Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la compareixença d’ahir.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la compareixença d’ahir.

Els casos positius per Covid-19 ja són 39 i hi ha 30 sospites pendents


Escrit per: 
M.S. / Foto: SFGA

Els últims resultats de les analítiques per diagnosticar la Covid-19 que han arribat al país han confirmat 25 nous casos de coronavirus que eleven el nombre de positius a 39. Així ho va explicar ahir el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la doble compareixença amb el titular de Finances i portaveu de l’executiu, Eric Jover, per fer el punt de la situació de l’epidèmia de la Covid-19 al país, en què va precisar que a hores d’ara queden encara 30 casos sospitosos pendents de diagnosticar i que 12 dels resultats que van arribar van donar negatiu, entre els quals els de tres infants.

Martínez Benazet, que va destacar que els 25 casos nous tenen traçabilitat, va voler llançar un missatge tranquil·litzador tot i el fort increment de positius registrats, i va assegurar que es tracta de “mostres de diferents dies i que s’han acumulat els resultats”. Amb tot, el ministre, que va deixar entreveure que els casos seguiran augmentant, va incidir en la importància de fer cas a les recomanacions i complir amb les mesures per assolir l’objectiu que “s’infectin el menor nombre de persones possibles i salvaguardar aquells més fràgils”, a la vegada que aconseguir que “les infeccions siguin a poc a poc” per no col·lapsar el sistema.

Amb relació als casos detectats, el titular de Salut va precisar que 35 d’aquests són de caràcter molt lleu i els pacients són atesos a casa seva mentre quatre persones es mantenen hospitalitzades, sense que es temi per la vida de cap d’elles. En aquest sentit, Martínez Benazet va destacar que l’home de 55 anys ingressat a l’UCI ha evolucionat molt bé i ja se l’ha traslladat a planta.

El ministre va incidir, però, en la necessitat de protegir els professionals sanitaris, ja que entre els 39 casos de Covid-19 hi ha 12 que corresponen a personal sanitari, un dels quals va participar en l’atenció al turista que va patir un infart al Pas de la Casa i que posteriorment se li va detectar el coronavirus a un centre hospitalari de Barcelona on va morir el diumenge. En aquesta línia, Martínez Benazet, tot i assegurar que “segurament s’han contagiat fora de l’àmbit sanitari”, sí que va instar tots els professionals “a protegir-se bé” i “a utilitzar totes les mesures de protecció individual”. I va recordar que dilluns van arribar 1.700 mascaretes i que s’han aconseguit els proveïdors per adquirir-ne 50.000 més.

Pel que fa als 30 pacients pendents de diagnosticar, entre els quals es troben 14 professionals sanitaris més, Martínez Benazet va explicar que només un es troba hospitalitzat, mentre que els altres 29 estan aïllats al seu domicili.

D’altra banda, el ministre va explicar que s’ha enviat cartes amb recomanacions als joves de quart curs de l’escola andorrana de batxillerat així com als alumnes que van participar en una jornada de portes obertes del centre, tot i que “se’ls considera contactes de baix risc”.

Així mateix, Martínez Benazet va voler agrair públicament el gest del Col·legi de Psicòlegs, que s’ha posat a disposició del Govern per atendre els ciutadans que requereixin atenció durant el confinament. En aquest sentit, va precisar que els ciutadans que puguin requerir aquest servei es poden posar en contacte a través del correu copsia@copsia.ad o al telèfon 809.031.

També en l’àmbit de les iniciatives solidàries, el titular de Salut, que va explicar que es va fer la prova de la Covid-19 al cap de Govern i que el resultat ha estat negatiu, va explicar que diferents establiments hotelers s’han posat a disposició del ministeri per si en alguna ocasió fos necessari. En aquesta línia, i tot i remarcar una vegada més que el sistema sanitari “és prou robust” i està “molt ben dimensionat” per a les necessitats del país, Martínez Benazet ha avançat que es treballa en un pla de contingència amb un establiment hoteler que permetria poder disposar de fins a 40 habitacions per “si mai fossin necessàries”.

casos
positius
per
Covid-19
ja
són
39
30
sospites
pendents

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte