Diari digital d'Andorra Bondia
Els parlamentaris d’Unió Laurediana-Independents de la Massana en una sessió del Consell General.
Els parlamentaris d’Unió Laurediana-Independents de la Massana en una sessió del Consell General.

El text dels actius virtuals preveu multes de fins a un milió d’euros


Escrit per: 
Redacció/Foto: Jonathan Gil

La proposició de llei d’actius virtuals, impulsada pel conseller general d’Unió Laurediana-Independents de la Massana Carles Naudi d’Areny-Plandolit, preveu multes de fins a un milió d’euros per a aquelles infraccions que es considerin molt greus.
Així, el text, amb el qual es pretén aprofitar l’onada que representa la comercialització d’actius financers virtuals i aconseguir que el país pugui ser un pol d’atracció i desenvolupi un sector econòmic lligat a la tecnologia blockchain i les criptomonedes, estableix que per a les infraccions molt greus s’amonesti i se sancioni el titular amb una multa des dels 100.000 fins a  1.000.000 d’euros o fins al 3% del capital social del titular o sol·licitant afectat, sempre que aquest percentatge signifiqui un import superior a 500.000 euros. 
També es preveu la suspensió temporal o definitiva en l’exercici dels càrrecs d’administració o direcció general, de dret o de fet, i/o una multa de 3.000 fins a 50.000 euros a cadascun dels qui, pel fet d’exercir aquests càrrecs en un actiu virtual o en un servei sobre el mateix o un sol·licitant d’autorització, siguin responsables de la infracció, quan aquesta sigui imputable a la seva conducta dolosa o negligent.
La proposició de llei, entrada ja a tràmit pels consellers d’UL-ILM amb el suport de set parlamentaris de la majoria demòcrata, la consellera independent, Sílvia Bonet, i el parlamentari de SDP, Víctor Naudi, estableix que les infraccions molt greus són aquelles que “afecten substancialment la solvència, la liquiditat i l’estabilitat dels actius virtuals” o aquells que “vulneren la legitimitat operativa i la reputació de l’ecosistema dels actius virtuals i la tecnologia de registres distribuïts”. Així, serien infraccions molt greus la recepció de diners del públic, en forma de dipòsits o altres fons reemborsables, sense tenir la capacitat legal; l’exercici d’altres activitats específiques reservades exclusivament a cadascuna de les diferents tipologies d’entitats operatives del sistema financer; l’incompliment del deure de sotmetre els comptes anuals, si escau, a una auditoria de comptes; la negativa a facilitar informació a l’autoritat reguladora o la falta de veracitat d’aquesta, que impedeixi exercir adequadament la supervisió així com la comissió de tres o més infraccions greus en un termini d’un any.
Per aquesta darrera tipologia d’infraccions, la proposició de llei preveu una multa per al titular de l’actiu virtual, o un servei sobre aquests, d’entre 10.000 i 99.999 euros, o fins a l’1,5% del capital del titular o sol·licitant afectat sempre que aquest percentatge suposi un import superior als 250.000 euros. També es preveu la suspensió temporal en el càrrec d’administració o direcció general, i/o una multa d’entre 1.000 i 49.999 euros per a cadascun dels qui, exercint aquests càrrecs, siguin responsables de la infracció.
Tenen la consideració d’infraccions greus el fet de no tenir la comptabilitat en la forma legalment prescrita o amb anomalies que dificultin el coneixement de la situació econòmica, patrimonial i financera de l’actiu virtual; deixar de complir les característiques personals i professionals establertes en la legislació vigent en relació amb els membres de l’òrgan d’administració d’una persona jurídica; deixar de complir els requisits organitzatius i les condicions de funcionament; deixar de complir les normes relatives a la protecció de l’inversor; la resistència a facilitat informació a l’autoritat reguladora; l’ús d’informació privilegiada i la comissió de tres infraccions lleus en un any.
Les infraccions lleus se sancionaran amb una multa a l’entitat de fins a 9.999 euros, i en el cas de càrrecs d’administració o direcció general de fins a 2.999.

 

text
actius virtuals
multes
un milió
euros
milió
preveu

Compartir via

Comentaris: 3

Comentaris

Està bé que la futura llei de criptomonedes contempli aquestes infraccions, però si ens centrem en publicitar la part negativa no atraurem gaires empreses vinculades al sector. Per què no comparem els diferencials competitius que oferim respecte a altres jurisdiccions que ho estan fent molt bé com Malta ? (Si n'hi ha és clar)
Mania d’anar a buscar la polemica. Andorra necessita aquesta llei cOn l’aigua
Part negativa? Si es tracta de sancions ridícules, com la resta de la llei sigui igual malament anem. Els inversors busquen seguretat i certes garanties, i una supervisió forta i potent i càstigs exemplars per als pirates són claus si realment els volem atraure. És obvi que cal, i com l'aigua, una legislació d'aquest tipus però cal, també com l'aigua, fer-la bé i no deixar forats per a possibles espavilats.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte