Diari digital d'Andorra Bondia
El síndic insta a aïllar-se del soroll i seguir avançant en temps de canvis
El síndic insta a aïllar-se del soroll i seguir avançant en temps de canvis

El síndic insta a aïllar-se del soroll i seguir avançant en temps de canvis


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

Igual que el copríncep episcopal dimarts, el síndic general, Vicenç Mateu, va centrar, malgrat que sense fer-hi una referència explícita, bona part del discurs de la tradicional sessió de Sant Tomàs en les conseqüències del cas de Banca Privada d’Andorra i en l’obertura i l’acostament d’Andorra a la Unió Europea.
Així, Mateu, que va admetre l’arrencada “atípica” de la legislatura però va demanar “mirar endavant” i fer-ho “obrint el nostre horitzó” ja que el “món no s’atura”, va apel·lar a l’esperit crític per “ser capaços d’aïllar el soroll que ens impedeix avançar personalment i col·lectivament”.
I és que en la línia apuntada pel copríncep de defugir de la divisió, Mateu va lamentar que avui en dia “les percepcions semblen comptar més que els fets objectius” i que els eslògans semblen “prevaler per damunt dels arguments”. En aquest sentit, el síndic va incidir en els reptes “complexos” als quals s’ha de fer front, ja que a la “dimensió local” s’hi afegeix “una dimensió global que no podem ignorar”. 
D’aquesta manera, i en relació amb la difusió d’informacions de mitjans digitals que malmeten la imatge d’Andorra, Mateu va destacar les “potencialitats” que té avui en dia la comunicació, però va lamentar que “entre la proliferació de missatges també es propaguen falsedats amb tanta rapidesa que, abans de ser desmentides, ja estan assumides com a certes”.
Per tot plegat el síndic va apel·lar a cultivar l’esperit crític necessari a partir de l’educació i el diàleg i va instar els consellers generals a sumar en benefici del país. Andorra “necessita que sapiguem estar a l’altura i, superant el curt termini, que siguem capaços d’aportar el nostre talent i la nostra vàlua, no en benefici propi sinó de tots plegats”, va assegurar Mateu.
A més, el síndic va voler llançar un missatge d’optimisme en el sentit que els ciutadans estan plantant cara als missatges pessimistes. “Els carrers fan goig, es respira il·lusió”, va assegurar Mateu, que va sentenciar que “sembla que estem en vies de recuperar la dignitat i l’autoestima”. En aquesta línia, el síndic va recordar que és tasca de les institucions “dotar els ciutadans de les eines i els recursos perquè aquest esperit constructiu es materialitzi en projectes i iniciatives que ens uneixin”.
Mateu, que va repassar també les activitats dutes a terme a la nova seu parlamentària, va tenir paraules de record per a les víctimes del darrer atemptat de Berlín. 

Les xifres de l’any parlamentari

El síndic va aprofitar el discurs per fer un balanç numèric del que ha estat aquest any parlamentari. Així, el Consell General ha aprovat fins a 21 projectes de llei i 9 tractats internacionals i té a tràmit parlamentari 5 projectes de llei i el marc pressupostari pendents de la presentació d’esmenes, així com 6 projectes de llei més i una proposició pendents de l’informe de la comissió legislativa corresponent. A més a més, en l’àmbit del control parlamentari al Govern, s’ha registrat fins a 152 preguntes –56 amb resposta oral, 12 també amb resposta oral però amb caràcter d’urgència i 83 amb resposta escrita– i s’han presentat fins a 113 demandes d’in­formació.

Naudi defensa el dret a discrepar i lamenta la tendència de DA al “pensament únic”

Igual que en el cas del discurs del copríncep episcopal, el parlament del síndic va ser valorat de forma diferent pels grups. Així, des de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi va advertir que cal anar amb compte quan es parla de falsedats ja que, malgrat que “no ajuden a millorar la imatge del país”, hi ha el perill de barrejar-ho amb el dret a la discrepància i a poder ser crítics, i va lamentar la tendència de Demòcrates per Andorra al “pensament únic”. En aquest sentit, el conseller general d’SDP, que va assegurar que malgrat la voluntat d’obviar la qüestió “l’assumpte de BPA no s’ha acabat”, va recordar que “la crítica constructiva és necessària per enfortir la democràcia”.
El conseller general del Partit Socialdemocràta Pere López va considerar “normal” que DA vulgui incidir en qüestions com l’acostament a Europa i vulgui donar per tancat l’afer BPA, i va lamentar que en el seu repàs “s’hagi oblidat del debat monogràfic de polítiques socials”, una iniciativa que, pel format, “ha estat un dels elements més importants d’aquest 2016”.
Des del grup liberal, Josep Pintat es va mostrar molt crític amb el discurs del síndic. “No ha parlat del resultat de l’any. Com que no n’ha parlat no deu ser bo, hi ha passat de puntetes”, va assegurar el president del grup liberal, que sí que va remarcar el fet que Mateu es referís a l’equador de la legislatura per expressar el desig que la segona meitat d’aquesta “vagi molt més ben encarrilada”. Així mateix, Pintat va avançar que el seu grup mantindrà la mateixa posició que fins ara en el control a l’executiu, és a dir “treballarem i posarem en evidència el que no funciona”.
El president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró, va destacar el fet que Mateu resumís tota la tasca parlamentària, ja que això evidencia la “normalitat quant a l’activitat política”. També va valorar el missatge d’“optimisme” del síndic ja que, malgrat que sigui una legislatura “complicada”, les coses  estan funcionant “raonablement bé”. Així mateix, i respecte a l’acord d’associació amb la Unió Europea, Baró va insistir en la “necessitat de fer esforços tots plegats” i va instar el grup liberal a afegir-s’hi.
Per la seva part, el cap de Govern, Antoni Martí, que va incidir en el fet que malgrat tractar-se d’un any atípic “Andorra ha continuat creixent”, va destacar que el discurs de Mateu havia estat “equilibrat i adequat”, i en va remarcar l’optimisme i la visió que “encara queda feina a fer” i que, per tant, “cal mirar endavant”. Així mateix, i respecte al cas BPA, va insistir en la necessitat de “deixar fer la justícia”.

síndic
Vicenç Mateu
ue
BPA
Ladislau Baró
Antoni Martí
Pere López
Víctor Naudi
Josep Pintat
discurs
Sant Tomàs

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte