el país n’hauria d’estar orgullós i defensar-ho “amb més vehemència com a part de la nostra genuïna identitat”.
La pròxima cita electoral també va estar present en el discurs del síndic, que va afirmar que la “voluntat de participació política i la pluralitat de la societat andorrana” es veuen reflectides en “el gran nombre de llistes”, i va desitjar que la campanya serveixi “per debatre, defensar idees”, i deixar de banda “els enfrontaments més agres i els atacs personals”. Mateu es va mostrar convençut que fruit d’aquestes eleccions generals “hi haurà una gran renovació al Consell General”, i va afegir que segurament serà “més plural”. En aquest sentit, va destacar l’esperança que “legislatura rere legislatura” aquest parlament sigui “cada cop més divers i representatiu de la riquesa social d’Andorra”.
Mateu va fer referència també a la igualtat, no només la de gènere, i va subratllar que més enllà de les lleis que han de vetllar perquè sigui possible, encara queda molta feina per fer per “trencar els diversos topalls invisibles, però reals, els anomenats sostres de vidre”, i es va referir al gènere, al color de la pell, l’origen o la diversitat funcional, entre altres. En aquest sentit, va fer una crida a superar-los.
La qüestió de l’acord d’associació també va ser protagonista en el discurs, i en aquest sentit va destacar que “és un dels reptes més importants que tenim avui damunt la taula”. Així, va remarcar que la Unió Europea “és l’horitzó” per a moltes empreses, professionals i estudiants, i va concloure que els futurs Consell General i Govern hauran de treballar perquè aquest acord sigui el millor possible, “generador d’oportunitats i de noves perspectives per al conjunt dels andorrans”.
Quant a les institucions, Mateu va dir que “al costat de l’estabilitat social, l’estabilitat institucional ha estat la nostra gran aliada”, tant abans de la Constitució com després. Així, va subratllar que en “una època incerta i prou agitada arreu, Andorra, amb un futur obert, hauria de fer gala de prudència per mantenir la seva identitat, neutralitat i sobirania, per centrar-se en la seva pròpia realitat”. Per això, anar cap a Europa, va afegir, no hauria de voler dir que no se sigui capaç de defensar els propis interessos.
El síndic es va referir, també, a “un nou pacte social de convivència”. En aquest sentit va destacar que enfront del risc que els beneficis d’uns acabin repercutint sobre la classe mitjana i treballadora, cal fer accions, per evitar que les persones es vegin abocades a viure amb salaris baixos o havent de fer front a “lloguers i preus cada cop més cars”. Així, va alertar que “la pèrdua de poder adquisitiu i empobriment generalitzat de las classe mitjana –no només a Andorra– és una amenaça clara a la cohesió social, un dels béns més preuats que tenim al nostre país”. I va afegir, encara, que “un dels avantatges de ser un país petit és la proximitat dels uns amb els altres”. Mateu va concloure el discurs destacant que fa uns anys no hauria cregut poder gaudir del privilegi d’haver estat síndic, i va encoratjar els joves a no posar-se barreres, ja que “Andorra ofereix avui moltes oportunitats”. El síndic va aprofitar l’ocasió per acomiadar-se i agrair la col·laboració de les persones que l’han acompanyat durant els vuit anys que ha estat al capdavant del Consell. “Servir Andorra des de la Sindicatura del Consell General ha estat una lliçó única i un privilegi extraordinari”, va concloure.
Els partits van acollir de manera dispar el discurs de Vicenç Mateu. Així, mentre que per a una part dels partits que han estat a l’oposició aquesta legislatura suposa el reconeixement de vuit anys en què la majoria no ha sabut fer front als problemes del país, per a la majoria han estat unes paraules encertades, un discurs “equilibrat”, va dir el cap de Govern en funcions, Toni Martí, i en el qual es va assenyalar els reptes de futur.
D’aquesta manera, des de Liberals d’Andorra, el fins ara president del grup parlamentari i candidat a cap de Govern per la formació, Jordi Gallardo, va destacar que el síndic va oferir “una foto” del que han estat “els vuit anys del Govern de DA”, durant els quals s’ha incrementat la crisi social i les dificultats per a les empreses. Pel que fa als 26 anys de la Constitució, Gallardo va  remarcar que aquesta Carta Magna és fruit del que el poble va voler en el seu moment, però que ara caldria saber què és el que vol la ciutadania avui en dia. 
Des del Partit Socialdemòcrata Pere López va manifestar que va ser un discurs “moderat” i propi d’un final d’etapa, i va subratllar el fet que s’hagi “reconegut el gran deteriorament del poder adquisitiu” de les famílies. En aquest sentit, va lamentar que des del Govern no s’hagi estat “prou atent” als efectes de la crisi o dels canvis legislatius que s’han donat. Així, va fer referència a l’encariment del preu de l’habitatge i a “l’enorme empobriment de les famílies”, la qual cosa, va dir, és negativa per a l’economia. Aquesta, va remarcar, és “l’herència” que deixa el ministre i candidat de DA, Xavier Espot. Quant a l’acord d’associació, va lamentar la manca d’informació i es va mostrar convençut que serà un dels temes sobre els quals s’haurà de “parlar molt” la pròxima legislatura.
El fins ara conseller general per Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi, va destacar que aquests anys de govern de DA hi ha hagut una pèrdua de poder adquisitiu i que pel que fa a la Unió Europea hi havia “molt a fer” i no s’ha sabut explicar prou a la ciutadania el que significa aquest acostament a la UE. A més, també es va referir a la transformació econòmica a la qual ca fer esment el síndic, i va destacar que tampoc no ha tingut l’impacte que s’esperava. “Han estat vuit anys de retrocés”, va dir Naudi.
Des d’Unió Laurediana, Carles Verdaguer va destacar que més enllà d’un discurs “molt institucional”, certs aspectes que s’han esmentat, com ara Europa, són qüestions sobre les quals des de la formació creuen que cal debatre i sobre les quals, va precisar, tenen les seves “divergències” respecte a l’exposat pel síndic. El president de Demòcrates, Eric Jover, va voler agrair la feina del síndic i en va destacar “la virtut de volar sobre les baralles” i fer veure als consellers l’herència d’una institució de més de sis segles. En aquest sentit, va manifestar que el síndic ha hagut de fer front a dues legislatures “molt complicades”. Finalment, el cap de Govern en funcions, Toni Martí, també es va referir  a la voluntat d’alguns partits de fer canvis institucionals i els va  acusar de “malmetre les institucions”. D’aquesta manera, va asseverar que “cal recordar que Andorra és el que és gràcies a les institucions”.

Casa de la Vall obre de bat a bat

Tot i que alguns ciutadans tenien pont, van ser molts els qui van optar per quedar-se al país i poder gaudir de les jornades obertes a Casa de la Vall i a la nova seu del Consell General. Per a molts, “la vella seu i la nova”, en paraules d’un dels visitants. De fet, ahir al matí hi va haver cues per poder accedir a les visites guiades i els grups es van haver d’ampliar per donar cabuda a tots els qui s’hi van acostar i no es van voler quedar fora. La tarda de dimecres ja hi va haver més afluència que l’any passat, va declarar una de les persones encarregada de controlar l’entrada i fer la reserva dels qui volien fer les visites. Així, “almenys hi van passar  més de 170 persones ben bé”, va dir, a més de tots els infants que van participar en l’animació preparada per a ells. Quant a les visites d’ahir, se’n van fer durant tot el matí per grups de 30 i 35 persones. Per a alguns era la primera vegada, tot i ser residents, però la majoria ja havien fet aquesta activitat, amb l’escola per exemple, però no pas aquest dia, van assegurar molts. “Cal fer país”, va assenyalar una de les persones que feien cua per poder entrar-hi “amb molta il·lusió”. Altres van constatar que quan venen els turistes els encanta Casa de la Vall, la seva història, i sobretot l’armari de les Set Claus. En aquest sentit, una encampadana va assenyalar que era la quarta vegada que visitava el Consell. Ahir ho feia acompanyada de les filles, i segons va dir cada tres o quatre anys repeteix per convicció: “hem de conèixer les nostres institucions i ens hem d’interessar per la vida parlamentària”, va emfatitzar, tot lamentant que la gent, al seu parer, no ho fes gaire. 
També enyorava que ara ja no es pogués veure el colomer. “Ho van treure tot”, va observar. I va afegir que “la sala nova del Consell és molt freda i a la televisió sembla més gran que quan la veus en directe; en canvi, Casa de la Vall té vivència”. 
A les 11 del matí l’espectacle Terra,  de l’esbart lauredià amb l’acompanyament musical del grup El Pont d’Arcalís, va envair la plaça del Consell General, amb més públic que en altres ocasions, com va assenyalar una de les espectadores. Un públic que també va omplir el vestíbul del Consell General per escoltar la interpretació del Quartet de corda op. 76 núm. 4 de Haydn, i el Quartet de corda en fa major op. 96, de Dvorák, dues peces que els dos músics van compondre fora dels seus països.

síndic
crida
bastir
pacte
social
convivència

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte