Diari digital d'Andorra Bondia
Els líders de L'A, Jordi Gallardo, i PS, Pere López, acompanyats de l'advocada Eva López, el dia que van presentar el recurs.
Els líders de L'A, Jordi Gallardo, i PS, Pere López, acompanyats de l'advocada Eva López, el dia que van presentar el recurs.

El TC anul·la i deixa sense efecte dos articles de la Llei de la Funció Pública


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

El Tribunal Constitucional ha estimat parcialment el recurs directe d’inconstitucionalitat a la Llei de la Funció Pública que van presentar el març passat Liberals d’Andorra (L’A) i el Partit Socialdemòcrata (PS), i ha declarat nuls i per tant sense efecte dos dels articles de la llei, segons es recull a la sentència datada dimecres però lliurada ahir a les parts.
L’alt tribunal no declara inconstitucional la totalitat de la llei tal com es demanava en el recurs, en base a una presumpta vulneració dels articles 18 i 19 –relatius als drets de les organitzacions sindicals i empresarials–, ni tampoc de cinc dels set articles que de manera subsidiària se sol·licitaven que fossin derogats en el cas que els defectes plantejats no justifiquessin la declaració d’inconstitucionalitat de la llei.
Concretament, els articles que el Constitucional considera que no s’ajusten a l’article 40 de la Carta Magna, el que estableix que la regulació dels drets reconeguts en el títol segon només es pot dur a terme per llei, són l’11.4 i el 72 del text aprovat pel Consell General. El primer fa referència al Comitè tècnic d’organització i gestió de la Funció Pública, l’òrgan consultiu en matèria de classificació del sistema de llocs de treball, en el qual els representants de les associacions de funcionaris i treballadors públics i dels sindicats més representatius de l’Administració general només poden assistir a les reunions en qualitat d’observadors. 
Pel que fa a l’article 72, és el que estableix que la jornada i horari de treball seran determinats a través d’un reglament, un fet que els recurrents consideraven que vulnerava el principi de reserva de llei establert en  l’article 40 de la Carta Magna, de forma combinada amb l’article 29, que és el que estableix que “tota persona té dret al treball, a la promoció per mitjà del treball, a una remuneració que garanteixi al treballador i a la seva família una existència conforme a la dignitat humana, així com a la limitació raonable de la jornada laboral, al repòs setmanal i a les vacances pagades”.
En ambdós casos, el tribunal considera que hi ha una vulneració de l’article 40 de la Constitució. Quant al Comitè tècnic d’organització i gestió de la Funció Pública, i tot i no entrar a valorar si els representants sindicals han de tenir o no un estatus d’observadors, ja que és una qüestió que haurà de decidir el legislador, el tribunal sí que manté que la composició del comitè no es pot determinar a través d’un reglament, com preveu el text aprovat, i que s’ha de fer per llei. El mateix argument serveix per a l’article relatiu a la jornada i horari de treball, que el Constitucional considera que també cal regular per llei i no per reglament, tot i que aquest, com s’indica a l’article 72 de la Llei de la Funció Pública, hagi de preveure “mesures efectives de conciliació de la vida personal i laboral”, una indicació que el tribunal diu que “no permet superar la inconstitucionalitat constatada”.

El Partit Socialdemòcrata considera que la sentència és “una oportunitat” per millorar la llei

D’altra banda, la consellera general i primera secretària del Partit Socialdemòcrata, Susanna Vela, va mostrar la satisfacció de la seva formació per la sentència de l’alt tribunal, “no només per la declaració de dos articles inconstitucionals, sinó també per l’oportunitat que representa”. I és que l’anul·lació dels dos articles comportarà que el futur executiu hagi de presentar una modificació de la Llei de la Funció Pública al Consell General, fet que per tant obre novament el debat sobre aquest text, aprovat la legislatura anterior únicament per la majoria demòcrata.
Serà per tant un moment per “posar novament damunt la taula aquelles propostes de millora del text que ja es van aportar i que no es van voler escoltar”. En aquesta línia, Vela es va mostrar esperançada que “el soci liberal” del Govern tripartit “vegi també aquesta sentència com una oportunitat” per poder refer la llei.
Precisament, el president del grup liberal, Jordi Gallardo, ja va dir al debat d’investidura, i ho va repetir ahir en la presentació del pacte i full de ruta del Govern de coalició entre Demòcrates, Liberals d’Andorra i Ciutadans Compromesos, que més enllà de modificar el text, si durant el desenvolupament reglamentari del mateix es constataven alguns punts que es podien millorar, també calia preveure les adaptacions corresponents en funció de la sentència que finalment acabés emetent el Tribunal Constitucional.

TC
anul·la
deixa
sense efecte
dos
articles
Llei de la funció pública

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte