Diari digital d'Andorra Bondia
Els consellers generals socialdemòcrates Pere López i Roger Padreny van argumentar ahir els motius del recurs al TC.
Els consellers generals socialdemòcrates Pere López i Roger Padreny van argumentar ahir els motius del recurs al TC.

El TC s’haurà de pronunciar sobre la rebaixa de la cessió obligatòria al 0%


Escrit per: 
M. S. / Foto: PS

El Tribunal Constitucional s’haurà de pronunciar finalment sobre la reducció del percentatge de la cessió obligatòria i gratuïta a favor dels comuns de la Llei d’ordenació del territori i l’urbanisme fins al 0% i sobre l’exempció de determinats requisits d’habitabilitat, que establia la Llei de mesures urgents en matèria d’arrendaments de finques urbanes i de millora del poder adquisitiu. I ho haurà de fer després que el grup parlamentari socialdemòcrata, tal com ja va avançar que estava estudiant fer, presentés divendres passat, l’últim dia hàbil per fer-ho, un recurs contra les dues disposicions transitòries del text. 

Així ho han explicat aquest matí el conseller general socialdemòcrata Roger Padreny i el president del grup parlamentari, Pere López, que ha remarcat que es tracta d’un recurs “madurat seriosament i que es fa des del més absolut convenciment que s’estan vulnerant principis fonamentals com són el dret a un habitatge digne, la funció social de l’habitatge i la igualtat de beneficis i càrregues entre administrats”.

I és que per López, la formació “no pot acceptar el desmantellament d’avenços assolits els darrers anys”, com el que es dona a criteri dels socialdemòcrates amb l’exempció d’alguns requisits d’habitabilitat, ni tampoc que “el poder públic cedeixi als interessos dels lobbies” com considera que es fa permetent als comuns la rebaixa del percentatge de cessió obligatòria fins al 0%.

El president del grup socialdemòcrata, que ha recordat que el dret a l’habitatge digne i a preu assequible és i ha estat sempre un dels objectius de la política de la formació, ha explicat que s’ha notificat la presentació del recurs a la resta de grups parlamentaris així com al cap de Govern i a la síndica general, a qui en el moment d’entrar el text a tràmit “ja es va advertir” sobre els dubtes que generaven les dues disposicions transitòries, i també “als set cònsols” per una qüestió de “respecte institucional” en ser l’urbanisme una competència comunal i que es poden “veure afectats” en funció de quin sigui el pronunciament del Tribunal Constitucional. A més a més, respecte a les administracions comunals, López s'ha posat a disposició dels diferents cònsols “per compartir més informació” si ho volen respecte a l’argumentació jurídica del recurs.

Per la seva part, Padreny, que ha remarcat que al marge del “xoc constitucional” que poden suposar aquestes mesures “no compleixen” tampoc amb el seu objectiu, ja que “es busca aportar habitatge al mercat de lloguer però no es garanteix que sigui a preu assequible”, ha estat l’encarregat de precisar més els articles i principis constitucionals que es podrien vulnerar amb aquestes dues disposicions transitòries de la Llei de mesures urgents en matèria d’arrendaments de finques urbanes i de millora del poder adquisitiu.

En aquest sentit, el parlamentari socialdemòcrata ha destacat que les disposicions transitòries podrien vulnerar l’article 27.1 de la Constitució, relatiu a la funció social de la propietat, l’article 33, que reconeix el dret a un habitatge digne per a tothom, l’article 31 que fa referència a l’ús racional del sòl i garantir a tothom una qualitat de vida digna i, finalment, l’article 6, en què es reconeix el principi d’igualtat i càrregues.

Padreny, que ha expressat la preocupació de la formació pel fet que es legisli com es fa “sobre principis que poden topar amb la Constitució” ha incidit que amb la rebaixa al 0% del percentatge de cessió obligatòria es pot vulnerar el principi relatiu a la funció social de la propietat, a la vegada que el d’igualtat i càrregues, ja que hi ha un benefici per a alguns, en aquests cas per a aquelles que vulguin impulsar una promoció d’habitatges aprofitant aquesta cessió al 0%, però no per als altres. I en aquest sentit, ha recordat que la cessió obligatòria, ja sigui en terreny o diners en el cas del sòl urbà consolidat, constitueix un benefici per la comunitat, ja que en aquests terrenys o amb aquests diners els comuns poden impulsar equipaments o d’altres projectes d’interès general. “Són diners o terrenys que ens beneficien a tots”, ha puntualitzat López en aquest sentit.

Respecte a l’exempció de determinats requisits d’habitabilitat que preveu la llei aprovada a finals de novembre passat, els socialdemòcrates consideren que podria vulnerar els articles 31 i 33 de la Carta Magna al marge de suposar “una rebaixa dels estàndards assolits fins ara”. En aquest sentit, Padreny ha insistit que exigir únicament els requisits d’habitabilitat que hi havia vigents a l’any de construcció dels edificis pot afectar negativament la qualitat de vida en els mateixos, ja que la normativa per exemple en aspectes com són els ascensors  o les calefaccions o sobre llum i ventilació no és la mateixa que hi ha actualment.

Cessió al 0% a Encamp
En espera del que pugui acabar determinant el Tribunal Constitucional, a dia d’avui només el Comú d’Encamp ha optat per rebaixar el percentatge de cessió obligatòria al 0%. Com van explicar els cònsols encampadans, Laura Mas i Jean Michel Rascagneres, el dia que van anunciar aquesta decisió, la mesura havia despertat l’interès d’alguns propietaris de terrenys i promotors interessats a fer habitatges de lloguer, i s’estimava que podrien entrar al mercat entre 50 i 60 habitatges.

El TC s’haurà de pronunciar sobre la rebaixa de la cessió obligatòria al 0%

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte