Diari digital d'Andorra Bondia

El TC desestima el recurs del Comú pel pla de les Pedres


Escrit per: 
M. S. C.

El Tribunal Constitucional (TC) ha desestimat el recurs d’empara interposat pel Comú d’Encamp contra la sentència del novembre del 2012 i l’aute del gener del 2013 dictats pel Tribunal Superior (TS), relatiu al preu just que la corporació va imposar a Saetde i Ensisa per la utilització del pla de les Pedres, uns terrenys on les societats tenen ubicats uns ginys.

D’aquesta manera, la corporació esgota la via judicial en aquest afer i haurà de plantejar altres opcions.
En aquest sentit el cònsol menor d’Encamp, Jordi Torres, va indicar que quan el Comú va optar per arribar al TC esperava un resultat diferent, però la decisió que ha pres ve a ratificar les sentències anteriors i conclou que el fonament en el qual es va justificar la demanda no és correcte. Per tant, al Comú només li queda acatar la sentència, tal com va assenyalar. El que conclou la justícia és que, vist que el preu just no està recollit a l’ordinació comunal, la corporació no té dret a cobrar-lo.
En tot cas no es renunciarà a aquest preu públic i, després d’analitzar la sentència amb els juristes, el Comú plantejarà incloure’l a l’ordinació per poder-lo aplicar. Torres recorda que la justícia ha reconegut que Saetde i Ensisa han de pagar per l’ocupació del pla de les Pedres (que és terreny comunal) i que l’afer s’ha originat per un “error de forma més que de fons”, un error que la corporació no vol tornar a cometre, va indicar.
En el recurs d’empara, el Comú d’Encamp considerava que s’havien vulnerat els seus drets constitucionals en relació amb el dret a obtenir una decisió fonamentada en dret i a un procés degut, un plantejament que el TC no comparteix. Per la corporació, això derivava del fet que el TS no havia sol·licitat cap prova pericial per determinar l’import del preu, ja que no es va considerar competent per pronunciar-se sobre aquesta qüestió. El que sí que va fer va ser analitzar la naturalesa jurídica dels imports reclamats. D’aquest estudi, el TS va concloure que no entraven en la definició de preus públics i que en realitat la corporació havia instaurat un impost qualificant-lo de preu just.
El preu just fixat pel Comú ascendia a 5,5 milions d’euros, corresponents a les temporades compreses entre la 2004-2005 i la 2008-2009. La corporació es reservava el dret d’ampliar-lo fins a la 2011-2012.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte