Diari digital d'Andorra Bondia
Els minstres Eric Jover i Jordi Gallardo es dirigeixen a la sala de premsa del Govern per explicar el paquet de mesures que entra aquest dilluns a tràmit parlamentari.
Els minstres Eric Jover i Jordi Gallardo es dirigeixen a la sala de premsa del Govern per explicar el paquet de mesures que entra aquest dilluns a tràmit parlamentari.

Els autònoms també podran acollir-se a la reducció del lloguer de l'habitatge i a la carència de les hipoteques


Escrit per: 
A. L. / Foto: SFGA

Els autònoms que hagin cessat l'activitat a causa de l'emergència sanitària podran acollir-se a la reducció del 20% del lloguer de l'habitatge així com a la carència de la hipoteca quan la quota superi el 35% dels ingressos. A mes, tindran dret a una prestació mensual de 1.083 euros bruts, segons preveu el projecte de llei de mesures excepcionals i urgents que avui mateix entra a tràmit parlamentari amb l'objectiu que entri en vigor l'1 de maig.

Ho havia advertit el ministre de Finances, Eric Jover, en compareixences anterior: el segon paquet de mesures per fer front a la crisi ecònomia derivada de l'emergència que aquest dilluns entra a tràmit parlamentari inclourà un apartat específicament concebut per donar suport als autònoms, probablement el col·lectiu que el primera fase de la crisi va quedar mes desemperat. El text que a partir d'avui haurà de passar pel sedàs del Consell General -i el ministre d'Economia, Jordi Gallardo, ja ha advertit que esperen esmenes- incorpora una prestació econòmia de 1.083 euros, equivalent per tant al salari mínim, per als autònoms que s'hagin vist obligats a cessar l'activitat. Era un clam del col·lectiu que ara es veu recollit negre sobre blanc, i al qual s'afegeixen un seguit de mesures d'acompanyament que calquen les que també seran d''aplicació en el cas dels assalariats que s'hagin d'acollir a una suspensió temporal del contracta de treball: d'una banda, la reducció en un 20% del lloguer de l'habitatge; de l'altra, la carència en el pagament de la hipoteca de l'habitatge quan la quota més els "subministraments bàscis" superin el 35% dels ingressos de la unitat familiar. A més, i de nou igual que en el cas dels assslariats, els autònoms també podran rescatar els plans de pensions privats, fins a un màxim de 1.083 euros mensual. Finalment, serà el Govern qui assumirà el 10% de la cotiització de la branca general. 

Els autònoms, d'altra banda, es continuaran beneficiant del règim previst en la llei òmnibus per als lloguers dels locals comercials, sensiblement millorat. Al seu favor, s'entén. Així, mentre estigui en vigor el decret de cessament d'activitats es podran acollir a una reducció del 80% del lloguer en el cas que l'activittat continuï oberta (la llei òmnibus preveia una reducció del 50%), i del 100% en el cas que hagin hagut de tancar o hagin hagut de mantenir un règim de guàrdia o permanència (a la llei òmnibus era del 80%). Quan es reprenguin les activitats, els que s'hagin vist obligats a suspendre-la podran acollir-se els tres primers mesos a reduccions del 100%, el 60% i el 25%, respectivament, mentre que en el cas dels que l'hagin obert en règim de guàrdia la reducció serà del 80% el primer mes, i del 40% el segon. En el cas dels que hagin continuat oberts la reducció serà del 50% el primer mes.

Els lloguers dels empresaris també es retoquen a la baixa

Pel que fa als empresaris, el projecte de llei de mesures excepcionals i jugents per la situació d'emergència sanitària causada per la Civd-19 -aquets és el nom oficial del segon paquet- incorpora com ja s'ha dit la figura de la suspensió temporal del contracte de trevall, previst a la llei de relacions laborals però fins ara inèdit al nostre país, i la reducció de la jornada laboral. En aquesta segona fase també podran acollir-se a una reducció del llloguer del local comercial exactament igual a la dels autònoms: del 80%  en el cas que l'activittat continuï oberta (la llei òmnibus preveia una reducció del 50%), i del 100% en el cas que hagin hagut de tancar o hagin manrtingut un règim de guàrdia o permanència (a la llei òmnibus era del 80%). Quan es reprenguin les activitats, els que s'hagin vist obligats a suspendre-la podran acollir-se els tres primers mesos a reduccions del 100%, el 60% i el 25%, respectivament, mentre que en el cas dels que l'hagin obert en règim de guàrdia la reducció serà del 80% el primer mes, i del 40% el segon. En el cas dels que hagin continuat oberts, la reducció serà del 50% el primer mes.

Es tracta, en fi, d'unes mesures concebudes per fer front a la segina fase de la crisi, amb l'objectiu declarat de protegir com més llocs de treball millor i garantir la pervivència del teixit productiu del país, i dissenyades segons el cap de Govern Xavier Espot, a partir dels principis de corresponsabilitat i proporcionalitat, amb un paquet de mesures d'acompanyament -les que afecten al lloguer, les hipoteques i al rescat dels plans de pensions- que busquen presevar el poder adquisitiu dels que treballadors que es vegin obligats a acollir-se a suspensions temporals de l'ocupació. En aquesta segona fase, i segons els comptes de Jover, el Govern injectarà un total de 250 milions d'euros més a les empreses, que sumats als 200 de la primera -la llei òmnibus que regulava els crèdits tous- fan un total de 450 milions, exactament el pressupost anual del Govern. 

Andorra
coronavirus
Covid-19
gallardo
jover
segon paquet
mesures
crisi
aut`noms
empreses
1.083 euros
Comentaris: 1

Comentaris

es un tema que esta be , pero com sap si el amo del edifici el llogater es autonom per poguerse acollir al 20 % de descompte ?

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic