Diari digital d'Andorra Bondia
Els parlamentaris del PS, Gerard Alís, Rosa Gili i Pere López, en una sessió del Consell General.
Els parlamentaris del PS, Gerard Alís, Rosa Gili i Pere López, en una sessió del Consell General.

El text dels refugiats no servirà per resoldre l’arribada d’infants sahrauís


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

El projecte de llei de protecció temporal i transitòria per raons humanitàries, que ha de permetre que Andorra pugui acollir refugiats, no servirà finalment per donar també cobertura legal al programa Vacances en pau, que cada any permet a infants sahrauís passar l’estiu amb famílies d’acollida al Principat. 

I és que la comissió legislativa d’Interior ha rebutjat finalment les dues esmenes presentades al projecte de llei pels consellers generals del Partit Socialdemòcrata que pretenien intentar resoldre els problemes i les dificultats, especialment burocràtiques, que han comportat que els darrers estius menys infants s’hagin pogut beneficiar de la iniciativa que porta a terme l’Associació d’Amics Solidaris amb el Poble Sahrauí i que, fins i tot, segons ha alertat l’Adsaps, posen en perill la continuïtat d’aquest programa.

D’aquesta manera, i segons es desprèn de l’informe de la ponència de la comissió relatiu a aquest projecte de llei, s’ha rebutjat la proposta dels parlamentaris del PS d’afegir una disposició addicional al text per establir que “es mantenen les mesures que històricament Andorra ha adoptat per participar en el programa Vacances en pau, per dur a terme la vinguda i estada de nens i monitors sahrauís, en col·laboració amb el Govern d’Espanya i d’acord amb aquelles normes que el regulen”.

En aquesta mateixa disposició, els socialdemòcrates plantejaven que s’encomanés a l’executiu que “anualment adopti les disposicions reglamentàries i instruccions pertinents per definir les mesures necessàries per a l’acolliment esmentat i atorgar als beneficiaris del programa les autoritzacions i visats temporals escaients per entrar en territori andorrà”. 

Pel que fa a la segona esmena dels consellers generals del PS encaminada a dotar de cobertura legal el programa Vacances en pau, també rebutjada, es proposava introduir al text una quarta disposició final, a través de la qual s’encomanés al Govern que, en un termini màxim de sis mesos des de l’entrada en vigor de la llei, “negociï amb el Regne d’Espanya un conveni que defineixi la participació del Principat d’Andorra en el programa Vacances en pau, destinat als menors i monitors d’origen sahrauí”.

D’altra banda, entre les esmenes que sí que es van aprovar en comissió, en aquest cas per transacció, hi ha la presentada pel grup demòcrata perquè sigui cada dos anys i no cada any,  com preveia el text inicial,  que el Govern determini el nombre de persones que es poden beneficiar de les autoritzacions en règim de protecció temporal transitòria i ho comuniqui a l’Acnur.
Així mateix, i en aquesta ocasió només amb els vots de la majoria demòcrata, es va aprovar una esmena per deixar clar que la persona beneficiària de la protecció temporal i transitòria pot sortir del país, amb la comunicació prèvia al seu representant, sempre que ella mateixa es faci càrrec de les despeses.

Precisament, el projecte de llei de protecció temporal i transitòria per raons humanitàries es debatrà i votarà en el ple del Consell General en la sessió ordinària prevista per a aquest dijous vinent. En la sessió es votarà també el projecte de llei de mediació, projecte de llei de modificació de la Llei de control de les mercaderies sensibles, i de modificació de l’apartat 3, de l’article 259 de la Llei 5/2004 del Codi de Duana, i la proposta d’aprovació de la ratificació de l’Acord entre el Principat d’Andorra i el Regne d’Espanya sobre l’exercici d’activitats professionals remunerades per part de familiars dependents del personal diplomàtic, consular, administratiu i tècnic de missions diplomàtiques, oficines consulars i representacions permanents davant d’organismes internacionals d’un Estat en l’altre.

La mediació judicial no tindrà un límit de durada

La durada del procés de  mediació judicial la determinarà el Tribunal de forma motivada i d’acord amb la naturalesa i la complexitat de la controvèrsia, però no tindrà un termini màxim de durada. Si més no, així es desprèn de l’informe de la ponència de la comissió legislativa d’Interior relatiu al projecte de llei de mediació, publicat en el darrer Butlletí del Consell General.

I és que durant el treball del text en comissió es va rebutjar una esmena dels consellers generals del PS a l’article 34 del projecte de llei –el relatiu a l’àmbit i durada de la mediació judicial– que tot i plantejar que el Tribunal pogués acordar una pròrroga de la durada inicialment establerta en el cas que la persona mediadora ho sol·licités, volia establir que la durada màxima de tot el procés de mediació judicial, període de pròrroga inclòs, no fos superior a deu mesos. I és que des de la formació socialdemòcrata es pretenia evitar que pogués haver-hi “una dilació innecessària del procés judicial”.

refugiats
llei refugiats
vacances en pau
nens sahrauís

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte