Diari digital d'Andorra Bondia
L'edifici administratiu del Govern.
L'edifici administratiu del Govern.

El TJUE confirma que el Govern no pot registrar la marca 'Andorra' a la UE


Escrit per: 
Redacció / Foto: BonDia

El Govern no pot registrar la marca Andorra com a marca de la Unió Europea per a diferents productes i serveis, ja que aquesta marca té un caràcter descriptiu i el públic la pot percebre com una indicació de la procedència dels productes i serveis. Així ho determina la sentència feta pública pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) que confirma el posicionament de l'Oficina de Propietat Intel·lectual de la UE (Euipo), que va rebutjar en primera instància la petició de registre feta per l'executiu andorrà el 2017, i desestima "en la seva totalitat" el recurs presentat pel Govern d'Andorra. 

Cal recordar que el juny del 2017 el Govern va sol·licitar a l'Euipo el registre de la marca Andorra per un ampli llistat de productes i serveis, entre els quals hi havia fotografies, tabac, operacions financeres, serveis immobiliaris, operacions monetàries, organització de viatges, serveis d'entreteniment, activitats esportives i culturals, publicació de llibres, de textos no publicitaris i publicació de llibres i diaris en elínia, així com serveis educatius i de formació i tractaments de bellesa, entre d'altres.

El febrer del 2018 l'Euipo va rebutjar la sol·licitud, denegació confirmada posteriorment per una resolució del 26 d'agost del 2019, en considerar que la marca seria percebuda com la designació de l'origen geogràfic dels productes i serveis o com el lloc on es prestarien aquests serveis. A més, al seu entendre, la marca Andorra mancava de caràcter distintiu ja que informava simplement de l'origen geogràfic i no de l'origen comercial particular dels productes i serveis designats.

El Govern va recórrer contra aquesta resolució al TJUE al·legant que Andorra "no és un país conegut per la fabricació de productes i la prestació de serveis", de manera que pel consumidor "no hi ha cap relació actual o potencial entre els productes i serveis i la marca sol·licitada que permeti considerar que el terme Andorra indica una procedència geogràfica".

Un cop analitzat el cas el TJUE conclou que el Govern d'Andorra "no ha aconseguit desvirtuar les apreciacions de l'Euipo sobre el caràcter descriptiu de la marca sol·licitada en relació amb els productes i serveis dels quals es tracta", i valida la decisió d'aquesta en considerar que la marca Andorra "no podia registrar-se com a marca de la Unió". Així mateix, en la sentència, el TJUE deixa clar també que en la seva resolució l'Euipo "no va incomplir la seva obligació de motivació ni va vulnerar el dret de defensa així com tampoc va violar els principis de seguretat jurídica, igualtat de tracte i bona administració".

D'altra banda, i després de ser interpel·lat sobre aquesta qüestió en la compareixença posterior al consell de ministres d'aquesta tarda, el portaveu de l'executiu, Eric Jover, ha recordat que la inscripció de la marca Andorra es va fer en totes les categories que existeixen (45), malgrat que del total es van acabar concedint 39 "i hi ha 6 que s'han quedat fora". I ha avançat la voluntat del Govern d'apel·lar la sentència per mirar d'incloure les categories restants.

TJUE
confirma
Govern
no
pot
registrar
marca
'Andorra'
ue

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte