Diari digital d'Andorra Bondia

Els canvis a la Llei del sòl es tramiten amb urgència per aplicar-los ràpid


Escrit per: 
M. F. / Agències / FOTO: M. T.

El consell de ministres que es va celebrar dimecres i que es va veure interromput per la tràgica notícia de l’accident de l’helicòpter va servir per aprovar les modificacions de la Llei del sòl, que aquest mateix dijous s'han enviat al Consell General perquè siguin tramitades per la via d’urgència i, d’aquesta manera, hi hagi la possibilitat que es puguin debatre durant el mes de juliol.

Tal com ha destacat el titular de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, l’objectiu principal és reactivar el sector de la construcció, ja que consideren que els promotors tindran més facilitats per tirar endavant projectes que ara estaven encallats i també perquè es puguin fer treballs de rehabilitació d’habitatges.
El cap de l’àrea d’Urbanisme, Manel Riera, ha exposat els canvis, entre els quals hi ha el ja anunciat que el pagament de la cessió obligatòria es pugui fer al final de l’obra o fins i tot un any després. Per això serà necessari que el promotor presenti un aval bancari que asseguri que les administracions cobraran els diners. De fet, Riera ha exposat que fins ara aquest pagament s’havia de fer per endavant i això era un fet dissuasiu per a molts promotors.
Un altre dels canvis proposats és que es pugui tramitar alhora el pla parcial i el projecte de construcció, cosa que escurçarà els terminis.
També s’ha previst que es pugui fer actuacions als edificis que estan fora d’ordinació, com els que no estan alineats al carrer, i en aquest sentit, per exemple, es podrà fer canvis d’ús dels locals comercials o reformes en aquests locals i als pisos sempre que aquestes intervencions no suposin un canvi substancial de l’estructura o una ampliació.
Així mateix, s’ha decidit flexibilitzar els procediments per modificar els plans d’urbanisme. D’aquesta manera es fan “més estrictes” les definicions de continguts essencials, que eren els que només es poden canviar a través d’una modificació i, per tant, després d’un termini d’anys es podran fer molts més canvis per la via de la modificació. Es mantenen com a continguts essencials les classificacions del sòl i les reserves per a equipaments d’ús públic.
Alhora, s’ha creat noves figures, com ara l’ajustament, que permeten introduir canvis senzills de manera més ràpida, així que s’agilitza la concreció de plans parcials. Una altra nova figura és l’adaptació del pla d’ordenació i urbanisme, que permet fer canvis quan hi ha una ordenació de rang superior. D’aquesta manera, es podran canviar elements essencials al pla sense haver d’esperar a fer la revisió que la llei estableix al cap de sis anys. Es desencallen així les remodelacions urbanístiques de determinades zones que estaven afectades, per exemple, per entorns de protecció.
Un altre dels canvis és que s’estableixi un termini de tres mesos perquè es faci la cessió de terreny, i si el propietari no fa aquesta cessió, llavors el Comú pot procedir a fer l’escriptura pública de manera unilateral. Tal com s'ha destacat des de l’executiu, s’ha incorporat al text les demandes que ja havien fet les corporacions comunals en reunions anteriors.
Pel que fa a la modificació dels horaris comercials, el ministre de Finances ha exposat que la intenció és que es puguin aprovar en el consell de ministres de la setmana vinent i ara s’estan avaluant les demandes que els diferents actors han fet arribar al Govern.

Jaume Serra
D’altra banda, Jaume Serra assumirà la cartera diplomàtica com a representant d’Andorra al Vaticà. Serra substituirà el fins ara ambaixador prop de la Santa Seu, Miquel Àngel Canturri, i se suma a la llista de nous nomenaments.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte