Diari digital d'Andorra Bondia
Els ciutadans decideixen a partir de dilluns en què s’inverteix 200.000 €
Els ciutadans decideixen a partir de dilluns en què s’inverteix 200.000 €

Els ciutadans decideixen a partir de dilluns en què s’inverteix 200.000 €


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: SFGA

Ordenament Territorial ha posat en marxa els primers pressupostos participatius. Amb una dotació de 200.000 euros, (dels més de 40 milions d’euros que té pressupostats per al 2017 aquest ministeri), a partir del 3 d’abril vinent i fins al 2 de maig residents i andorrans majors de 18 anys (que hauran d’identificar-se amb el número de cens) poden presentar les seves propostes sobre quines obres, competència del Govern, els agradaria que es fessin. Després es valoraran les iniciatives, que hauran de complir uns requisits, i entre el 6 de maig i el 9 de juny els ciutadans en podran votar fins a tres. 
El ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, va presentar ahir els pressupostos participatius i va considerar que la partida “és un import coherent per començar”, tot i que va destacar que es valorarà la participació i les propostes per, en edicions posteriors, ampliar-lo. El mateix Torres va reconèixer que, malgrat ser els primers pressupostos participatius d’Andorra, en regions veïnes és una cosa que ja fa temps que es fa. Només cal recordar, fent una comparació, que l’Ajuntament de la localitat veïna de la Seu d’Urgell destina 100.000 euros a aquest pressupost participatiu del total dels comptes municipals. Torres va destacar que l’objectiu principal és facilitar una participació oberta a tothom i millorar la comunicació entre els ciutadans i l’administració, així com permetre als ciutadans reflexionar sobre les necessitats generals. 
Els ciutadans que ho desitgin poden presentar totes les seves propostes mitjançant un fulletó informatiu que s’ha editat, que es podrà dipositar en una urna instal·lada al servei de Tràmits del Govern o també enviar via online a través del web Pressupostparticipatiu.ad.

Requisits
Les propostes han de complir uns requisits, que el director d’Ordenament Territorial, Manel Riera, va qualificar ahir d’objectius i transparents. Entre els criteris destaca que la proposta s’ha d’ajustar a les normatives vigents, ha de ser d’interès general i no ha de superar l’import de 200.000 euros, i també ha de ser una iniciativa concreta i sostenible i anar sempre acompanyada de la identitat de la persona que la proposa. 
Entre els criteris es demana que l’obra proposada sigui competència del ministeri d’Ordenament, i en aquest sentit el director de l’àrea va dir que s’hauria de fer un esforç de comunicació perquè els ciutadans en coneguin les competències. Com a exemples, en la presentació d’ahir es va parlar de millores paisatgístiques, instal·lació de semàfors i creació de carrils bici i de miradors, entre d’altres. Riera, a més, va destacar que els ciutadans coneixeran l’estat en què es troba la votació de totes les propostes durant tot el procés. 
Entre el 10 i el 14 de juny es realitzarà l’escrutini de les votacions i el dia 15 es procedirà a la presentació pública de les propostes guanyadores, que poden ser diverses, fins a arribar a 200.000 euros, que és el límit marcat per a aquest any. 

pressupostos participatius
Jordi Torres
Ordenament Territorial

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte