Diari digital d'Andorra Bondia
El director del cos de banders, Miquel Rossell, i el cap d’Unitat, Ferran Teixidó, en la compareixença d’ahir.
El director del cos de banders, Miquel Rossell, i el cap d’Unitat, Ferran Teixidó, en la compareixença d’ahir.

Els banders fan 81 atestats per gossos perillosos durant el 2018


Escrit per: 
Agències / Foto: SFGA/-JA VILADOT

Els banders van fer 181 intervencions i van obrir 81 atestats el 2018 per gossos potencialment perillosos, el 98% dels quals van acabar amb sanció. Així ho va indicar ahir, en roda de premsa, el director del cos, Miquel Rossell, que va afirmar que s’insisteix en la sensibilització dels propietaris perquè coneguin la normativa.

En aquest aspecte, cal destacar el paper de la brigada cinòfila, que al llarg de l’any passat va fer èmfasi en la captura i els controls d’animals perillosos i els que ho són considerats de forma potencial, i va oferir formacions a les escoles, agents de circulació comunals, propietaris i altres cossos especials com ara la policia, amb l’objectiu de conscienciar la població. “Durant un període hem estat fent pedagogia i transcorregut aquest temps d’avisos, hem començat a actuar i també hi ha tingut a veure l’augment de trucades al 148 de gent que ens avisa sobre gossos perillosos”, va afegir Rossell. I és que la recepció de trucades ha continuat a l’alça i se n’han rebut 1.769, un 21% més que el 2017 i més del doble que el 2015 (821). Tot això va contribuir a unes xifres contundents de control de gossos perillosos. Si el 2016 es van obrir 20 atestats, fa dos anys van pujar a 60 i el 2018, als 81 ja esmentats. Tot plegat suposa un creixement del 35% respecte del 2017.
Pel que fa a la caça, els banders van disminuir el nombre de demandes de batudes administratives i els controls relacionats amb el porc senglar, i per això els controls van baixar a 438 (un 30% respecte del 2017). Això es va traduir també en un descens dels atestats; en total van ser quinze, constatant-se així una major sensibilització dels caçadors, ja que gairebé la meitat són per retornar anelles fora del període establert. En l’àmbit de la pesca, es va mantenir a la baixa el nombre de controls, a causa d’una major conscienciació dels pescadors i el seu respecte a la normativa. Les dades així ho corroboren, ja que el 2018 es van fer 592 controls (32% menys respecte de fa dos anys) i, tot i augmentar el nombre d’atestats, (4 el 2017 per 9 el 2018), es van reduir el nombre de sancions (de 16 a 14), la gran majoria per pescar sense llicència o sense permís d’acotat.
Rossell i el cap d’Unitat, Ferran Teixidó, van fer balanç dels darrers anys del cos coincidint amb el final de la legislatura. Van fer esment de la modificació de la Llei de caça i el codi penal; la formació de nous agents (ahir se’n va incorporar un en període de prova d’un any) i la cobertura de places vacants; l’ús del transport sostenible (BTT); potenciar les xarxes socials i la pàgina web; implantar i adaptar-se a les eines tecnològiques als serveis administratius, recomptes, verificacions de danys o controls de pescadors i caçadors; la formació contínua en sondatges de neu i lectures nivològiques; la sensibilització en la normativa de caça, pesca, gossos i focs; i la sensibilització als escolars amb xerrades, que el curs passat van xifrar-se en 1.653.
D’altra banda, els banders tornaran a organitzar la Cursa de muntanya d’Enclar, que fomenta l’esport i la solidaritat, atès que els beneficis que s’aconsegueixin es destinaran íntegrament a l’associació sense ànim de lucre Hi Arribarem, que té com a missió acostar la natura a les persones amb alguna diversitat de tipus funcional. Aquesta cursa ha viscut els dos primers anys un augment progressiu en nombre de participants (77 el 2017 i més de 100 el 2018) i la tercera edició tindrà lloc el 4 de maig vinent amb la voluntat de superar el rècord d’inscrits. Hi haurà dos recorreguts.

gossos perillosos
banders

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte