Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en un moment de la sessió de control a l’executiu d’ahir al Consell General.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en un moment de la sessió de control a l’executiu d’ahir al Consell General.

El tercer pagador s’implantarà un cop es tingui la cartera de serveis


Escrit per: 
M.S. / Foto: Facundo Santana

El Govern manté el compromís d’instaurar el règim de tercer pagador per a “qualsevol persona que accedeixi al sistema sanitari”, si bé no s’implementarà abans que no es disposi de la cartera de serveis i del quadre de comandaments de la via preferent. Així ho va assegurar ahir el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, responent a una interpel·lació del conseller general socialdemòcrata Pere López, que va avançar que la cartera de serveis podria estar definida la tardor vinent, ja que “està molt avançada” i només pendent “d’una consulta amb els diferents col·legis professionals”.

López, que va qualificar la resposta del ministre de “nova decepció”, va recordar que el setembre del 2020 es va trametre a la CASS un esborrany del decret del règim de tercer pagador i va posar en dubte la “voluntat política del Govern per tirar-ho endavant”. El ministre, que va incidir en la necessitat que la reforma sanitària “avanci pas a pas i que no es pot col·locar una peça si no hi ha la precedent”, va advertir López que aquell decret “ja estava condicionat a la cartera de serveis” i va indicar que aquesta s’ha retardat degut a la pandèmia de la Covid-19, ja que l’equip que hi treballava “està centrat ara en el procés de vacunació”.

D’altra banda, i en aquest cas responent a una interpel·lació de la també parlamentària socialdemòcrata Susanna Vela, Martínez Benazet va avançar que de cara al setembre o octubre estarà a punt per a la seva aprovació el pla integral de salut mental.

En aquest sentit, el titular de Salut va assegurar que el document es troba ara en procés de correcció i que en dues setmanes es podria retornar a la comissió operativa que al seu torn, en un mes i mig o dos mesos, en faria el retorn al consell consultiu per procedir ja a la seva aprovació. Així mateix, el ministre va apuntar que el pla permetrà dimensionar la necessitat de recursos i definir també aquells serveis que s’han d’incloure a la cartera de serveis.

El PS reclama explicacions pel projecte d’aeroport a Grau Roig

El conseller general socialdemòcrata Roger Padreny va reclamar ahir al Govern que rendeixi comptes davant la ciutadania per la gestió que ha fet de tot el tema de l’aeroport que la Cambra de Comerç projectava al bosc de Moretó i que faci públic també l’informe de l’Autoritat Aeronàutica Andorrana (AAA) del 10 de setembre passat. Així mateix, Padreny, que va demanar-se a “què ha jugat el Govern” tot aquest temps i “per què s’ha marejat tant la perdiu en aquesta qüestió”, va interpel·lar l’executiu sobre els motius pels quals no havia aturat aquest projecte abans tenint en compte que l’Organització de l’Aviació Civil Internacional (OACI) ja havia apuntat la inviabilitat d’un aeroport a Grau Roig en un informe del 2007 i també davant l’informe de l’AAA que assegurava que “les limitacions tècniques i afectacions en la seguretat són suficientment importants com per no continuar amb el projecte”. El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, que va recordar que el treball de la CCIS es va iniciar l’anterior legislatura, va defensar que el Govern “el que ha fet és posar rigor i sentit comú” i va insistir que sempre s’havia dit que es decidiria d’acord amb els dos informes, com així ha estat. El ministre va justificar el nou estudi demanat a l’OACI, ja que en “15 anys els criteris han canviat i calia una nova consulta”.

Intercanvi de retrets pel temps per obrir un negoci

La pregunta relativa als tràmits i temps necessari per a la constitució de societats i negocis al país va provocar un intercanvi de retrets entre el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, i el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, que va acusar el conseller general del PS de plantejar qüestions que ja s’han respost. I és que López, que va demanar al Govern si preveu “un canvi de filosofia” en aquesta qüestió i facilitar l’inici d’activitat i fer les comprovacions i inspeccions pertinents a posteriori com es fa “en els països més avançats”, va retreure al ministre que admetés “sense ruboritzar-se” que el termini per constituir una empresa o obrir un negoci és d’uns 240 dies. Gallardo va recordar a López que ja havia informat d’aquesta xifra en la compareixença en comissió del setembre passat i que precisament en la prevista pel 18 de juny exposarà la feina feta i els avenços que s’han fet.

Nova pròrroga per les mesures per la pandèmia

Després que el 8 d’abril passat es prorrogués la facultat del Govern per establir les restriccions i mesures previstes en la Llei qualificada de seguretat pública i en la Llei general de sanitat per un període de dos mesos, el Consell General va avalar ahir la petició de l’executiu d’una nova pròrroga per un altre mes. La demanda, defensada pel titular d’Interior, Josep Maria Rossell, va comptar amb el suport de tots els grups i únicament es va abstenir la consellera general no adscrita, Carine Montaner, que manté els dubtes sobre el text després que el TC no es pronunciés sobre el fons.

tercer pagador
s’implantarà
tingui
cartera de serveis

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte