Diari digital d'Andorra Bondia
Carles Álvarez, Gerard Alís i Josep Majoral, al plató d’ATV durant el debat que van mantenir ahir a l’hora de l’aperitiu.
Carles Álvarez, Gerard Alís i Josep Majoral, al plató d’ATV durant el debat que van mantenir ahir a l’hora de l’aperitiu.

El sud també existeix


Escrit per: 
Agències

El sud existeix per a Serrat i també per a Carles Álvarez Marfany, candidat de Demòcrates per Sant Julià de Lòria, Josep Majoral (Terceravia+ UL + Independents) i Gerard Alís (d’Acord). L’últim dels debats del millor de set, com la final de l’NBA, ha analitzat una parròquia amb 4.029 electors. Un ministre en funcions i dos exconsellers cara a cara i un reguitzell de perles i frases lapidàries. Majoral comentant que els seus fills no podien dormir, i que en preguntar-los quin conte volien li van dir el del Pinotxo, i que ell va dubtar entre la narració o el programa de Demòcrates, perquè els dos són mentiders; o en recordar l’acudit de l’Eugenio del gos llop i l’os formiguer i Álvarez, que confessava que estava perdut dient a la moderadora: “Gràcies senyor síndic”.
Prou arguments per justificar estar davant el televisor a dos quarts de tres d’un diumenge, en comptes d’estar fent el vermut amb xipirons a la terrassa del Bare. Primer debat sense dones al plató, però no entre bambolines, perquè allà hi havia Carine Montaner (Terceravia), Vicky Grau (Demòcrates) i una Carmen Sànchez Balletbó (d’Acord) que és la versió humana del conillet de Duracell, perquè mentre la resta, inclòs aquest cronista, tenim símptomes d’esgotament, ella continua picant, sense defallir, el tambor electoral. I també dues germanes (Sofia i Virginia Cortesao) suplents de dues candidatures i rivals com Victòria i Magdalena de Suècia o Joan Fontaine i Oliva de Havilland. Misteris lauredians com el dels tretze sobres amb les professions de fe de tretze electors empadronats a cert 5è 2a de la parròquia i que van desaparèixer, com per art de màgia, l’endemà que s’expliqués el cas en un mitjà digital.
Benvinguts a Sant Julià de Lòria, la parròquia més meridional, la del sud. No és estrany escoltar en algunes parts del país, amb referència a aquest fet geogràfic, que la frontera d’Andorra podria estar a la rotonda del cacauet, més o menys on la coneguda empresa d’entreteniment Marsol Productions vol instal·lar un arc de leds. I és clar, estar al sud sempre pot generar controvèrsia, per temperament i per la passió, potser per l’efecte dels 900 metres sobre el nivell del mar. Per això ahir vam navegar pel debat a còpia de flist-flast, que segons el DIEC és el soroll de dos cops que es venten l’un darrere l’altre. En castellà, zasca. I se’n van repartir a dojo.

Majoral contra tots
Majoral ho va fer des del principi amb una arrancada digna de Marc Márquez en una cursa de motos GP. Va repartir llenya al pacte del PS amb Liberals (d’Acord), que va qualificar de “binomi estrany”, a “la foscor de Demòcrates” i a “la seva tàctica de la puntada de peu i cap endavant”. Una entrada en matèria que no té res a envejar a la d’un elefant en una botiga de ceràmica i que ens va portar a l’acord d’associació, a la inversió estrangera i la fiscalitat per acabar, de nou, amb l’anunci d’Álvarez de la creació d’una secretària d’Estat per explicar les negociacions amb Europa després que no recollís el guant de Majoral sobre si era capaç d’explicar els pros i els contres de l’acord.
Estava clar que allà es miraven les coses amb perspectiva de futur, perquè un Álvarez que ja començava a estar tip de rebre com si fos una catifa que estan espolsant, els demanava que deixessin de “mirar el passat”. Alís hi coincidia: “No hem de mirar el passat. És massa fàcil”, mentre posava com a carta de presentació que “som una alternativa a les maneres de fer que hi ha hagut fins ara”. No deu ser fàcil això de no mirar el passat, perquè Álvarez s’hi va estar referint en diverses ocasions, com quan va fer referència a l’atur, que “l’any 2012 era del 6%, i ara és de l’1%”. 
El candidat de Terceravia també va tirar enrere, i d’hemeroteca, per recordar diverses notícies vinculades amb la sanitat, el ministeri que ocupa en funcions Álvarez, fet que l’ha enutjat perquè després del metge referent, de la història clínica compartida o dels 218.000 euros gastats pel SAAS en cafès –com si els haguessin portat Juan Valdez i la mula Juanita des de Colòmbia– va deixar anar una perla: “S’ha d’anar amb compte amb el que es diu de la sanitat, perquè estem fent mal i no ens ha d’estranyar, per exemple, que la gent es deixi de vacunar.”
No va faltar tampoc referència als impostos, amb Álvarez manifestant que amb el PS “hi haurà una doble imposició”. En mig d’aquella barrejadissa,  Alís, que va anunciar el triomf de d’Acord a Sant Julià i que un conseller anirà amb el PS i l’altre amb els Liberals, anava colant propostes sobre la reactivació de l’economia, un salari mínim digne, la creació d’una taula de comerç i turisme, el fet de garantir als ciutadans una vida digna, els canvis en la llei electoral o el fet que no s’aprovés a l’anterior legislatura la Llei d’emprenedoria. Un fet, aquest darrer, que va provocar la reacció d’Álvarez, que després d’indicar que “la minoria no serveix per res”, va afegir que “ens criticaven per haver passat moltes lleis al final de la legislatura i ara ens diuen que també havíem de passar aquestes”: Majoral s’acabava de referir a la d’actius digitals.

Muts sobre Naturlàndia
Va ser després que Álvarez di-admetés per segona vegada que “vaig una mica perdut”, quan els seus companys li van ensenyar el camí, que no és el que a ell li agrada, sinó el del vial o desviació de Sant Julià de Lòria. Majoral li va dir que s’ha d’explicar als veïns, Álvarez va respondre que ho faran avui dilluns, i els candidats de Terceravia i d’Acord van rematar amb la col·lecció retrets: que la parròquia laurediana està abandonada, que no s’hi han dut a terme inversions, i fins i tot va aparèixer per allà al mig Gerard Bàrcia, ministre d’Ordenament Territorial entre el 2009 i el 2011 del qual Majoral va dir que “havia aturat el vial”. Li va faltar temps a Majoral per recordar el projecte frustrat de The Cloud: “Espero que no segueixi el mateix camí que el vial”. En aquest punt, Álvarez va assegurar que “si no m’han enganyat, el vial, així com altres projectes, es faran”, amb rèplica de Majoral: “Què vol dir si no l’han enganyat?” A tot això, i coincidint amb l’inici del debat, el ministre d’Ordenament Territorial en funcions, Jordi Torres, havia penjat a Twitter un fotomuntatge del vial un cop finalitzat.
Estem en l’àmbit territorial però no hi va haver cap esment a Naturlàndia, que a part de ser una esdrúixola que apareix sense accentuar, ha passat per ser un parc d’aventures o un ecoparc fins a convertir-se després del debat en un ORNI, (objecte recreatiu no identificat). 
Cap esment a ell i a la seva cota 900. I això que estem en campanya electoral i que, des que va començar, l’única cota que compta és la 900. Però no la de Naturlàndia, sinó la del nombre que vots que es necessitaran per guanyar la territorial de Sant Julià de Lòria.

sud
també
existeix

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte