Diari digital d'Andorra Bondia
Jordi Gallardo, Pere López i Víctor Naudi van fer ahir una primera valoració de la sentència del TC.
Jordi Gallardo, Pere López i Víctor Naudi van fer ahir una primera valoració de la sentència del TC.

El TC tomba la llei de transferències i dona per bona la de competències


Escrit per: 
M.S. / Foto: M.S.

El Tribunal Constitucional considera que la Llei qualificada de delimitació de competències s’ajusta als preceptes de la Carta Magna, però que no ho fan  alguns dels articles de la Llei qualificada de transferències als comuns. Aquest ha estat el pronunciament de l’alt tribunal amb relació al recursos d’inconstitucionalitat presentats pels tres consellers generals del Partit Socialdemòcrata, Pere López, Rosa Gili i Gerad Alís, dos parlamentaris del grup liberal, Jordi Gallardo i Ferran Costa, i pel conseller general de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi, respecte de les dues lleis que el Consell General va aprovar el 20 d’octubre passat.
En concret, en el cas de les transferències, el TC considera no conformes a la Carta Magna els articles 15, 16, 18 i la disposició addicional tercera, així com l’apartat 1 de l’article 2, i el 3a i 3b de l’article 8 que hi estan relacionats. Es tracta dels articles corresponents als indicadors variables per al repartiment de les transferències que es fixaven en la nova llei, com són els treballs del cadastre, la separativa d’aigües i les inversions sostenibles. 
El TC, que, en canvi, sí que dona el vistiplau al criteri de les pernoctacions, així com als de població i territori i elements de sostenibilitat, considera que els tres criteris abans citats no respecten la proporcionalitat i objectivitat.
Quant a la Llei qualificada de delimitació de competències, el TC sentencia que els articles impugnats sí que respecten les disposicions de la Constitució, de manera que avala la possibilitat que els comuns cedeixen de forma obligatòria i gratuïta terrenys a l’executiu si es tracta de desenvolupar-hi projectes d’interès nacional.
A l’espera de poder analitzar amb més detall el contingut de la sentència i els seus efectes sobre l’aplicació de la Llei qualificada de transferències als comuns, els consellers generals que van presentar el recurs d’inconstitucionalitat van fer ahir una primera valoració del pronunciament del TC, que consideren que ha avalat la seva actuació.
Així, Pere López, que va assegurar que la sentència suposa una “patacada política important per al Govern”, va recordar que aquest pronunciament del TC arriba després de la “manca de diàleg” de la majoria demòcrata i la “tossuderia” per tirar endavant unes lleis malgrat els informes que, encarregats pel Comú de Sant Julià de Lòria, van sorgir i van alertar de possibles indicis d’inconstitucionalitat.
En una línia similar es va manifestar el president del grup liberal, que va lamentar que el Govern hagués tirat pel dret i obviat així “uns elements d’anàlisi que inicialment no hi eren”. A més, Gallardo, que va remarcar que des d’un punt de vista polític “es tracta d’un fracàs” perquè “tota aquesta reforma s’ha fet per implementar un model de transferències que no s’aguanta”, es va mostrar convençut que després del pronunciament de l’alt tribunal “la llei no es pot aplicar”, ja que hi hauria “un 20% de les transferències que no es podrien assumir i,  per tant, es retallaria la capacitat econòmica dels comuns”.
Per la seva part, Víctor Naudi, que va destacar que la sentència del TC és la mostra “que les nostres institucions funcionen, així com la separació de poders”, va remarcar que els dos recursos es van plantejar al seu moment per “un acte de responsabilitat”. El parlamentari de SDP va incidir que es tracta d’un fet “trist” perquè evidencia “que les coses no s’han fet bé per part de la majoria” i, a la vegada, “un reconeixement a la tasca que fem amb responsabilitat des de l’oposició”.
I és que els tres consellers generals van coincidir en la idea que el pronunciament del TC, i més enllà de cercar vencedors i vençuts, avala la seva actuació i la decisió de presentar els recursos. En aquest sentit, Gallardo, que va pronosticar que des de l’executiu es miraria de “treure ferro a la sentència”, va recordar que el dia de la votació de les lleis el cap de Govern “va voler diferenciar entre els consellers que entenien l’interès general –els que van votar sí– i els que no, i va remarcar que si una cosa evidencia la sentència és que precisament van ser els que van presentar el recurs els qui van “actuar en defensa de l’interès general”.
Pel que fa a l’assumpció de responsabilitats, els tres parlamentaris van augurar que ningú de l’executiu demòcrata, i més en aquests moments de la legislatura, “assumirà cap tipus de responsabilitat”. En aquest sentit, López, que va insistir  que l’únic que van fer davant dels dubtes sorgits va ser mirar que es poguessin esvair, va destacar que tot plegat hauria de servir perquè la majoria fes un “important exercici de reflexió” sobre la manera de procedir i va advertir que si “el Govern pensa que això es pot resoldre amb un pegat i menystenir la sentència estarà cometent el mateix error”. Per això va emplaçar la majoria a obrir un diàleg perquè la Llei de transferències pugui tenir un suport més ampli.

Satisfacció de Martí
Per la seva part, i tal com ja havien pronosticat els consellers que van presentar el recurs, el cap de Govern, Antoni Martí, va restar importància al pronunciament del TC. De fet, no només va treure ferro al contingut de la sentència, sinó que va assegurar que n’estava “satisfet en un 95%”. 
I és que Martí, que va assegurar que “les solucions són fàcils i ràpides pels que sí que tenen la voluntat de modificar lleis qualificades”, va insistir en la importància que la Llei qualificada de delimitació de competències, “la que té una connotació més política” i amb la que sí que “es va més enllà”, no hagi estat qüestionada.
Així, el cap de Govern, que va destacar que la llei es podria aplicar igualment, ja que només es qüestiona el repartiment de 4,4 dels 55 milions de les transferències, va explicar que té la intenció de reunir-se amb els cònsols i amb els consellers que van donar suport al text per modificar-la.

Tribunal Constitucional
competències
recurs inconstitucionalitat
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic