Diari digital d'Andorra Bondia
El Tribunal de Comptes reitera que el fons mutual del Consell no és legal
El Tribunal de Comptes reitera que el fons mutual del Consell no és legal

El Tribunal de Comptes reitera que el fons mutual del Consell no és legal


Escrit per: 
M.S./ Agències / Foto: Jonathan Gil

El sistema de fons mutual del Consell General, d’acord amb el qual es reté l’1% del salari als treballadors per cobrir la part de les incapacitats temporals no cobertes per la CASS, no té cap base legal sobre la qual se sustenti ni cap normativa que en reguli el funcionament ni determini els drets i les obligacions que genera.
Aquesta és una de les observacions que el Tribunal de Comptes fa en el seu informe de fiscalització del Consell General corresponent a l’exercici 2015 i que, igual que la relativa a la no inclusió al passiu del balanç de les provisions per atendre els compromisos contrets derivats del complement de pensions de jubilació que satisfà als seus treballadors, ja figurava a l’informe de fiscalització dels comptes del 2014 i en anteriors, ja que es van repetint any rere any sense que des del Consell General s’hi posi cap solució.
De fet, en les al·legacions que el Consell General va presentar a l’informe del 2014, ja s’explicava que aquell mateix exercici es va procedir a la realització d’un estudi actuarial per poder enregistrar al balanç els compromisos futurs concrets en matèria del complement de jubilació, a la vegada que es treballa per disposar d’una normativa que reguli el fons mutual dels treballadors.
Un any després, i tot i que aleshores la subsíndica general, Mònica Bonell, assegurava que “l’estudi ja està en vies de conclusió”, la situació no s’ha modificat i el Tribunal de Comptes manté les mateixes observacions. Tant és així que el Consell General ha presentat exactament les mateixes al·legacions a l’informe corresponent als comptes del 2015, en què explica que està en estudi la reglamentació escrita del funcionament del fons mutual, mentre que, quant a la inclusió al balanç dels compromisos derivats del complement de pensions de jubilació, “s’estan acabant d’enllestir els treballs tècnics” i s’espera “poder procedir a la comptabilització en els estats financers de l’exercici 2016”.
D’altra banda, en l’informe del Tribunal de Comptes, que manté també l’observació relativa a la no incorporació de terrenys i béns immobles adquirits abans del 1993 i de béns historicoartístics anteriors al 1996 a l’inventari de béns dels quals el Consell General és titular, s’incideix en la realització de contrac­tacions directes per un import global de 46.435 euros sense haver estat justificades amb l’informe previ corresponent.
En les al·legacions, el Consell General explica que les contrac­tacions corresponen a l’actualització d’una pòlissa d’assegurances que es va subscriure l’any 1985 juntament amb el Govern i que ascendeix a 36.720,07 euros, i a despeses de reposició de flors i plantes de Casa de la Vall, per un import de 9,715.41 euros.

L’organisme recomana als comuns tenir indicadors sobre els serveis públics

El Tribunal de Comptes fa un seguit de recomanacions que són comunes a les diferents corporacions comunals, tal com consta en els informes dels comptes del 2015. Així, una és que es considera poc eficaç que els comuns en tinguin prou amb una declaració genèrica del licitador de no trobar-se en cap causa judicial que li impedeixi presentar-se a un concurs. També es posa en relleu que les corporacions no disposen d’eines per conèixer amb prou detall el cost dels serveis que presten i l’assoliment dels objectius previstos.
En el primer dels casos, la recomanació és que es requereixi una declaració explícita i responsable dels empresaris conforme no es troben en cap dels supòsits tipificats en allò que afecta la legitimació per contractar, i que també es facin consultes en registres públics. 
En el segon dels casos, es recomana la implantació d’un sistema d’informació economicofinancera de gestió i eficàcia que permeti verificar “no tan sols els comptes, sinó també la gestió i el compliment dels objectius”, i permeti, a més, informar i avaluar els programes d’actuació que tenen a veure amb els serveis que es presten als ciutadans.
Altres qüestions en els comentaris del Tribunal als comuns són que no presenten l’estat relatiu a la gestió comptable del patrimoni, tal com requereix l’article 97 de la Llei de finances comunals, i que no hagin complert el principi d’universalitat que recull l’LFC en la contractació de persones per a temps determinat en el marc del conveni amb el Govern per al foment de l’ocupació, en no haver reflectit pressupostàriament l’ingrés i la despesa derivats del conveni.

Tribunal de Comptes
fons mutual
consell
legal

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte