Diari digital d'Andorra Bondia
El treball en comissió condicionarà el vot d’LdA i PS a les competències
El treball en comissió condicionarà el vot d’LdA i PS a les competències

El treball en comissió condicionarà el vot d’LdA i PS a les competències


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: PS

El vot del grup parlamentari liberal i dels consellers generals socialdemòcrates a les lleis de competències i transferències dependrà del treball en comissió i dels informes sobre l’adequació dels textos a la Constitució. En aquest sentit, el president suplent del grup parlamentari liberal, Jordi Gallardo, va afirmar que no donarien suport a unes lleis en les quals s’acabessin incloent algunes esmenes que modifiquessin substancialment el redactat actual. El sí, però, també estarà subjecte a un tercer element, va exposar Gallardo, que són els informes del Govern que n’han de confirmar la constitucionalitat, ja que cal esvair tots els dubtes sobre possibles elements contraris a la Carta Magna per evitar inseguretat jurídica, va dir. “Serà un conjunt el que determinarà la decisió final”, va declarar, al mateix temps que va indicar que “no hi ha un canvi radical de posició” però que ara “no és un sí tan contundent com el que vam dir quan vam acabar la taula de negociació”.
Gallardo també va explicar que la seva formació “no ha ignorat” l’informe encomanat pel Comú de Sant Julià de Lòria, però va defensar que el seu criteri no pot variar “en funció dels inputs que arriben d’un costat”. Per això es va mostrar a l’espera de rebre els estudis del Govern. Serà el que s’adeqüi més a la línia defensada des de l’inici pels liberals el que ajudarà a prendre la decisió final. De fet, el grup parlamentari liberal ha presentat quatre esmenes a la llei de competències que pretenen donar resposta al neguit expressat per alguns comuns a l’entorn de la cessió gratuïta de sòl al Govern i, en part, a l’informe que ha detectat punts d’inconstitucionalitat en el text (aquest estudi qüestiona la cessió gratuïta, un dubte que s’ha de poder contrastar amb els informes, va dir Gallardo). 
En concret, amb les esmenes els liberals proposen que el Govern faci la planificació urbanística amb antelació suficient perquè els comuns puguin incloure els projectes d’interès nacional i plans sectorials en els seus plans d’urbanisme. En cas que l’executiu decidís impulsar un projecte que no s’hagués anunciat prèviament, els comuns podrien fer un informe vinculant. Si no hi hagués acord entre les dues parts, seria el Consell General qui decidiria, però la iniciativa hauria de ser sotmesa a doble votació i aprovada per majoria qualificada tant a la llista nacional com a la parroquial. Els liberals també afegeixen una disposició final transitòria en què s’indica que el Govern té sis mesos per informar dels projectes d’interès nacional i plans sectorials que farà en el que queda de legislatura. 
Així mateix, quan un nou Govern es constitueixi tindrà  l’obligació de presentar durant el primer any la planificació dels projectes d’interès nacional. Gallardo va avançar que si els informes del Govern relatius a la constitucionalitat de les lleis de competències i transferències no convencen, les esmenes presentades es poden retirar o transaccionar.
Per la seva banda, els consellers generals socialdemòcrates tampoc van voler avançar la posició respecte del suport a les lleis. Pere López va assenyalar que abans caldrà veure el que diuen els estudis de l’executiu així com les esmenes d’altres grups. En tot cas va constatar que “el treball en comissió no pot començar fins que el Govern no aporti els informes jurídics”.
Els socialdemòcrates han presentat sis esmenes a la llei de competències i tretze a la de transferències. És en relació amb aquest darrer text que el PS ha afegit al posicionament que ja havia anunciat un de més recent, afavorit en part per l’informe del Comú de Sant Julià de Lòria, que afecta el 20% de les transferències que destina el Govern als comuns. Es tracta de suprimir els criteris pels quals les corporacions poden rebre més o menys ingressos si compleixen certes obligacions legals (com ara la xarxa separativa d’aigües residuals o el cadastre). També se suprimeix el criteri de pernoctacions, s’hi afegeix el de xarxes a mantenir i es dona més pes al de població. En relació amb les competències, les esmenes van encaminades a deixar clar que la protecció del patrimoni cultural respon al Govern i que la política de recollida de residus ha de ser nacional per evitar les deficiències actuals, com també ho han de ser les escoles bressol.

SDP
Quant a Socialdemocràcia i Progrés (SDP), el conseller general Víctor Naudi va explicar que el president de la comissió de Finances i Pressupost va informar que el Govern no tindrà els informes fins a mitjans de la setmana que ve. El secretari d’organització de la formació, Joan Marc Miralles, va recordar que el cap de Govern ja va augurar el resultat dels estudis en el debat d’orientació. Per això es va mostrar a l’espera que els responsables de redactar-los ho facin amb independència i sense ser dirigits. Des d’SDP es va remarcar que l’objectiu continua sent tenir enllestit el treball en comissió per al 5 d’octubre, tot i que es dubta que hi hagi temps suficient. Per aquest motiu va augurar que les lleis s’hauran de votar més endavant.

competències
PS
LdA
comissió
condicionarà
treball

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte