Diari digital d'Andorra Bondia
El text de DA allarga els terminis de prescripció de faltes dels empleats
El text de DA allarga els terminis de prescripció de faltes dels empleats

El text de DA allarga els terminis de prescripció de faltes dels empleats


Escrit per: 
M.S. / Foto: C.G.

L’esborrany de la proposició de llei qualificada de relacions laborals, que el grup demòcrata ha lliurat als agents socials, manté el règim disciplinari i el tipus i els imports de les sancions per infraccions tant per a treballadors com per a empresaris, si bé en el cas dels primers allarga el termini de prescripció de les infraccions, període que, en el cas dels empresaris, es manté en els termes que estableix el Codi de relacions laborals vigent.
Així, en títol tercer de l’esborrany –el que fa referència al règim disciplinari dels assalariats–, i concretament en l’article 101 del text, es disposa que les faltes lleus prescriuen al cap de vint dies naturals; les faltes greus, al cap de trenta dies naturals, i les faltes molt greus, al cap de seixanta dies naturals, a partir de la data en què l’empresa ha tingut coneixement que s’han comès, i, en tot cas, al cap de dotze mesos d’haver-se comès.
Això, excepte en el cas de les faltes molt greus, que avui en dia també prescriuen al cap de seixanta dies naturals, suposa un enduriment dels terminis de prescripció actuals. I és que el Codi de relacions laborals vigent preveu, també en el títol tercer però en aquest cas a l’article 107, que les faltes lleus prescriuen al cap de deu dies i les greus al cap de vint dies a partir de la data en què l’empresa ha tingut coneixement que s’han comès i, en tot cas, al cap de sis mesos d’haver-se comès.
Així mateix, i també en l’àmbit de la prescripció, l’esborrany elaborat pel grup demòcrata especifica que els terminis durant els quals el contracte de treball es trobi suspès per qualsevol de les disposicions previstes en el text no computen a efectes de prescripció de les faltes, un aspecte que no es recull en la legislació vigent.
Pel que fa a les sancions disciplinàries, el text de la proposició de llei qualificada de relacions laborals, que en el cas del règim sancionador a les empreses sí que manté els mateixos terminis de prescripció –sis mesos, un any i dos anys en funció de si les infraccions són lleus, greus o molt greus–, manté les ja existents, tot i que en el cas de faltes greus preveu que es pugui fer també una amonestació escrita, reservada únicament amb la llei vigent a les faltes lleus.
Així, es mantindria l’amonestació escrita per a les faltes de menys gradació, amonestació també vàlida per a faltes greus, que mantenen la possibilitat de suspensió de salari i ocupació d’una durada màxima de deu dies. 
En el cas de les faltes considerades molt greus, es poden sancionar, igual com en la legislació vigent, amb una suspensió de salari i ocupació d’onze dies a un mes i amb l’acomiadament disciplinari.
Pel que fa al règim sancionador dels empresaris, l’esborrany de la proposició de llei qualificada de relacions laborals dels demòcrates manté les sancions vigents. Així, en el cas de les infraccions considerades lleus, el text preveu multes d’entre 50 i 500 euros en funció de si es consideren de grau mínim (de 50 a 100 euros), de grau mitjà (de 101 a 250 euros) o de grau màxim (de 251 a 500 euros).
Per les infraccions greus les multes econòmiques oscil·len entre els 501 i els 3.000 euros, també en funció del grau –mínim fins a 1.000 euros, mitjà fins a 2.000 i màxim fins als 3.000–, mentre que per les considerades molt greus les sancions seran d’entre 3.001 i 6.000 euros (grau mínim), d’entre 6.001 i 12.000 euros (grau mitjà) i d’entre 12.001 i 24.000 euros (grau màxim).

 

esborrany
proposició de llei
relacions laborals
prescripció
sancions
faltes
treballadors
empresaris
règim sancionador
multes
DA
Codi de relacions laborals

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte