Diari digital d'Andorra Bondia

El síndic insta els grups parlamentaris a fer un “esforç conjunt de reflexió”


Escrit per: 
Marc Segalés


Recuperant la seva vessant poètica i valent-se d’una metàfora tot barrejant la vida de Sant Tomàs i el desenvolupament de la recentment acabada Cimera de Copenhaguen sobre el canvi climàtic, el síndic general, Josep Dallerès, va aprofitar el seu discurs de la tradicional sessió de Sant Tomàs per instar la resta de parlamentaris a fer un “esforç conjunt de reflexió” aprofitant les festes nadalenques.

I és que el síndic, que continuant amb la cimera danesa va assegurar que “més val un acord de mínims que no pas un no-acord”, considera que cal una “reflexió serena” per fer desaparèixer “els gasos d’efecte hivernacle propis del nostre país”.
Com era previsible, i malgrat les referències a Copenhaguen, des dels grups parlamentaris es va interpretar el discurs nadalenc del síndic com una crida a l’entesa entre les diferents formacions polítiques de cara al debat de totalitat del projecte de pressupost per a l’exercici 2010, que tindrà lloc el 29 de desembre.

En aquest sentit, el president del grup d’Andorra pel Canvi, Eusebi Nomen, que recordant una frase del síndic segons la qual si es té un gra de blat i se sembra se n’obtindran més, va advertir que “per sembrar abans cal despedregar i llaurar el terreny”, va destacar que des d’ApC s’arribarà al debat de les esmenes a la totalitat del pressupost amb una posició de “responsabilitat”.
En aquesta línia, el líder d’Andorra pel Canvi va destacar que l’objectiu de la plataforma “no és oposar-nos a cap pressupost ni bloquejar res” i va reiterar que des de la seva formació s’ha reiterat en diferents ocasions la demanda de “pactar sobre programes” de cara a obrir el diàleg social i institucional i aportar les solucions que Andorra necessita.

Així mateix, Nomen, que va insistir que “fa mesos que demanem un programa de govern i el PS encara no l’ha posat sobre la taula”, es va lamentar del continu victimisme de l’executiu, a qui va instar a girar full. “No podem estar tot el dia queixant-nos, dient que malament que ho hem trobat, i queixant-nos del que van fer els altres”, va afirmar Nomen, que va insistir que, un cop vista la realitat, després de catorze anys de governs liberals cal treballar-hi per posar solucions.

Per la seva part, el president de Coalició Reformista (CR), Joan Gabriel, va assegurar que la plataforma arriba al debat del pressupost amb “una posició de comoditat i alhora d’intranquil·litat” per “l’espectacle entre el PS i ApC” que han presenciat, i va ressaltar que aquest debat s’emmarca en la més absoluta normalitat política ja que des de l’oposició s’ha analitzat un pressupost que no es considera bo per al país i s’ha optat per fer una esmena a la totalitat.
Així mateix, Gabriel, que va destacar també amb ironia el to poètic del discurs del síndic, va destacar que des de CR “no exigim res sinó que simplement oferim solucions”, i va reiterar la proposta de pacte d’Estat, que “no només inclou un Govern d’unitat sinó també tot un conjunt de temes clau per al país que s’haurien de treballar fins que es pugui remuntar aquesta situació de crisi”.
D’altra banda, Gabriel va negar que hi hagués hagut cap acostament de CR a ApC de cara a fer un front comú, i va assegurar que “ni s’ha fet ni CR té previst fer-ho”. En la mateixa línia es va mostrar Nomen, per qui “el front comú l’han de fer Coalició Reformista i el Partit Socialdemòcrata perquè aquest pressupost presentat és igual que el del PLA”.

Per la seva part, el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Francesc Rodríguez, que va afirmar que suposava que “els que han presentat esmenes a la totalitat al pressupost hi votaran a favor”, va  insistir que des de la seva formació s’ha fet tot l’esforç possible i que s’ha posat tota la dedicació i voluntat per arribar a un consens, i no únicament amb el pressupost sinó també amb altres qüestions.
Així, Rodríguez, que va destacar que “sempre hem estat clars i hem presentat moltes propostes del que ell [en referència a Nomen] en diu un programa de govern”, es va mostrar esperançat que algun dia “sabrem realment” què demana ApC i va sentenciar: “Ens haurem de posar d’acord sobre què és un programa de govern.”
D’altra banda, i com és tradicional, la sessió de Sant Tomàs va servir per repassar els informes de les delegacions del Consell General a la Unió Interparlamentària i al Consell d’Europa. Així mateix, el síndic va aprofitar per fer una lectura del manifest relatiu al 20è aniversari de la Convenció dels Drets de l’Infant.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte