Diari digital d'Andorra Bondia
Un dels establiments del Principat registrats com a allotjament rural.
Un dels establiments del Principat registrats com a allotjament rural.

Els canvis en la classificació de les cases rurals afectaran l’agroturisme


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

El departament de Turisme està treballant en el futur reglament de classificació dels allotjaments rurals. Aquest text no preveu introduir grans canvis respecte del funcionament actual. De fet, el Govern va informar que, en principi, les modificacions només afectarien el segell d’Agroturisme. Per aquest motiu, en la seva revisió hi participa el departament d’Agricultura, entre d’altres. Avui hi ha set establiments registrats com a allotjaments rurals. Tots aquests  menys un són explotats per propietaris vinculats a l’agricultura, però només un té el segell d’Agroturisme. Es tracta de la Borda Patxeta, que ofereix als seus clients, per tant, activitats relacionades amb la pagesia en l’entorn de la casa.
Recentment, les cases i bordes rurals van indicar que no tenen cap notícia del reglament de classificació d’aquests allotjaments que ha d’aprovar l’executiu en breu. Des del sector es va remarcar, però, que no esperen grans canvis en el text, ja que la normativa actual no és gaire antiga. La darrera trobada que hi va haver entre els empresaris del sector i el Govern, segons expliquen els primers, va ser fa aproximadament un any, quan s’estava redactant la nova Llei de l’allotjament turístic. Aleshores van sol·licitar introduir alguns canvis en aquest text, com ara eliminar l’obligatorietat de tenir un registre de comerç per cada casa rural, una proposta que no es va acceptar. 
En el que sí que el Govern va escoltar les demandes del turisme rural va ser en tot el que fa referència a l’import de la taxa per a l’obtenció de les plaques de classificació. Fins ara, el preu variava en funció de les espigues i podia anar dels 365,15 euros per a les bordes o cases que en tenien una fins als 912,86 euros per a les que en tenien quatre. L’import era el mateix que per a la classificació hotelera (365,15 euros per als hotels d’una estrella i 912,86 euros per als de quatre). Pels allotjaments de turisme rural això era vist com un greuge. Recordaven que les cases tenen poca capacitat, però es donava la circumstància que pagava el mateix una borda de quatre places que un hotel amb 200 habitacions. Per això,  consideraven que el preu de les plaques havia de deixar d’establir-se en funció de les estrelles per passar-se a relacionar amb el nombre de places.
Amb la nova Llei de l’allotjament turístic s’han acabat introduint les demandes del sector. El preu de la placa de classificació de les cases i bordes s’ha rebaixat i només s’ha establert un preu únic per a totes les categories, independentment del nombre d’espigues que tinguin. L’import s’ha fixat en 365,15 euros. Aquest és el mateix preu al qual també hauran de fer front els hostals o residències, les pensions, els albergs, les cases de colònies, els refugis de muntanya guardats, les bordes de muntanya i els allotjaments atípics, així com les zones d’acampada i les àrees d’acollida d’autocaravanes.
Per contra, per als hotels, els aparthotels, els apartaments turístics i els càmpings s’ha aprovat una taxa segons les estrelles de què disposin. Per als que tinguin una estrella, la placa costarà 365,15 euros; per a dues estrelles, 547,70 euros; per a tres estrelles, 730,26 euros; per a quatre estrelles,  912,86 euros; i per a cinc estrelles, 1.095,42 euros. En el cas de la placa per a les empreses de gestió d’habitatges d’ús turístic,  l’import que hauran d’afrontar serà de 644,23 euros. La llei també estableix el preu del certificat d’inscripció al registre d’Habitatges d’Ús Turístic (HUT), que serà de 100 euros, i també el del certificat ordinari per als habitatges d’ús turístic, que és de 7,50 euros.
Entre els set establiments que avui es dediquen al turisme rural, hi ha dues bordes i cinc cases i, si s’observa la modalitat de servei que ofereixen, una borda i dues cases es dediquen al lloguer d’habitacions, mentre que la borda i les tres cases restants brinden el lloguer de casa sencera. Tots plegats sumen un total de 56 places i es van crear entre el 2014 i el 2015.

 

classificació
canvis
cases rurals
agroturisme
afectaran

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte