Diari digital d'Andorra Bondia
El president del grup parlamentari de Terceravia, Josep Pintat.
El president del grup parlamentari de Terceravia, Josep Pintat.

El TC tomba el recurs de Terceravia contra les lleis de sanitat i seguretat pública per les firmes del PS


Escrit per: 
M. S. / M. P. / Foto: Terceravia

El Tribunal Constitucional ha desestimat el recurs d’inconstitucionalitat que va presentar Terceravia+Unió Laurediana+Independents, amb el suport de dos parlamentaris del PS, contra alguns articles de la Llei de modificació de la Llei qualificada de seguretat pública i de la Llei general de sanitat, aprovada pel Consell General el 23 de desembre passat. I la decisió ha estat provocada, justament, pel fet que el recurs anés signat pels dos consellers socialdemòcrates que prèviament havien votat a favor de la modificació en seu parlamentària.

Sense entrar a valorar el fons de la qüestió, en la sentència de l’Alt Tribunal notificada avui a les parts, s’argumenta que “la demanda ha de ser conjunta i compartida en tots els seus termes”, fet que a l’entendre del TC no es dona en aquest cas pel vot favorable del PS al canvis legislatius. “El sistema jurídic andorrà no admet allò que s’anomena ‘impugnació de complaença’ que és allò que s’ha pretès en aquest cas mitjançant la cessió o el préstec de dos consellers generals per assolir el quòrum exigit per a la impugnació”. Així es deixa clar que la possibilitat de presentar recurs d’inconstitucionalitat per part de la minoria ha de complir amb el quòrum mínim de la cinquena part dels seus membres, i aquests han de ser “persones que no han votat a favor de la llei” perquè són els que tenen un “convenciment segur” d’inconstitucionalitat de la llei.

El tribunal deixa clar que els quatre membres de Terceravia no tenien “el quòrum suficient” i no el poden fer créixer amb consellers que han votat a favor de la llei. “Admetre el contrari suposaria un ‘fraus legis’ contra la Constitució”, expliquen perquè “s’utilitzaria la lletra de la llei per arribar a una solució contraria a la intenció de la Constitució”.

Amb tot, a la part final de la sentència el TC assegura que “sense perjudici de la vigència de la llei impugnada, mentre no sigui declarada la seva inconstitucionalitat, la qüestió pot arribar novament a aquest Tribunal per la via del procés incidental d’inconstitucionalitat, reservada exclusivament i excloentment als òrgans de la jurisdicció ordinària o per la via del recurs d’empara si alguna persona entén que, en un cas concret, els seus drets fonamentals han estat vulnerats en aplicació dels preceptes de la llei ara impugnada”.

Andorra
tribunal constitucinal
TC
recurs
sentència
tomba
inconstitucionalitat
llei
sanitat
seguretat pública
firmes
PS

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte