Diari digital d'Andorra Bondia
Els afectats per les preferents BPA són uns 250, la meitat no-residents
Els afectats per les preferents BPA són uns 250, la meitat no-residents

Els afectats per les preferents BPA són uns 250, la meitat no-residents


Escrit per: 
Julià Rodríguez/Foto: Jonathan Gil

Els afectats amb accions preferents de Banca Privada d’Andorra (BPA), i que com a tals no podran recuperar els seus diners, són entre 250 i 260 persones i “més del 50% no són residents”, i per tant “no tenen un perfil d’estalviador sinó un perfil de banca privada”. Aquesta és una dada que va donar a conèixer ahir el president de l’Agència Estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB), Albert Hinojosa, que juntament amb el conseller delegat, César Goyache, va comparèixer davant de la comissió especial BPA i la comissió legislativa de Finances per explicar la resolució adoptada el 21 d’abril i la venda de Vall Banc al fons J.C. Flowers. La decisió de deixar amb valor 0 les preferents estava clara des de feia mesos, però no va ser fins la setmana passada que el consell d’administració la va prendre, raó per la qual, segons Goyache, no s’havia donat a conèixer abans. El valor total de les preferents, que servirà per absorbir les pèrdues de BPA, ascendeix a uns 64 milions d’euros. Pel que fa al deute subordinat, es va explicar que quedaran exempts de ser utilitzats els dels menors d’edat i els de les empreses dels accionistes amb activitat econòmica. 
Els responsables de l’AREB, que van afirmar que “no és el final definitiu” d’aquesta crisi, però sí un punt d’inflexió important”, van insistir també que la resta de clients podran recuperar el cent per cent dels seus diners al llarg dels pròxims sis mesos. Així, tot i que “no es preveu que hi hagi una retirada massiva de fons” a partir que el nou banc comenci a operar l’11 de maig, sí que s’ha establert un mecanisme per evitar que això pugui passar: els dipòsits es dividiran en sis parts, que aniran vencent cada mes. El conseller socialdemòcrata Pere López va criticar que aquests dipòsits estiguin retribuïts durant aquest temps al 0%, tot i que Goyache va indicar que la decisió es va prendre en vista de la situació del mercat i que cap entitat bancària ofereix un rendiment amb aquest termini. 
Durant la compareixença dels màxims responsables de l’AREB, va transcendir també que es preveu que uns 140 treballadors -del total de 278 que tenia BPA quan va esclatar l’afer- passin a Vall Banc, i a l’asseguradora i la gestora de fons, i de fet ja s’han començat a firmar els primers contractes. El manteniment de la plantilla és precisament un dels aspectes que s’ha tingut en compte a l’hora d’adjudicar el nou banc a  J.C. Flowers, segons va ressaltar Hinojosa. La majoria dels treballadors mantindran les mateixes condicions que a BPA, i en alguns casos fins i tot les milloren perquè assumeixen noves responsabilitats. A més, si algú fos acomiadat rebria la mateixa indemnització que li hauria correspost a BPA. Per la seva banda, una vintena d’empleats continuaran a BPA, on seguiran treballant en el procés per determinar si al voltant d’un miler de clients són considerats o no aptes i podran recuperar els seus diners, i comunicant a les autoritats competents els possibles casos de blanqueig. Els clients que quedin a BPA no podran recuperar els 2.500 euros setmanals, sinó que tindran els dipòsits bloquejats fins que demostrin que compleixen la normativa antiblanqueig. 

Onze casos a la Batllia
Els consellers de Socialdemocràcia i Progrés (SDP) i de Liberals d’Andorra (LdA) van aprofitar la compareixença per retreure a Goyache les manifestacions en un diari econòmic espanyol en el sentit que BPA s’utilitzava com un instrument per blanquejar diners. El conseller delegat de l’AREB es va refermar, però, en les seves manifestacions. És més, va deixar clar que en els quatre casos coneguts fins ara, tres de judicialitzats,  no van ser els responsables de BPA els que van donar l’avís. A més Goyache recorda que el sistema de compensacions dineràries, similar al que fan servir organitzacions terroristes per finançar-se, “sempre ha de fer saltar les alarmes de les entitats”, mentre que a BPA s’afavoria aquest tipus d’operació. Hinojosa es va mostrar també contundent i va recordar que en aquest moment ja hi ha onze causes obertes a la Batllia per blanqueig, apropiació indeguda, frau a la seguretat social, etc. 
D’altra banda, el ministre de Finances, Jordi Cinca, va destacar ahir, en la roda de premsa posterior al consell de ministres, que s’ha aconseguit una solució en la línia que a la Unió Europea i en l’àmbit internacional es veu òptima. A més, s’han assolit els objectius perseguits amb aquest procés, que eren evitar que es contaminés la plaça financera, que els clients tornessin a la normalitat, que un nombre significatiu de llocs de treball es mantingués i que el cost econòmic fos assumit pels responsables i no per l’Estat.   

L’AREB nega que J.C. Flowers sigui un ‘fons voltor’

El conseller delegat de l’AREB, César Goyache, va defensar ahir la venda de Vall Banc al fons J.C. Flowers i, en aquest sentit, va negar que aquest sigui un fons voltor perquè en cap cas hi ha la voluntat de desmuntar o reestructurar el nou banc per obtenir guanys de manera ràpida. “Hi ha un compromís total de mantenir els llocs de treball”, va ressaltar. D’altra banda, Goyache va assenyalar que l’AREB, davant d’algunes informacions sorgides en mitjans de comunicació espanyols sobre un suposat informe negatiu d’aquest fons, s’havia adreçat al Banc d’Espanya, que va negar que tal informe existís, tot i que s’ha presentat sense èxit en tots els processos de venda que hi ha hagut al país veí. De les dues ofertes fermes que va analitzar finalment l’AREB, la de J.C. Flowers va ser la que va obtenir una millor puntuació en base a l’experiència en adquisicions similars (10%), el pla estratègic i de negoci (10%), la continuïtat dels llocs de treball i l’oferta econòmica  (70%). Així, J.C. Flowers va obtenir el màxim pel que fa a l’oferta econòmica i el pla d’ocupació, un 7,5% en els altres dos conceptes i un 70% pel que fa al preu, que “era el millor”. La xifra que abonarà el comprador serà d’un màxim de 29 milions d’euros, tot i que estarà segurament al voltant d’una mica més de 24 milions, ja que hi ha components que el poden fer variar, i a més el desemborsament es farà en diversos terminis.  

 

AREB
BPA
Andorra
resolució
treballadors
Vall Banc

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte