Diari digital d'Andorra Bondia
Una de les reunions entre l’executiu i els sindicats de l’Administració per la llei de la funció pública.
Una de les reunions entre l’executiu i els sindicats de l’Administració per la llei de la funció pública.

El Sipaag alerta que la nova llei obre la porta a privatitzar alguns serveis


Escrit per: 
Redacció

La futura llei de la funció pública impulsada per la titular de Funció Pública i Reforma de l’Administració, Eva Descarrega, obre la porta a privatitzar alguns dels serveis que ofereix l’Administració. Si més no, així ho considera el Sindicat de Personal Adscrit a l’Administració General (Sipaag) que, fent-se seves les reflexions d’un dels seus afiliats, adverteix dels perills del text entrat a tràmit parlamentari per l’executiu.
Així, en l’escrit fet públic ahir s’assegura que “el problema més gran de la llei” és la filosofia que conté, una filosofia neoliberal “partidària d’afavorir els empresaris pensant que revertiran els beneficis en la societat amb més contractació i millors salaris a costa de privatitzar la funció pública, traslladant serveis a empreses externes que suposadament absorbiran l’excedent de treballadors de la pública”.  O dit d’una altra manera, en el fons “es tracta de dedicar diners públics a finançar empreses a base de reduir personal de la pública”.
I és que en l’escrit fet públic des del sindicat s’incideix que lluny de ser un marc per a tota la funció pública el que s’aconseguirà amb la llei, i amb la distinció entre funcionaris –reservat únicament als cossos especials– i treballadors públics, és que en lloc d’un cos únic hi hagi diverses funcions públiques, “les dels cossos especials i les de la resta”.
En aquesta línia, i després d’advertir de la distorsió que aquesta diferenciació pot comportar en un marc general que “acabarà sent exigible –quant a gestió del personal– a aquells que no siguin funcionaris però sí treballadors públics amb contracte indefenit", s’assegura que això “només pot entendre’s com una mercantilització de l’Administració” ja que es vol “distingir entre un servei administratiu i un servei amb potestat d’autoritat”. D’aquesta manera, el primer, “el pot fer fins i tot una empresa” mentre, l’altre, “només l’Estat”.
El Sipaag considera que aquest fet “és perillós” ja que d’“aquí a la privatització hi ha un pas”, i a més a més cal tenir en compte tot el que pot comportar com pot ser la “precarietat de servei, més cost per a l’administrat a causa dels pagaments de preus públics, i els sous passen a ser responsabilitat de l’empresa adjudicatària, que rebrà el preu de contractació, que no serà un capítol salarial de l’Administració sinó inversió”.
D’altra banda, en el comunicat fet públic pel Sindicat de Personal Adscrit a l’Administració General s’incideix també en la flexibilitat que pretén introduir la nova llei, una flexibilitat que consideren que s’“amplia en excés quan s’obre la porta al fet que càrrecs de caràcter temporal com els de designació política puguin decidir qui canvia de treball i qui no”. En aquest sentit, es considera com “a mínim perillós” que aquesta potestat quedi avalada per llei ja que si es donés el cas que darrere algun canvi de lloc hi hagués qüestions “no necessàriament justificables i transparents” s’estaria al “llindar de l’arbitrarietat per raons d’amistat o enemistat i pertinença política”.
Una altre dels aspectes de la futura llei que preocupa als representants dels treballadors de l’Administració general és el règim sancionador que preveu el projecte de llei i que consideren que “és més dur que el del Codi de relacions laborals en alguns aspectes no raonables”. Així, i tot i compartir que si algú vulnera el dret i atempta contra el servei públic hi hagi d’haver sanció, s’incideix en el fet que “hi ha comportaments que no semblen menys greus a la privada que a la pública, a banda de supòsits ja establerts en el Codi Penal, la qual cosa pot representar una doble sanció, l’administrativa i la penal”.
Per tot plegat, es considera que “hi ha una clara intenció d’eliminar treballadors sense gaires justificacions”. A més, i després de recordar que en la funció pública “no hi ha indemnitzacions” ja que tots els acomiadaments han de ser causals,  s’assegura que, amb la “via ràpida” que preveu la llei per obrir expedient i sancionar, “s’està obrint la porta a una via d’acomiadament lliure i sense indemnització”, a la vegada que es busca “el vistiplau del treballador, és a dir, que tingui por de les conseqüències d’una negativa al comandament”.
Des de l’organització sindical es lamenta també el “persistent desmantellament del dret sindical”. En aquest sentit, s’incideix en el fet que la participació dels sindicats en els diferents comitès i òrgans previstos a la llei és purament simbòlica ja que cap dels acords a què poguessin arribar seria vinculant.

sipaag
serveis
alguns
privatitzar
obre
Porta
llei

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte