Diari digital d'Andorra Bondia
El text contra el blanqueig no preveu un topall per operacions en efectiu
El text contra el blanqueig no preveu un topall per operacions en efectiu

El text contra el blanqueig no preveu un topall per operacions en efectiu


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

El Consell General, per assentiment de tots els grups, va donar ahir el vistiplau a la Llei de prevenció i lluita contra el blanqueig de diners o valors i el finançament del terrorisme que finalment, i després que s’acceptés una esmena en aquest sentit del grup liberal, no estableix cap topall màxim per als pagaments en efectiu.
Inicialment, el text presentat per l’executiu fixava un límit de 30.000 euros per a les transaccions en efectiu, una mesura que el titular de Finances, Jordi Cinca, va qualificar de “bona” tot i que no forma part de les recomanacions del Grup d’Acció Financera (GAFI) ni de la coneguda com a directiva 4 de la Unió Europea i per tant “no té una incidència” en l’essència del text.
Tot i això, i en aquest cas per donar compliment a una mesura que serà obligatòria a Europa a partir del primer d’octubre, la llei sí estableix l’obligació per als comerciants d’identificar el comprador davant de qualsevol transacció de més de 10.000 euros en efectiu.
Precisament, respecte a aquesta obligació, el parlamentari liberal Carles Naudi d’Areny-Plandolit va expressar dubtes sobre si “calia ser dels primers de la classe” a aplicar-la i va advertir que alguns comerciants ja els han fet arribar el neguit per si el fet d’haver de “demanar el passaport al comprador pot frenar alguna venda”.
La resposta de Cinca, que va demanar disculpes a la cambra per la gran quantitat d’errors tipogràfics, ortogràfics i gramaticals que contenia el projecte de llei –un fet que li va retreure tota l’oposició–  va ser contundent. “No es tracta d’anar davant de la resta sinó al ritme de la resta”, va remarcar Cinca, que va recordar que fins ara el Principat “sempre havia anat a remolc” de les evolucions legislatives internacionals i que després de tota la feina feta per avançar en homologació i transparència després de la declaració de París ja s’ha superat “aquest retard”.

Consell d’Europa
D’altra banda, també per assentiment, el ple va aprovar el nomenament del conseller d’SDP, Víctor Naudi, com a membre suplent de la delegació del Consell General davant l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, en substitució de la consellera general independent Sílvia Bonet.

Cinca es felicita de l’equilibri assolit amb la llei d’assegurances

Amb l’assentiment de tots els grups de la cambra, el Consell General va aprovar ahir la Llei d’ordenació i supervisió d’assegurances i reassegurances, un text llargament reclamat pel sector i que actualitza la normativa vigent des del 1989.
El ministre de Finances, Jordi Cinca, tot i admetre el retard de més d’una dècada, va mostrar la seva satisfacció perquè finalment la llei hagi arribat al Consell General i, especialment, per “l’equilibri” assolit amb el text quant al compliment de les exigències dels organismes internacionals a la vegada que es mantenen les particularitats d’aquest sector al país.
En aquest sentit, el ministre, que va recordar la complexitat tècnica del projecte i va agrair la implicació i voluntat del sector, va recordar que al país operen petites companyies andorranes que conviuen amb les filials de companyies internacionals i amb les societats participades per entitats bancàries. 
Així amb la llei aprovada ahir es cobreixen els mínims exigits quant a prevenció de blanqueig, supervisió i normes de solvència, es dona un termini perquè les companyies es puguin adaptar, es facilita la continuïtat de tots els operadors actuals i es manté la limitació a les entitats bancàries a oferir només productes de vida i de poder tenir com a màxim un 25% de societats de productes de no vida.
Cinca va recordar també que el text, que incideix en la transparència i la protecció al sector i al consumidor, atorga a l’INAF, a partir d’ara Institut Nacional Andorrà d’Assegurances i Finances (INAAF), el paper de supervisor del sector.

Llum verda a l’acord amb França per la viabilitat 

El ple del Consell General, en aquest cas també per assentiment, va aprovar la ratificació de l’acord entre els executius andorrà i francès relatiu a la millora de la viabilitat de les carreteres nacionals 20, 320 i 22 entre Tarascon-sur-Ariège i la frontera francoandorrana.
El titular d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, va recordar que el conveni, que preveu que Andorra aporti 10,5 milions en sis anys per a la millora de l’RN-20, busca millorar la seguretat en aquestes vies i minimitzar els tancaments dels accessos a Andorra durant l’hivern, amb el perjudici que comporten, sobretot, per al Pas de la Casa.
Tot i la unanimitat de vot, des de les files liberals, el conseller general Joan Carles Camp, que va celebrar la millora dels accessos i el fet que les empreses andorranes puguin optar a la realització dels treballs amb les mateixes condicions que les franceses, va posar en dubte que es tractés d’una “gran negociació” i que Andorra hagués de cofinançar els treballs, ja que la millora dels excessos és una demanda històrica.

Vistiplau al crèdit per al pati de l’escola d’Encamp

El Consell General va donar llum verda al projecte de llei de crèdit extraordinari per adquirir una parcel·la de terreny situada a la partida del Pedral d’Encamp que s’ha d’incorporar a l’Escola Andorrana per tal de poder disposar de més superfície per al patí del centre educatiu. 
El projecte es va aprovar amb el vot de tots els consellers generals excepte el del parlamentari de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi, que va acusar l’executiu d’haver portat a terme una mala negociació amb el propietari del terreny i de pagar un preu, 1,2 milions d’euros, “per sobre de mercat” per la compra de la parcel·la.
El titular d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, que va explicar que, tot i que el contracte de lloguer del terreny del pati actual ja està extingit, l’executiu continua abonant-lo mentre no s’ha trobat la solució definitiva, va negar que el preu fos per sobre de mercat.

blanqueig
topall
pagament en efectiu
operacions en efectiu
Jordi Cinca

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte