Diari digital d'Andorra Bondia
Jordi Torrres és el ministre d’Ordenament Territorial.
Jordi Torrres és el ministre d’Ordenament Territorial.

Els ciutadans poden votar entre 23 propostes als pressupostos participatius


Escrit per: 
P.G. / Foto: SFGA/ C. Esteve

Els ciutadans poden votar des d’ahir i fins el 28 d’octubre entre les 23 propostes finalistes per al pressupost participatiu 2019 al web www.pressupostosparticipatius.ad o al servei de tràmits de l’edifici administratiu del Govern on hi ha un ordinador habilitat. Tres dies després es farà pública la proposta guanyadora.

En aquesta tercera edició del pressupost participatiu que organitza el ministeri d’Ordenament Territorial, s’han presentat 70 propostes diferents de 54 persones. D’aquestes, 30 han estat acceptades i finalment se n’ha validat 23, després d’agrupar set idees similars. La xifra de propostes ha baixat lleugerament respecte a les edicions passades on es podia votar entre 28 alternatives.
Del total de propostes presentades 16 han estat descartades perquè corresponen a competències comunals. Altres cinc s’han descartat perquè suposen un presssupost superior als 300.000 euros que és la partida destinada a aquesta iniciativa. Finalment, altres tres projectes presentats s’han refusat per ser invàlides tècnicament. 
Entre les propostes presentades hi ha una que ve repetint-se en les dues anteriors edicions i que l’any passat va quedar com a segona proposta més votada. Es tracta del projecte de construir un tram de voravia entre la Massana, Erts i Arinsal, entre les carreteres CG-4 i CG-5. Però també hi han propostes relacionades en el medi ambient com és el pas de fauna cinegètic, entre el vedat d’Enclar i el solà de Padern d’Anyós, o la pavimentació urbana que generi enegia amb el passos de la gent, així com l’habilitació de més plaques solars als edificis públics o una ruta saludable prop del riu Valira, amb equipaments esportius. Com cada any hi han idees que proposen la millora de la xarxa viària o via pública. Es tracta de la del canvi del doble carril de circulació a la sortida d’Ordino, direcció Arcalís; una nova rotonda a la CG-2, a la sortida de Canillo i una altra al Tarter, més carrils bici i estacions d’autoreparació de bicicletes en la xarxa viària, un canvi d’ubicació de la rotonda d’Encamp que dona a la carretera dels Cortals. Però també l’embelliment de la zona del port d’Envalira, o del riu Valira al seu pas per Andorra la Vella, i l’enllumenat a la CG-2, entre Encamp i Canillo. Finalment també es pot votar la construcció d’una voravia a la CG-1, entre la rotonda del riu Auvinyà i la de la Riberola, a Sant Julià de Lòria.
Altres, són propostes de nous equipaments com el Parc esportiu sota de la rodona del túnel de les Dos Valires, a la Massana (aquesta era la més votada ahir en les primeres hores que es va obrir el procés de votació), però també una platja fluvial i accessos al riu Valira d’Orient o un mirador al coll de la Botella. També hi han cinc propostes de pas elevat, a la CG-1 a Santa Coloma, a la CG-2 a la zona de Valira Nova a Encamp, al Tarter, a la CG-1, a l’avinguda Tarragona, i a la CG-2 a la Bartra d’Encamp. 
La primera edició dels pressupostos participatius va guanyar el pas elevat a la CG-1 al davant de l’Estadi Comunal, una obra que “reduït notòriament les retencions del trànsit, en un punt on també s’han col·locat radars per reduir la velociatat i la sinistralitat”, va dir Torres. L’any passat van guanyar els anomenats arbres de vent, que segons va explicar ahir ja es va fer l’   obertura de ples i la setmana vinent s’adjudicarà i es preveu que en quatre mesos estiguin col·locats.

ciutadans
votar
propostes
pressupostos participatius

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte