Diari digital d'Andorra Bondia
La compareixença del ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, d'aquest migdia.
La compareixença del ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, d'aquest migdia.

Els casos nous de Covid-19 es mantenen per sota dels curats


Escrit per: 
M.S. / Foto: SFGA

Els nous casos diagnosticats de Covid-19, sis en les darreres analítiques, es mantenen per tercer dia consecutiu per sota del nombre de persones que reben l’alta definitiva, onze en les darreres hores.

Així ho ha explicat aquest migdia el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que ha celebrat també que no s’ha hagut de lamentar cap defunció en els darrers dos dies, si bé ha advertit que malgrat que li “agradaria que fos la tendència” no es pot considerar encara com a tal. En aquest sentit, el ministre ha recordat que estem davant una malaltia molt agressiva que “s’ha endut persones” i ha admès que “malauradament tindrem encara més pèrdues”.

D’aquesta manera, el total de casos de Covid-19 diagnosticats és de 646, dels quals se’n mantenen actius 478 tenint en compte les 29 defuncions registrades i que ja hi ha 139 persones que han superat la malaltia. Entre els casos actius hi ha 65 professionals sanitaris, sis menys que ahir, i 14 integrants de cossos especials, també una xifra inferior a la registrada diumenge.

Pel que fa a l’hospital, hi ha ingressades 48 persones amb coronavirus, 32 a planta i 16 a la unitat de cures intensives, entre les quals la dona que va ser traslladada dissabte del Sant Hospital de la Seu d’Urgell i que “evoluciona correctament dins la gravetat” i es troba en “una situació més estable”, segons ha precisat el ministre.

Pel que fa a la resta de pacients de l’UCI, el titular de Salut ha precisat que 15, incloent la dona de l’Alt Urgell, estan intubats i amb vebtilació mecànica. D’aquests, dos es troben en una situació “especialment greu”, tres són ja “a la fase final de ventilació i es podrien extubar en els propers dies” i la resta “es troba estable dins la gravetat que suposa estar intubat amb ventilació mecànica”.

Quant al centre sociosanitari El Cedre, hi ha 45 residents malalts, 18 dels quals procedents de Salita, i “set persones que ja han superat la malaltia”, segons ha remarcat Martínez Benazet.

D’altra banda, el titular de Salut, que ha volgut “felicitar els nens i nenes” ja que han estat “el motor perquè el confinament sigui efectiu”, ha reiterat que a mitjans d’aquesta setmana es permetrà una certa activitat, que la gent “pugui sortir a caminar i a fer una mica d’esport”, tot i que ha insistir en que encara no està tancat el protocol que se seguirà.

En aquest sentit, Martínez Benazet, que ha assegurat que les informacions aparegudes fins ara es basen en un “document molt inicial” i que el que s’ha publicat “no es correspon” amb el que s’està acabant de tancar amb els comuns, ha insistit en que “seran sortides molt limitades a l’inici” i que segons el comportament de les corbes epidemiològiques que s’anirà “obrint o tancant l’aixeta”.

Així mateix, i interpel·lat sobre el control que es farà d’aquestes sortides, el ministre de Salut, que ha insistit en que “no parla de desconfinament” sinó de fer aquest “més suportable”, ha insistit en la “responsabilitat” de la ciutadania per actuar de la mateixa manera que ho ha fet fins ara, és a dir, confinant-se a casa sense que hi hagués una obligació sinó simplement la recomanació.

En aquesta línia, Martínez Benazet, que ha insistit en que si se segueix el mateix patró i s’és responsable i solidari “tots tindrem un moment de lleure”, ha remarcat que cal “tenir la consciència molt clara que si no se segueixen les indicacions podem tenir un rebrot de la malaltia i col·lapsar el sistema sanitari”.

D’altra banda, amb relació a les mascaretes que s’hauran d’utilitzar un cop es reobri l’activitat, el ministre ha explicat que s’està analitzant com es procedeix amb els infants. En aquest sentit, Martínez Benazet, que ha destacar que a partir dels 12 o 14 anys no hi ha cap problema per a l’ús de mascaretes i que en infants menors a 3 no són recomanables, ha detallat que s’estant estudiant “unes mascaretes de tela” per a infants d’entre 3 i 12 anys.

Finalment, Martínez Benazet ha confirmat que ahir el va trucar el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, per interessar-se per l’“estratègia i model” seguit per Andorra, així com pel “doble cribatge que es vol fer a tota la població”.

Precisament, sobre els tests d’anticossos a tots els ciutadans, el titular de Salut ha reiterat que es vol dur a terme la primera de les tongades abans que finalitzi el mes d’abril. La idea del ministeri és que es puguin començar a portar a terme la setmana del 20 d’abril. Per això, i en espera que arribin els més de 150.000 tests que s’han encarregat a la Xina, s’està ultimant tot el protocol per dur a terme aquestes proves. Així, els pròxims dies s’iniciarà la crida per formar un equip de voluntaris que puguin participar en el procés.

casos
nous
Covid-19
mantenen
sota
curats

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte