Diari digital d'Andorra Bondia

El tancament de vuit diumenges a la tarda no comportarà compensacions horàries


Escrit per: 
Redacció

El consell de ministres va aprovar ahir la modificació del decret relatiu a l’establiment d’horaris comercials, que redueix de deu a vuit els diumenges que els comerços han de tancar a les dues de la tarda.

 El canvi, que suposa un increment de deu hores anuals, no comportarà cap compensació horària per als treballadors, segons va explicar ahir el ministre d’Economia i Finances, Pere López. D’aquesta manera, els establiments podran tancar a les set del vespre el 16 de maig –en coincidir amb un pont a França– i el 28 de novembre, en previsió d’un possible avançament de la temporada d’hivern.   
López va confirmar que les deu hores suplementàries que suposa la modificació del decret no es compensaran amb la reducció d’altres jornades laborals i va argumentar que no s’ha optat per traslladar-les a altres diumenges perquè “amb els criteris que havíem formulat no hi havia cabuda”. En aquest sentit, el ministre va reconèixer que en el cas del dia 16 de maig “va ser un error”, ja que coincidia amb el pont de la festivitat de l’Ascensió, del 13 de maig. Pel que fa al 29 de novembre, López va argumentar que s’ha optat per permetre el tancament fins a les set del vespre “davant un probable avançament de la temporada d’esquí”.

Impuls a l’energia renovable
D’altra banda, el consell de ministres va aprovar ahir crèdits extraordinaris i suplements de crèdit per valor de 2,14 milions d’euros per finançar partides relacionades amb el foment de les energies renovables, la Universitat d’Andorra (UdA) i la construcció del nou edifici de l’Escola Especialitzada Nostra
Senyora de Meritxell.

Aquesta última transferència és la que suposa més recursos, amb una dotació d’1,5 milions d’euros. Pel que fa a l’energia, el Govern va aprovar un crèdit extraordinari de 200.000 euros en concepte d’ajuts per fer font a la instal·lació productiva d’energies renovables, i un suplement de crèdit de 60.000 euros destinat a fer auditories i estudis sobre edificis de l’administració.

Baixa la matrícula de l’UdA
Finalment, el consell de ministres va aprovar crèdits extraordinaris i suplements de crèdit per valor de 270.025 euros per fer front a les inversions de la Universitat d’Andorra (UdA) i 116.298 més per fer front a la transferència corrent amb motiu de la reducció, en un 20% de mitjana, del preu de la matrícula dels estudis reglats al centre. En aquest sentit, el ministre d’Economia i Finances va sostenir que la mesura “afectarà tots els alumnes” i que servirà per “equiparar els preus amb els de les universitats més properes”. López va recordar que la iniciativa es va prendre “en considerar que, en comparació d’altres territoris, el preu de la matrícula a la Universitat d’Andorra es podia considerar car”.

Establert un nombre de dies de baixa per a cada malaltia
El Govern va aprovar ahir la normativa reguladora de les prestacions d’incapacitat temporal, que fixa la quantitat de dies de baixa que correspon a cadascuna de les patologies. El reglament, que serveix per seguir desplegant la Llei de la CASS, fixa les condicions en què s’ha d’emetre els certificats i va en la línia d’“establir mecanismes per racionalitzar les baixes mèdiques sense rebaixar la qualitat del servei”, segons va explicar ahir el ministre d’Economia i Finances, Pere López. Pel que fa a la taula de patologies, el ministre va apuntar que el nombre de dies de baixa “és aproximatiu ja que al final és el metge qui l’ha d’establir”.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte