Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la compareixença del titular de Salut, Joan Martínez Benazet, d'aquest migdia.
Un moment de la compareixença del titular de Salut, Joan Martínez Benazet, d'aquest migdia.

Els 21 nous positius eleven els casos actius de Covid-19 a 183


Escrit per: 
M.S. / Foto: SFGA

El nombre de casos actius de coronavirus és ja de 183 després que les darreres analítiques que han arribat, 31 de les quals negatives, han permès confirmar el diagnòstic de 21 persones més afectades per la Covid-19. ixí ho ha explicat aquest migdia el titular de Salut, Joan Martínez Benazet, que ha precisat que resten pendents de rebre els resultats d'una trentena d'analítiques, i que el nombre de professionals sanitaris afectats a hores d'ara per la malaltia és de 48, dos més que ahir.

El ministre ha destacat també que en les darreres hores s'ha donat d'alta dos nous pacients, que se sumen així al jove que ja va ser donat d'alta fa uns dies. En aquest sentit, el ministre ha recordat que els casos acumulats de coronavirus al país són 188, ja que al marge de les tres persones curades cal afegir-hi dues persones que han mort perquè, com ha precisat Martínez Benazet, una de les dues pacients que va morir ahir no es comptabilitza encara a l'espera de conèixer el resultat de l'analítica corresponent.

Pel que fa a la situació dels 183 afectats pel coronavirus, el titular de Salut ha explicat que n’hi ha 33 d’hospitalitzats, set més que ahir, quatre dels quals procedents d’El Cedre, mentre que la resta són a casa. Precisament, amb relació al centre sociosanitari, el ministre ha destacat que dels 14 casos sospitosos “tenim 9 positius”.

Entre els que són a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell, hi ha sis pacients a l’UCI intubats i amb ventilació mecànica. Concretament es tracta de tres homes de poc més de 50 anys, de la jove treballadora d’El Cedre de 24 anys i de dos pacients més d'entre 70 i 80 anys. Quant a la seva situació, Martínez Benazet, que ha explicat també que a la unitat de cures intensives i també intubats i amb ventilació mecànica hi ha tres pacients amb símptomes compatibles amb la Covid-19 però dels quals no es té encara els resultats, ha remarcat que es "mantenen estables". També ho estan la resta de pacients afectats pel coronavirus que es troben a planta, alguns dels quals, segons ha puntualitzat el ministre, ha experimentat alguna millora i fins i tot se'l podria donar d'alta aviat.

D'altra banda, el titular de Salut ha volgut llançar també un missatge de tranquilitat i a l'hora d'optmisme en relació a algunes inciatives i queixes a través de les xarxes socials respecte als recursos materials disponibles. En aquest sentit, Martínez Benazet, que ha admès novament que les comandes no arriben amb la fluidesa que es voldria, ha remarcat que aquesta setmana ha arribat una partida important de material de protecció per als professionals sanitaris, una quantitat "suficient per cobrir tot el temps que duri la pandèmia".

Quant a l'arribada de medicaments, Martínez Benazet ha assegurat que s'està a l'espera de rebre una comanda d'hidroxicloroquina, fàrmac amb el qual s'està tractant els pacients més greus. En aquest sentit, el ministre, que ha insistit que "hi ha les dosis suficients d'hidroxicloroquina per tactar aquests pacients", ha reiterat que la voluntat és poder administrar també aquest fàrmac a pacients lleus i fins i tot, en una fase posterior, a tots aquells identificats com a contactes.

Així mateix, el ministre de Salut, que ha apuntat que "molts dels casos que tenim són de persones que s'han de moure perquè treballen en els serveis essencials", ha volgut felicitar la ciutadania, a qui ha instat a "continuar amb aquesta actitud i quedar-se a casa", ja que per ara "tenim una corba bastant aplanada". Amb tot, ha insistit que encara hi ha molta feina a fer per tal d'aconseguir que el virus infecti el menor nombre de persones possibles i que a la vegada la infecció sigui lenta per poder-hi donar la resposta adequada, i ha admès que, com a qualsevol país del món, pot arribar "un moment de col·lapse".

Interpel·lat sobre quin protocol se seguiria a l'UCI a l'hora d'aplicar la ventilació mecànica als diferents pacients en cas que s'acabés arribant a un col·lapse del sistema, Martínez Benazet ha explicat que a hores d'ara no hi ha cap protocol en aquest sentit, tot i que sí s'ha consultat aquest tema tant al Comitè Nacional de Bioètica com al Comitè d'Ètica Assistencial. Les decisions que s'hagin de prendre es faran en base als dictàmens que puguin emetre aquests comitès.

Nou decret

Martínez Benazet, ha aprofitat la compareixença per informar del nou decret aprovat per l'executiu per tal de protegir la població resident dels centres sociosanitaris, ja siguin públics o privats, així com als professionals de la salut i de l’àmbit sociosanitari que hi treballen. Concretament, el text preveu una pràctica que de fet ja s'està portant a terme com és de poder reubicar les persones residents dels centres sociosanitaris, traslladant-los a altres centres de naturalesa sociosanitària, o a altres instal·lacions habilitades on s’hi pugui garantir l’assistència integral a les persones que hi resideixen.

El decret preveu també que tot el personal sanitari i sociosanitari que exerceix en aquests centres pugui ser "traslladat a d'altres llocs de treball que des del ministeri es consideri més adequats en cada moment", en funció de les necessitats que vagin sortint.

Precisament, respecte als centres sociosanitaris, des de l'executiu, amb posterioritat a la compareixença del ministre, s'ha informat que terapeutes ocupacionals i socials i tècnics d'Afers Socials truquen cada dia des dels centres als familiars dels residents per informar-los de l’estat dels avis i les àvies, la seva dieta i les pautes de descans.

També diàriament, l’equip mèdic contacta amb els familiars dels residents que son positius i tenen simptomatologia, una vegada han passat visita. Així mateix, l’equip d’infermeria informa als familiars dels resident positius, però que són asimptomàtics, diàriament una vegada l’equip mèdic hagi passat visita. A més, l’equip mèdic manté contacte telefònic setmanal amb als familiars de tots els pacients asimptomàtics per informar-los de l'estat general un cop finalitzada la visita mèdica.

21
nous
positius
eleven
casos
actius
Covid-19
183

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Pasear al perro lejos de casa, ir 7 veces al súper... Excusas para saltarse la cuarentena
Passejar el gos mes lluny si us plau de la meva edifici, que hi ha excrements totes les dies davant del garatge de veins... i doncs un garatje ple de material fecal Si el coronavirus no os mata, sera el mar de caca

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte