Diari digital d'Andorra Bondia
Sílvia Calvó, Antoni Martí i Miquel Rossell van participar en l’acte amb motiu de la celebració del patró del cos, ahir al matí.
Sílvia Calvó, Antoni Martí i Miquel Rossell van participar en l’acte amb motiu de la celebració del patró del cos, ahir al matí.

Els banders alerten que creixen els atestats de gossos perillosos


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: Jonathan Gil

El director del cos de banders, Miquel Rossell, va assenyalar que han augmentat els atestats relacionats amb gossos perillosos. Així, en el que portem d’any, n’hi ha hagut entre 65 i 70, mentre que el 2017 en van ser 60. Aquest creixement té a veure amb la potenciació de la brigada cinòfila, integrada per vuit efectius, i encarregada del control dels gossos potencialment perillosos, sobretot en espais públics com parcs, escoles i centres comercials, i de la conscienciació dels propietaris d’aquests animals. En canvi, els atestats que tenen a veure amb la caça i la pesca han baixat considerablement, la qual cosa evidencia, segons Rossell,  la “bona entesa” amb la Federació Andorrana de Caça i Pesca (FACIP). 

El director dels banders va fer balanç d’aquestes i d’altres actuacions del cos realitzades en els darrers quatre anys amb motiu de la celebració del seu patró, Sant Francesc d’Assís, ahir al matí. En aquest sentit, va explicar que l’equip nivo-meteo va fer 52 sortides durant l’hivern passat. També va remarcar que en aquest període les xerrades formatives han arribat a prop de 6.000 alumnes. “Tenim un paper important en l’educació, -va remarcar- i la sensibilització de la ciutadania, especialment dels joves de les escoles”. Per aquest motiu, una de les formacions que tenen previst realitzar té a veure amb tècniques pedagògiques. També va assenyalar que s’han adaptat els equipaments a les noves tecnologies i que s’ha potenciat la mobilitat sostenible integrant al parc mòbil del cos dues bicicletes elèctriques. Rossell va anunciar que volen crear protocols d’actuació per ser més eficaços en la tasca que porten a terme.

Per la seva banda, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, va remarcar que el cos cada vegada s’està professionalitzant més i que en els darrers anys s’hi han sumat tres agents. Un nombre que, al seu parer, és suficient per cobrir tot el territori. Igualment, va assenyalar que el projecte de llei de la biodiversitat i del paisatge, que està en tràmit parlamentari, serà una eina important pels banders, que els donarà més competències i més responsabilitats “perquè el text estableix un règim d’inspecció i de control atribuït al cos de banders”. El text també preveu que puguin donar suport a les administracions locals que no disposin dels recursos suficients o que els vulguin ampliar amb el suport del cos. Aquesta ampliació de competències sí que podria provocar que se’ls dotés de més recursos, va dir Calvó.

D’altra banda, el cap de Govern, Antoni Martí, va reconèixer que les dependències que ocupa el cos de banders a la primera planta de l’edifici administratiu de Govern són insuficients. “Han de millorar les infraestructures que us acullen”, va sentenciar, i va afirmar que “en un futur tindreu més espai per fer la vostra feina”. I és que els espais es podran ampliar quan el ministeri de Cultura, Joventut i Esports es traslladi a l’edifici de l’hotel Rosaleda d’Encamp, segons va dir Calvó. 

En el marc de l’acte, la ministra Sílvia Calvó va lliurar el xec amb la recaptació recollida a la Cursa d’Enclar, 1.542 euros, a la representant de l’associació Hi arribarem, Neus Bastús. 

El cos de banders compta actualment amb 19 efectius i enguany celebra el 30è aniversari de la seva creació. 

banders
atestats
gossos perillosos

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte