Diari digital d'Andorra Bondia
El cap de Govern, Xavier Espot, va comparèixer ahir per informar de la publicació del decret de reestructuració del Govern.
El cap de Govern, Xavier Espot, va comparèixer ahir per informar de la publicació del decret de reestructuració del Govern.

Els canvis a Govern, efectius


Escrit per: 
M. S. / Foto: SFGA

La reestructuració ministerial anunciada pel cap de Govern, Xavier Espot, el 5 de maig passat arran de la sortida de l’executiu de la titular de Turisme, Verònica Canals, serà ja efectiva passada aquesta mitjanit un cop un Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA) extraordinari reculli avui els corresponents decrets de cessaments i nomenaments de ministres i també de secretaris d’Estat.

I és que més enllà de l’entrada al Govern de l’excònsol major d’Escaldes-Engordany Trini Marín com a ministra d’Administracions Públiques i Participació Ciutadana, càrrec que assumirà a partir del juliol com ha recordat avui Espot, l’adéu de Canals ha comportat un intercanvi de cadires i carpetes entre diferents ministres.

Així, el fins ara ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres Falcó, serà des d’aquesta mitjanit el nou ministre de Turisme i Telecomunicacions, Víctor Filloy, que ostentava la cartera d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, assumeix el ministeri de Territori i Habitatge a la vegada que la fins ara titular de Funció Pública i Simplificació de l’Administració, Judith Pallarés, pren la cartera d’Afers Socials, Joventut i Igualtat.

Pel que fa al ministeri d’Administracions Públiques i Participació Ciutadana, Espot ha explicat que fins a la incorporació de Marín n’assumeix ell directament les competències, a la vegada que ha confirmat el cessament del fins ara secretari d’Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana, Marc Pons. No obstant, el cap de Govern ha avançat que Pons continuarà lligat a l’Administració ja que malgrat la desaparició de la secretaria d’Estat serà “contractat com a relació especial” i continuarà fent tasques en l’àmbit de Participació Ciutadana.

El líder de l’executiu ha anunciat també el cessament de César Marquina com a secretari d’Estat de Telecomunicacions i Infraestructures, depenent fins ara del ministre d’Ordenament Territorial, i el seu nomenament com a a secretari d’Estat de Transició Digital i Projectes Estratègics, adscrit als Serveis del Cap de Govern, igual com ho està el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, de manera que podrà assitir també a les reunions del Govern. De fet, el BOPA extraordinari publicat aquesta tarda recull també el decret pel qual s’autoritza a Marquina a assistir a aquestes reunions.

Interpel·lat sobre aquest canvi de Marquina, Espot ha recordat que “se’l va nomenar per dos temes molts concrets com són Telecomunicacions i Infraestructures”, àmbits ara segregats en diferents ministeris, i que el que es fa ara “és ampliar-li les competències”, ja que Transició Digital “no només afecta l’àmbit de Telecomunicacions”, sinó que s’haurà d’encarregar també dels projectes lligats a la transformació digital de l’Administració. A la vegada, ha continuat el cap de Govern, Marquina serà responsable també de Projectes Estratègics, que no únicament van lligats a l’àmbit de les Infraestructures.

Quant a la resta de secretaris d’Estat que es veuen afectats pels canvis ministerials, Espot ha confirmat que quedaran com fins ara. Així, Teresa Milà es mantindrà com a secretària d’Estat d’Afers Socials, si bé passarà a dependre de la ministra Pallarés, mentre que Lara Vilamala seguirà al capdavant de la secretaria d’Estat de Funció Pública, vinculada directament al cap de Govern en espera que Trini Marín assumeixi la cartera d’Administracions Públiques i Participació Ciutadana.

Pel que fa a l’ordre protocol·lari dels ministres, Espot ha precisat que Pallarés passa just a darrere de Filloy, que també puja un lloc, i abans de la ministra de Medi Ambient Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, mentre que Jordi Torres es manté. “Quan entri Marín, i en ser la darrera d’arribar, serà l’última en l’ordre protocol·lari”, ha puntualitzat el cap de Govern.

Espot, que ha aprofitat la compareixença per agrair novament la “dedicació” de ministres i secretaris d’Estat, ha remarcat la capacitat d’adaptació de l’equip de Govern a les circumstàncies i a les incerteses derivades del context de pandèmia que ha encaminat, més que mai, el full de ruta de l’Executiu cap a l’optimització dels recursos i la creació de projectes i oportunitats que afavoreixin la reactivació i la recuperació de l’economia del país.

Es preveu que els juraments dels nous càrrecs es puguin formalitzar durant les pròximes setmanes.

canvis
Govern
efectius

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte