Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va presentar ahir el nou reglament de les despeses de desplaçament i allotjament.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va presentar ahir el nou reglament de les despeses de desplaçament i allotjament.

El taxi per a la radioteràpia s’iniciarà al gener i costarà uns 200.000 euros


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

El servei de taxi individual per als pacients que s’han de desplaçar fora del país per rebre tractament de radioteràpia es posarà en marxa a partir del 2 de gener vinent i s’estima que tingui un cost d’uns 200.000 euros per a la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS). 
Així ho va explicar ahir el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la presentació del nou Reglament regulador de les prestacions de reemborsament de les despeses de desplaçament i allotjament d’aquells pacients que precisin tractaments o proves diagnòstiques que no es puguin fer al país i s’hagin de desplaçar a Barcelona o Tolosa, així també com d’un acompanyant en aquells casos que sigui necessari.
El ministre, que es va mostrar convençut que s’acabaran pagant menys d’aquests 200.000 euros, ja que amb l’evolució de les tecnologies i els tractaments cada vegada s’està “tendint més a una concentració” de les sessions de radioteràpia, va avançar que “ja s’està treballant” un conveni amb el taxi per la posada en funcionament d’aquest servei i que “el procediment serà senzill per a la persona que el necessita”.
En aquesta línia, Martínez Benazet va destacar que es tractarà d’un servei adaptat als horaris dels tractaments de radioteràpia dels pacients de manera que el taxi els recollirà al domicili, els portarà a la sessió corresponent i els retornarà a casa un cop s’acabi la sessió, de manera que cap pacient hagi, com passa ara, d’esperar que un altre acabi el tractament per retornar al Principat en un transport de taxi col·lectiu.
Així mateix, el ministre, que va destacar que el finançament d’aquest servei de taxi individual serà al 100% en règim de tercer pagador, va deixar clar que la posada en marxa d’aquest transport “no té res a veure” amb si finalment s’acaba o no ubicant una unitat de radioteràpia al país. En aquest sentit, Martínez Benazet va recordar que és una qüestió que “s’està estudiant” i va insistir que la prioritat del ministeri és veure quina és la millor opció tenint en compte “la qualitat i que els pacients tinguin accés a les tecnologies més eficients”. A més, el ministre va recordar que encara que s’arribés a fer radioteràpia al país “mai es podria arribar a fer tots els tractaments”, de manera que el servei individual de taxi continuaria sent una “mesura aplicable”.
Quant al termini per prendre una decisió sobre aquesta qüestió, Martínez Benazet, que va insistir que hi ha d’altres aspectes “més importants” que la radioteràpia, com per exemple si es pot arribar a fer “determinats diagnòstics” o si es poden arribar a fer “tractaments personalitzats”, va assegurar que les “decisions seran progressives” i que es podria determinar durant “el primer trimestre del 2020”.
Pel que fa als canvis en el reemborsament de les despeses de desplaçament i allotjament, el ministre va explicar que s’han fet millores que suposen, per exemple, un “canvi substancial” en el cas de l’allotjament, ja que fins ara era del 75% sobre la tarifa de responsabilitat de la CASS fixada en 38 euros i ara passa a ser del 100% dels 40 euros per un adult i dels 60 euros en cas que sigui necessari un segon acompanyant. També s’actualitza la tarifa de dieta diària per a alimentació, que passa a ser de 15 euros en lloc dels 4,95 actuals, a la vegada que no serà necessari presentar factura. 
D’altra banda, el titular de Salut va explicar que el Govern va donar llum verd també a la inclusió de la micropigmentació mamària en persones que han patit una mastectomia en el finançament públic amb l’aprovació del decret corresponent que n’estableix les condicions i el procediment per al finançament. Així, Martínez Benazet va precisar que el ministeri de Salut finançarà el procediment de micropigmentació de l’aurèola mamària i del mugró establint una tarifa màxima, que s’abonarà a les dones amb la presentació de la recepta mèdica d’un metge especialista en cirurgia, oncologia o ginecologia, així com la factura del centre corresponent, que haurà d’estar degudament autoritzat.
Des de Salut s’ha previst que la tarifa màxima sigui de 220 euros per mama i de 380 euros les dues mames. El ministre, que va precisar que aquest decret entrarà en vigor tan bon punt surti publicat al BOPA, va remarcar que la micropigmentació “és una tècnica que afortunadament s’utilitza poques vegades” i va xifrar en deu o quinze casos els que hi pugui haver a l’any.

taxi
radioteràpia
gener
s'iniciarà
cost
200.000 euros

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte